Het blijft natuurlijk een beetje droevig indien een beroepsschipper als reddingsbrigadiertje wordt gezien. Want dat is het logische gevolg.
Kees
Kees,
dit is zo'n topic waar ik eigenlijk helemaal niet op wil reageren. Waarom, heel simpel. De KNRM is een organisatie die verplichtingen heeft met een organisatie als de Kustwacht. En binnen deze verplichtingen zijn regeltjes opgenomen waarbij gesteld wordt dat zij altijd en binnen een "X" aantal minuten zich in moeten melden en tot actie over moeten gaan.
De reddingsbrigades, onder de koepel van de RN KNBRD, hebben geen uniforme verplichtingen. Alleen op lokaal niveau hebben sommige reddingsbrigades afspraken lopen tot vastgelege inzet criteria. Daardoor zijn de reddingsbrigades verdeelt en worden als amateurs afgeschilderd.
De KNRM wordt vervolgens gezien als de profi's onder de mensenredders. Het spreekt immers meer tot de verbeelding om een "Annie Poullisse" tijdens een storm te water te laten, dan dat een vrijwilliger van een reddingsbrigade een kind bij hun moeder of vader terug brengt. De Reddingsbrigades zijn dus de "softies".
Dit is het plaatje dat er in Nederland bestaat door de media. En niet alleen de media, maar ook van meldkamer centralisten bijvoorbeeld. Want de regionale meldkamers kunnen zowel de reddingsbrigadas als de KNRM alarmeren. Maar HET instituut dat de SAR-taken beheert op de Nederlandse wateren is de KUSTWACHT. En die doet eigenlijk alleen maar zaken met de KNRM. Vandaar dat de KNRM ook gezien wordt als DE MENSEN-REDDERS.
Kijk naar de vergelijking met bijvoorbeeld brandweerkorpsen. Het neusje van de zalm zijn ALTIJD de beroepskorpsen. Zij zijn het beste en zijn altijd de snelste en hebben de meeste ervaring. Terwijl de vrijwilligers maar een stelletjes kneuzen zijn die de troep op kunnen ruimen na de profi's. Maar de vrijwilligers zijn door de bank genomen veel enthousiaster en tonen veel meer inzet en zijn bereid om veel meer te doen.
RR
(appels met peren . . . . . . )