Volgens mij is dit een goede zaak! Wat vinden jullie?
http://www.destentor.nl/regio/lochem/3167283/Teken-van-misdrijf-nu-nog-lastige-zaak.eceTeken van misdrijf nu nog lastige zaak
zaterdag 24 mei 2008 | 03:05
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
De brand blussen en weer weg.
Dat was heel lang letterlijk de handelwijze van de Nederlandse brandweer. En dat is raar, concludeerde Hilko Kruise al zo'n zeven jaar geleden in een scriptie. Waarom zou je niet leren van de praktijk? Toen hij een paar jaar geleden als commandant in Apeldoorn aan de slag ging, kon hij zijn idee uitwerken: hier zou het eerste Team Brand Onderzoek (TBO) komen.
Hoe logisch de gedachte ook mag zijn, niet iedereen was meteen enthousiast. Zowel binnen de brandweer als er buiten gingen wenkbrauwen omhoog en werden beren op de weg gezien. Sommige brandweermensen vroegen zich af waar het voor nodig was. De onderzoeken richten zich immers ook op hun werk. Werd er getwijfeld aan hun inzet of deskundigheid? Dat is zeker niet de opzet, zegt TBO-coördinator Harold Menning. De onderzoekers moeten niet gezien worden als een soort vijandige betweters. Ander bezwaar: 'zo'n team kost alleen maar geld'. Zou dat niet ten koste gaan van de 'echte' taak van de brandweer: preventie en uitrukken?
Daarnaast waren er nog allerlei andere partijen met een mening of belang: politiek, verzekeraars, politie, justitie.
Politie en verzekeraars waren tot de oprichting van het TBO de enige partijen in Nederland die brandonderzoek deden. Beperkt echter: de technische recherche van de politie is vooral geïnteresseerd of er sprake is van een misdrijf, een verzekeraar wil de schade vaststellen en eventueel het antwoord op de schuldvraag bijstellen.
De brandweer gaat verder; het TBO heeft drie doelen. Het kijkt of preventie en veiligheidsvoorschriften deugen in de praktijk, of de eigen werkwijze voldoet en het bestudeert oorzaak en verloop van een brand om meer kennis op te doen.
Onvermijdelijk komen zij daarbij ook bij de zaken waar politie en verzekeraars zich mee bezig houden. En dat is een gevoelig punt. Wat moet de brandweer doen als zij duidelijke aanwijzigingen heeft dat menselijk handelen een grote rol heeft gespeeld bij een brand? De brandweer komt dan op terrein van politie en justitie. Over dat 'juridisch kader' wordt nu op landelijk niveau gesproken.
Inmiddels is er veel meer draagvlak voor brandonderzoek door de brandweer ontstaan. Het fenomeen is een blijvertje, durven Kruise en Menning een jaar na oprichting te stellen. Andere korpsen in Noord- en Oost-Gelderland doen al af en toe een beroep op de Apeldoornse specialisten. Brandweerkorpsen in Amsterdam, Twente en Rotterdam-Rijnmond zijn bezig met de opleiding van eigen onderzoekers. ,,Het zou ook gek zijn'', vindt Kruise, ,,als iedereen de mond vol heeft van kwaliteitsverbetering, maar er uiteindelijk geen barst aan wil doen.''