Grootste Europese actie ooit: duizend aanhoudingenLaatste update: 24-09-2014 | 17:45
Den Haag
Met de grootste Europese actie tegen de georganiseerde misdaad ooit zijn tussen 15 tot en 24 september ruim duizend arrestaties verricht. In 34 landen, waaronder Nederland, waren zo'n twintigduizend mensen van politie, justitie, douane en andere opsporingsdiensten bij 'Operatie Archimedes' betrokken.Tijdens een persconferentie bij Europol in Den Haag, dat deze Joint Action Days coördineerde, maakte directeur Rob Wainwright van dit samenwerkingsverband van EU-politiekorpsen op 24 september de resultaten bekend. Zo'n tweehonderd potentiële slachtoffers, onder wie dertig kinderen, zijn uit handen van internationale mensenhandelaren gered. Verder werd in Europa beslag gelegd op bijna zeshonderd kilo cocaïne, tweehonderd kilo heroïne en 1,3 ton softdrugs. Operatie Archimedes bracht tevens onbekende criminele routes, netwerken en trends in kaart.
Organised property crimeRuim negenduizend Nederlandse controles stonden in het teken van de strijd tegen ‘organised property crime’. Dat is georganiseerde criminaliteit die het heeft gemunt op bezittingen van burgers. Daarbij werden alleen al hier 68 mensen aangehouden en zijn drugs, anabolen en gestolen goederen zoals auto’s en laptops in beslag genomen. Als rechtstreeks gevolg van de controles zijn inmiddels acht nieuwe onderzoeken opgestart.
VeelplegerDe Nederlandse acties werden allemaal voorbereid op basis van beschikbare en getoetste informatie. De Joint Action Days richtten zich in ons land vooral tegen mobiele bendes op het terrein van mensenhandel, mensensmokkel, drugs, fraude, illegale wapenhandel, inbraak en heling. Bij een van de controles is een veelpleger aangehouden. Deze persoon reed zonder rijbewijs in een gestolen auto en had bovendien voor zo'n 335.000 euro aan boetes openstaan.
Probaat middelWat betreft Wainwrigth bevestigen de resultaten dat internationale samenwerking een probaat middel is tegen de steeds meer internationaal opererende misdaad. Hij roemde de hulp die Operatie Archimedes kreeg van Eurojust, Frontex en Interpol. Het agentschap Eurojust vergemakkelijkt rechtshulpverzoeken en informatie-uitwisseling tussen EU-landen. Frontex begeleidt de samenwerking aan de buitengrenzen van de EU en Interpol ondersteunt de internationale criminaliteitsbestrijding.
OnontbeerlijkVolgens de Nederlandse adjunct-directeur van Europol, Wil van Gemert, leverden de Nederlandse politie-eenheden een bijdrage aan Operatie Archimedes. ‘Ik heb al die dagen tijd doorgebracht bij onze Dutch Desk en wat ik daar zag, beviel me. Deze actie maakt wederom duidelijk dat internationale samenwerking onontbeerlijk is bij de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit.'
BRON:
http://www.politie.nl/nieuws/2014/september/24/grootste-europese-actie-ooit-duizend-aanhoudingen.html