Samenstelling vluchtplan

Auteur Topic: Samenstelling vluchtplan  (gelezen 5698 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Dreezle

  • Gast
Gepost op: 22 oktober 2003, 17:58:45
Sinds kort kijken we binnen ons bedrijf kritisch naar onze vluchtplannen. We hebben hiervoor zelf een goed programma waarbij we zelf onze tekeningen kunnen maken en uitdraaien.

Aangezien we een behoorlijk groot magazijn hebben, ligt hier volgens mij ook het grootste probleem. Er zijn namelijk een flink aantal nooduitgangen, maar indien je al die uitgangen gaat gebruiken als onderdeel van de alternatieve vluchtroute naar een centrale verzamelplaats, verlies je naar mijn mening de controleerbaarheid op de situatie voor de BHV-ers.

Mijn vraag is dan ook: Wat is jullie ervaring met betrekking tot het samenstellen en beoordelen van vluchtplannen? Wie heeft handige tips?




Pauljr

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 22 oktober 2003, 21:36:04
Omdat de BHV eigenlijk vooral de ruimten moet controleren die worden ontruimd maakt het eigenlijk niet uit welke nooduitgangen worden benut. Wel is het van groot belang dat de medewerkers die het pand verlaten naar een centrale verzamelplaats gaan. Deze dient in het ontruimingsplan te zijn beschreven en bijvoorbeeld door middel van een bord dient deze lokatie te zijn gemarkeerd.


Dreezle

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 23 oktober 2003, 16:45:06
Het is toch in principe de bedoeling dat BHV-ers de mensen begeleiden, zodat niemand "wegloopt", en er geen tellingsproblemen komen?

Mijn uitgangspunt is namelijk dat er een BHV-er bij elke deur dient te staan, en eventueel mensen begeleid naar de centrale verzamelplek. Indien je mensen "los" laat lopen, kun je ze toch alleen maar kwijt raken?


firemanr

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 23 oktober 2003, 16:58:39
Hi Dreezle.....Je kunt moeilijk als een politieman bij elke deur gaan staan.....Normaler is dat de mensen toch zelf de juiste vluchtweg nemen, en die zijn er genoeg zeg je zelf, en dat ze dan WEL de discipline hebben om naar een boven de rook gelegen verzamelplaats te gaan.
Meestal zijn er 2 of meerdere verschillende, naar gelang hoe de wind waait. ;) :)


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #4 Gepost op: 26 oktober 2003, 09:22:37
ik denk dat hier ook de kwestie van oefenen om de hoek komt kijken,minimaal 1x per jaar oefenen zodat mensen weten wat er van ze verwacht word ;)

Je kunt wel plannen maken en vluchtwegen creeren,maar er op een goede manier gebruik van maken is een kwestie van oefenen


GeWe

  • Gast
Reactie #5 Gepost op: 26 oktober 2003, 20:49:35
Ten eerste is het belangrijk om te weten waar de nooduitgangen zijn.
Daarna is het belangrijk om te weten waar de verzamelplaatsen zijn.
Maak het de huidige werknemers duidelijk, door middel van oefeningen, hoe en waar naar toe.
En laat de nieuwkomers gelijk op de eerste dag al weten hoe het gaat in het bedrijf, voor wat betreft de noodsituaties. Dit wordt n.l. gauw onderschat.
In een jaar tijd kan er veel veranderen.


mus

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 184
  • veiligheid boven alles
Reactie #6 Gepost op: 28 oktober 2003, 08:30:04
Het is belangrijk dat er een duidelijk omschreven verzamelplaats is. Dit moet bij iedereen die in het bedrijf aanwezig is duidelijk worden. Dit is alleen mogelijk door goede instructie. Voor het eigen personeel blijft oefenen een must. Minimaal 2x per jaar. Kijk als BHV team elke maand eens kritisch over je vluchtplan. Zijn de vluchtroutes wel duidelijk aangegeven. Dit moet door middel van verlichte vluchtrouteaanduiding. Is er ter plaatse van de vluchtroutes wel voldoende noodverlichting. Kun je de nooduitgangen wel zonder sleutel openen. Zijn de vluchtwegen voldoene vrij gehouden. Staan er geen opstakels in de vluchtroute. Dit zijn enkele voorwaarden voor een veilige ontvluchting. Is er een uitwijkmogelijkheid voor de verzamelplaats indien deze als gevolg van de calamiteit niet te bereiken is. Voor de rest is het verstandig om het vluchtplan eens voor te leggen aan de plaatselijke preventisten, deze kijken er dan eens goed naar, en ze zijn nog niet bedrijfsblind. Maar het aller belangrijkste blijft oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Kijk goed naar alles wat er fout gaat en ga hieraan werken.
Vergeet niet te leven, meer is er niet.  Het leven is mooi, je moet het wel willen zien.


robert123

  • Gast
Reactie #7 Gepost op: 30 november 2003, 21:32:40
Vluchtplan! Het spreekt voorzich,VLUCHTPLAN! je moet kunnen vluchten en wel zo snel mogelijk. Dit betekent dat alle nooduitgangen gebruikt mogen worden en ook open moeten kunnen. Dus geen uitgangen voorschrijven dat werkt niet. Beter is het om de vluchtwegen algemeen bekend te maken evenals de verzamelplaats. Denk hierbij aan het ophangen van de plattegronden met de nooduitgangen op een centrale plaats waar de mensen dagelijks komen. Besteed er ook aandacht aan bij de jaarlijkse ontruiming. BHV-ers zet je niet in om deuren te beveiligen maar om het gebouw te ontruimen en mogelijk een beginnende brand te blussen. Gebruik je BHV-ers dus waar zij voor zijn opgeleid.