Het heeft even op zich laten wachten maar dan nu toch een nieuwe, en tevens laatste update. Ik zal na het weekend vertellen hoe wij deze situatie in het echt hebben opgelost.
Eerst een korte samenvatting:
Je staat als EHV'er bij de koninginnedag feesten in een stadje bij jou in de buurt. (In de casus is voor Elburg gebeurt, waar deze casus zich echt heeft afgespeeld.) Na een rustige ochtend komt halverwege de middag iemand van de organisatie bij je op de post. Er is een oudere man uit zijn scootmobiel gevallen. De meneer zou hebben gedronken.
Wanneer je, samen met de meest ervaren EHV'er TP komt trof je een man van 84 aan. Meneer heeft een diepe snee in zijn rechter wenkbrauw, zijn rechter oog is erg verdikt en hij heeft op verschillende plekken schaafwonden. Door de val is hij erg geëmotioneerd. Meneer geeft zelf aan dat hij bloedverdunners gebruikt en aan zijn linker kant verlamd te zijn. Dit door een eerdere CVA.
De update:
En dan nu de update.
De politie, die in de buurt is, vraag je om een bredere werkomgeving te creëren. Op deze manier heb je de ruimte om je behandeling te doen. Aan de patiënt vraag je wat er is gebeurt. Hij geeft aan dan zijn scootmobiel op hol sloeg en hij hem niet stoppen kon. Hij was zich er van bewust dat hij een terras in dreigde te rijden en heeft daarom zichzelf samen met zijn scootmobiel om gegooid. Hij zou op zijn rechter kant zijn gevallen, waarbij zijn linker kant geen klap heeft gehad. Meneer geeft aan, nadat je hem dit vraagt, geen alcohol genuttigd te hebben. Wel heeft meneer suikerziekte. Hij is een half uur eerder van huis vertrokken en heeft daarvoor nog gegeten en gespoten. Bij het vertrek was zijn glucose spiegel voldoende.
Er zijn geen tekenen van mogelijk CWK letsel. Meneer geeft, nadat je dit vraagt, aan geen pijn te hebben aan de nek of rug. Verder voelt hij pijn aan zijn rechter been. Op de plek van waar meneer pijn aan geeft zit een schaafwond.
Je besluit te starten met je behandeling door eerst de snee in zijn wenkbrauw af te dekken met een steriel gaasje. Ondertussen arriveren de dochters van meneer. Deze bevestigen het verhaal dat meneer eerder aan jou heeft vertelt. (Dat hij niet gedronken heeft, diabetes heeft en zijn glucose spiegel voldoende was. En dat hij bloedverdunners gebruikt en een CVA heeft gehad. En dat meneer verlamt is aan zijn linker kant.)
De dochters van meneer vragen wat de behandeling verder is. Jij vertelt dat er even door een arts naar de wond in de wenkbrauw gekeken moet worden omdat deze waarschijnlijk geplakt of gehecht moet worden. Bij onderzoek aan het rechter been blijkt meneer daar geen last van te hebben, buiten de schaafwond om. De politie vraagt of zij de meldkamer moeten verzoeken om een ambulance. Meneer geeft echter aan dit niet te willen en liever naar zijn eigen huisarts te gaan, welke voor spoedgevallen vandaag beschikbaar is. Ook vraagt meneer of het mogelijk is naar een rustigere plek te gaan. Het is hem te druk door alle mensen die om hem heen te kijken staan.
Vragen:
- Laat je een ambulance komen of laat je meneer, eventueel door vervoer in de PAM, naar een huisarts gaan?
- Help je meneer in zijn scootmobiel en begeleid je hem naar een rustigere plek?