Branden woningen onderzochthttp://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/274238/2010/01/05/Branden-woningen-onderzocht.dhtml05-01-10 11:40
Van de ruim 350 woningbranden per jaar in de regio Amsterdam hoopt het team er zo'n honderd te onderzoeken. Foto ANPAMSTERDAM - Een speciaal onderzoeksteam van de brandweer onderzoekt vanaf dinsdag uitgebrande woningen. Al tijdens een brand komt één van de vijf onderzoekers van dit Team Brandonderzoek ter plaatse om foto's te nemen. Direct na het blussen vragen ze hun collega's naar door hen opgemerkte bijzonderheden.
Daarna volgt een gesprek met de bewoner over wat zich zoal in huis bevond. Ten slotte inspecteert de onderzoeker de resten op zoek naar de oorzaken en het verloop van de brand.
De brandweer hoopt door het onderzoek kennis op te doen over brandpreventie. ''Als blijkt dat een bepaald koffiezetautomaat tot twee keer toe de oorzaak is van een brand, kunnen we bijvoorbeeld naar de producent stappen,'' zegt teamleider Bert Meijer.
Ook kan de brandweer betere voorlichting geven over brandpreventie. ''Als blijkt dat bepaalde oorzaken vooral voorkomen in bepaalde delen van de stad of onder bepaalde groeperingen, kunnen we die specifieke voorlichting geven,'' zegt Meijer. ''Bijvoorbeeld als groepen veel roken in bed.''
Ook de blusteams kunnen door onderzoeken naar trends veiliger te werk gaan, verwacht Meijer. Tegenwoordig hebben bijvoorbeeld steeds meer woningen dubbel glas. Daardoor ontwikkelt zich veel meer hitte, wat de brandweer noopte andere kleding te dragen. Ten slotte denkt de brandweer de kennis te kunnen gebruiken bij de advisering over bouwvergunningen.
Van de ruim 350 woningbranden per jaar in de regio Amsterdam hoopt het team er zo'n honderd te onderzoeken. Het team is voorlopig voor drie jaar ingesteld en ook in andere regio's komen onderzoekers.
Tot dusver deden eigenlijk alleen de politie en specialisten van de verzekeringsmaatschappijen (soms) onderzoek naar de oorzaken. De politie doet dat vooral bij vermoedens van moord en doodslag of als er een pyromaan actief lijkt, en de verzekering om te verifiëren dat aan de polisvoorwaarden is voldaan.
''Het gevolg is bijvoorbeeld dat wij nu niet goed kunnen aangeven hoe groot het percentage brandstichting is.'' In Apeldoorn bleek dat met 21 procent al beduidend hoger te liggen dan de gedachte zes procent. (HET PAROOL)