Kennemerland wil team brandonderzoekDoor COEN POLACK
Bron: voorpagina Haarlems Dagblad 29 augustus 2008HAARLEM - De veiligheidsregio Kennemerland wil zelf een team van brandonderzoekers gaan oprichten. Bij Het onderzoek naar de grote brand in de Koning Willem I Laan in Hoofddorp schakelde de Haarlemmermeerse brandweer een gespecialiseerd team van de Apeldoornse brandweer in.
Het Team Brandonderzoek uit Apeldoorn is momenteel het enige in zijn soort in Nederland. Het tem werkt voornamelijk in de eigen regio, maar wordt ook door andere korpsen gevraagd om te helpen bij onderzoeken naar bijzondere branden.
Districtscommandant Mario Schoonderwoerd van de brandweer Kennemerland is erg blij met de inzet van het Apeldoornse team. Hij was al van mening dat ook in de veiligheidsregio Kennemerland een vergelijkbaar team opgezet zou moeten worden en de ervaringen van de afgelopen weken hebben dat idee bevestigd. "Wanneer zo'n onderzoeksteam kan beginnen is nog niet duidelijk, want we zijn net als brandweer regionaal gaan werken en hebben intern nog te maken met de nasleep van die operatie.
--> bijlage Regio Haarlemmermeer: 'Na de blusploeg komen wij'
'Als de blusploeg naar huis gaat, komen wij in actie'HOOFDDORP - De brand in de Koning Willem I laan van vorig weekeinde bood Haarlemmermeer de eerste kennismaking met het Team Brandonderzoek uit Apeldoorn. Dit gespecialiseerde brandweerteam werkt meestal in de eigen regio, maar doet ook onderzoeken in opdracht van andere brandweerkorpsen. De ervaringen zijn positief. De Apeldoorners leggen uit wat ze in Hoofddorp gedaan hebben.
Het rapport van de medewerker van het Team Brandonderzoek over de vernietigende brand in het huizenblok aan de Koning Willem I Laan maakte, dwingt respect af. Niet omdat het zo precies uitlegt hoe de woningen in elkaar staken, niet omdat het rapport een zo helder beeld geeft va het verloop van de brand gedurende de twaalf uren dat deze woedde, maar vanwege het feit dat de onderzoeker pas aan de slag ging toen er van de meeste woningen niet meer over was dan een natte, dampende hoop geblakerd schroot. "Meestal rukken we mee uit met de ploeg die de brand gaat bestrijden", zegt brandonderzoeker Herman Koopman, de man die het rapport opstelde. "En als de blusploeg naar huis gaat, komen wij in actie." In het geval van de Hoofddorpse brand, werd Koopman pas uren na het uitbreiden van de brand gevraagd of hij met zijn expertise de brand wilde komen analyseren.
Toch kon Koopman nog een berg aan informatie destilleren uit de resten van het getroffen woonblok. "Je hebt altijd de minder zwaar getroffen woningen als referentiekader", zegt hij. "Je gaat er dan van uit dat de andere woningen hetzelfde gebouwd waren. In dit blok waren de woningen ook grotendeels hetzelfde."
In het rapport dat volgde hoefde Koopman alleen de verspreiding van de brand te analyseren. De brandweer van Haarlemmermeer werd in de nacht van de brand verrast door de snelle verspreiding van het vuur in het woonblok. Normaal gesproken moeten de tussenmuren tussen woningen ervoor zorgen dat brand lange tijd in een woning blijft. In het Hoofddorpse geval sloeg het vuur al snel over naar naastgelegen woningen. De blussers konden al met eigen ogen zien dat deze verspreiding via het dak ging. Koopman heeft in zijn onderzoek precies uit de doeken gedaan hoe de brand zo snel zo groot kon worden. Hij beschrijft tot in details de materialen die in het dak verwerkt waren en hij legt iedere volgende fase van de brand bloot.
Terwijl bewoners, omwonenden en bijvoorbeeld ook de gemeente duidelijkheid krijgen over wat er tijdens de brand gebeurd is, vormen de bevindingen van het onderzoek voor brandweermensen een schat aan informatie. Zo was het werk van het Team Brandonderzoek aanvankelijk ook bedoeld, weet Harrold Menning, directiesecretaris bij de Apeldoornse brandweer en initiatiefnemer voor het gespecialiseerde team. Menning: " Bij iedere brand wordt wel een rapportje gemaakt, maar de informatie daaruit lekt niet door tot op de werkvloer en verdwijnt meestal ergens in een la. Doordat we nu onderzoek laten doen door eigen brandweermensen, is die informatie veel toegankelijker. Ze kijken naar oorzaak en verspreiding van de brand en toetsen meteen of het optreden van de brandweer toereikend geweest is. Er is streng toezicht op brandveiligheid bij de bouw van woningen, maar er was tot nu toe opvallend weinig toetsing van het blussen van een brand. Gek toch?"
zie ook: Download Rapport TBO: Rapport onderzoek brandverloop in een woonblok te Hoofddorp op zaterdag 16 augustus 2008