Tsja, deze taal spreeks 99% van de Nederlanders niet, dus kun de kans dat iemand dit heeft verstaan en begrepen en dat daardoor de politie beledigd was is dus klein...
Zelfde als belediging in het politiebureau of in een voertuig, geen anderen die het gehoord hebben en dus sepo/vrijspraak
Horen en begrijpen zijn niet hetzelfde.
Heb je van een voorbeeld/bron van zo'n zaak waarbij vrijspraak volgde? Ben wel benieuwd naar de motivatie van de rechter.
Volgens mij maakt het,
in principe, namelijk niet uit of anderen, buiten de aanwezige ambtenaren, het wel/niet horen. (Maar ik kan het natuurlijk mis hebben).
Feitelijk zeg je met de laatste zin dat ik een politiebureau in kan lopen, de dienstdoende agent aan de balie gewoon voor rotte vis kan uitmaken, omdraaien en weer weglopen. Zonder dat de Politie daar tegen op kan treden?
Laat onverlet art. 266 sr daarbij dat het in openbaarheid moet zyn gedaan. Hoe openbaar is een belediging in een taal die niemand verstaat? Begrijp de redenatie van de rechter wel, maar ok vindt ik het niet.
Artikel 266 stelt in artikel 1:
Elke opzettelijke belediging die niet het karakter van smaad of smaadschrift draagt, hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan, wordt, als eenvoudige belediging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.
In mijn ogen staat hier niet dat het altijd in het openbaar moet zijn gedaan. Bijvoorbeeld ook in een gesprek tussen 2 personen kan er een belediging geuit worden. Maar voordat ik je verkeerd begrijp, wat bedoel jij met "openbaarheid" ?