Problemen met vasthouden brandweer vrijwilligers

Auteur Topic: Problemen met vasthouden brandweer vrijwilligers  (gelezen 5876 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 3 juni 2008, 12:08:04
Is dit zo of is het PR voor de VBV?

http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article1003078.ece/Massale_uitstroom_dreigt_bij_vrijwillige_brandweer

Massale uitstroom dreigt bij vrijwillige brandweer
Schaalvergroting zorgt ervoor dat betrokkenheid verdwijnt
Perdiep Ramesar

Als gemeentelijke korpsen worden ingekapseld door het regionale korps, dreigen vrijwillige brandweerlieden massaal weg te lopen.

In Nederland zijn 27.000 brandweerlieden, van wie ongeveer 22.000 vrijwilligers zijn. Deze vrijwilligers voelen zich verbonden met hun eigen stad of dorp, maar kunnen door de regionalisering en de daardoor ontstane schaalvergroting zeer tegen hun zin ook ingezet worden in andere plaatsen.

Als de vrijwillige brandweerlieden door de regionalisering weggaan, dreigen er grote gaten bij de brandweerkorpsen te ontstaan in de brandbestrijding en hulpverlening, met name bij grote rampen en crises. Leo Zaal van Twynstra Gudde en oud-politiecommissaris bij de Amsterdamse politie, die nu 12 van de 25 veiligheidsregio’s adviseert, waarschuwt voor de chaos die door de uitstroom bij de Nederlandse brandweer zal ontstaan.

PvdA-minister Ter Horst van binnenlandse zaken heeft een nieuwe Wet op de veiligheidsregio’s ter goedkeuring naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat de brandweer binnen de veiligheidsregio’s moet regionaliseren. Dat houdt in dat gemeentelijke korpsen worden ingekapseld door het al bestaande regionale korps. Het parlement beslist daar binnenkort over.

Volgens de minister kan er met een regionale samenwerking tussen politie, brandweer en medische hulpverleners beter gehandeld worden bij rampen als de vuurwerkramp in Enschede en de brand in Volendam, maar ook bij grote branden als die onlangs bij de Technische Universiteit in Delft. Binnen die veiligheidsregio’s worden duidelijke afspraken gemaakt tussen wie wat waar precies doet en wie waar de baas is. Volgens Zaal delven de kleine korpsen hierbij het onderspit vanwege hun kleinere omvang.

Bij deze regionalisering wordt voorbijgegaan aan de cultuurverschillen en de traditie van de vrijwillige brandweer. Iemand wordt vrijwilliger bij de brandweer om branden te blussen in de eigen stad of in het eigen dorp en niet om elders hulp te verlenen. Een lange traditie wordt hierdoor verbroken, aldus Zaal. De vrijwilligers uit een kleine gemeente worden bij zo’n fusie ook ingezet in de andere gemeenten binnen de veiligheidsregio. Cultuurverschil speelt hierbij een belangrijke rol, want een ’betrokken Westlander wil misschien helemaal geen brand blussen in het grote Den Haag, want daarvoor is hij geen vrijwilliger in zijn dorp geworden’.

De brandweerlieden hebben een vakvereniging voor vrijwilligers in de brandweer opgericht. Die moet in gesprek gaan met de verantwoordelijken: de verschillende overheden.




strongbow

  • Iets met een grote gele bus
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 879
  • Don't worry, be happy!
Reactie #1 Gepost op: 3 juni 2008, 13:55:59
Als niet brandweerman verbaas ik mij nogal over het stuk. Het lijkt mij dat je als brandweerman of -vrouw op de eerste plaats branden wil blussen, mensen wil redden, behulpzaam wil zijn en dat dit alles niet aan dorps- of stadsgrenzen gebonden is.

Dat je hart bij je eigen dorp of stad ligt dat snap ik, dat door de schaalvergroting er meer kans is op  inzetten en dat dit weer kan leiden tot onvrede bij de werkgever, dat snap ik ook, maar dan nog... Een brand is een brand, een inzet is een inzet, een mensenleven is een mensenleven...

Door de krachten te bundelen kan er meer gedaan aan worden aan scholing, professionalisering. Een betere kwaliteit.

Als je niet elders hulp wilt verlenen, zoals het stuk suggereert, dan behoor je nergens hulp te verlenen.
Rust zal je redden....  BLS/AED/PBLS instructeur


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 3 juni 2008, 14:10:00
Toch zit er wel verschil in nu en straks. De vrijwilligers kunnen nu nog per korps ook een brandweerwagen aanschaffen, je mag dan zelf je 'eigen' brandweerwagen samenstellen. Dit is straks niet meer...


strongbow

  • Iets met een grote gele bus
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 879
  • Don't worry, be happy!
Reactie #3 Gepost op: 3 juni 2008, 14:20:49
Ik snap dat dit vervelend is, maar is het niet zo dat door regiobreed de aanschaf te doen, de totale kosten minder worden, waardoor er geld overblijft voor andere dingen?

En wellicht kunnen der bij dergelijke beslissingen werkgroepen gevormd worden waarbij men afgevaardigen zitting laat nemen. Zo blijft men een stem hebben.
Rust zal je redden....  BLS/AED/PBLS instructeur


jor

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 180
Reactie #4 Gepost op: 3 juni 2008, 14:27:18
NVBR verbaasd over artikel Trouw
De NVBR is verbaasd over de ongenuanceerde berichtgeving in dagblad Trouw van 3 juni jongstleden over de brandweer in Nederland. In het artikel 'Massale uitstroom dreigt bij vrijwillige brandweer' schetst de krant een beeld dat door de regionalisering van de brandweer vrijwilligers zouden afhaken.

Wij betreuren de suggestie in het artikel, dat brandweermensen alleen in hun eigen stad of dorp hulp willen bieden. 'Brandweermensen - vrijwilliger en beroeps - helpen burgers waar zij kunnen', zegt voorzitter Caroline van de Wiel van de NVBR. 'Dat doen zij met een enorme passie en inzet, elke dag weer en waar dan ook.'

Regionalisering zou, volgens de Trouw, voorbij gaan aan cultuurverschillen die heersen tussen verschillende korpsen. Dit beeld klopt niet. De regionalisering van de brandweer is onmogelijk als geen rekening wordt gehouden met cultuurverschillen. Dat brandweerlieden niet meer verbonden zouden zijn aan hun eigen omgeving is onjuist: in de visie van de NVBR moet de brandweer vooral lokaal verankerd zijn.  Vanuit de lokale brandweerpost werken we al sinds jaar en dag samen met andere (buur-)korpsen om grotere incidenten te bestrijden. Dat de brandweerzorg bij de gemeentegrens stopt is allang niet meer van deze tijd.

'Onze brandweertaken veranderen niet door regionalisering. Door regionalisering kunnen we wel onze bedrijfsvoering robuuster aansturen en kunnen we daadkrachtiger optreden bij crisisbeheersing en inhoud geven aan een goede advisering aan onze besturen.'
http://www.nvbr.nl/fe/index.aspx?FilterId=974&ChapterId=1197&ContentId=1581


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #5 Gepost op: 4 juni 2008, 00:43:10
Toch zit er wel verschil in nu en straks. De vrijwilligers kunnen nu nog per korps ook een brandweerwagen aanschaffen, je mag dan zelf je 'eigen' brandweerwagen samenstellen. Dit is straks niet meer...

Het zelfde geld overigens voor het bestrijken van ''andersmans'' nest. Als de autospuit van gemeente 1 in gemeente 2 komt, dan vind gemeente 2 dat niet leuk omdat dat ''hun'' uitrukje was.

Overigens gebeurt het ook steeds vaker dat brandweerkorpsen vervangen worden door beroeps, en de vrijwilligers alleen mogen herbezetten en uit mogen rukken naar storm en waterschade's.

Ik kan me er trouwens wel iets bij voorstellen, je motivatie word er toch een stuk minder door.
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


RalfW

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,795
Reactie #6 Gepost op: 5 juni 2008, 21:34:32
Toch zit er wel verschil in nu en straks. De vrijwilligers kunnen nu nog per korps ook een brandweerwagen aanschaffen, je mag dan zelf je 'eigen' brandweerwagen samenstellen. Dit is straks niet meer...

dat is wel een geld besparing... maar dat kan ook zonder "uitgezonden" te worden naar een andere stad of dorp


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #7 Gepost op: 7 juni 2008, 01:09:24
http://www.tctubantia.nl/regio/losser/3232375/Brandweer-is-veel-meer-dan-blussen.ece

'Brandweer is veel meer dan blussen'

vrijdag 06 juni 2008 | 03:29 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 06 juni 2008 | 14:27

LOSSER - Brandweerman zijn betekende jaren geleden dat je alleen te maken had met mensen uit je eigen dorp. "Je kende iedereen, rukte met z'n allen uit als er alarm werd geslagen en had naast alle taken die het werk met zich mee bracht ook de gezellige momenten", weet Harry Boers die lang deel uit maakte van het Losserse korps. "We gingen ook met elkaar fietsen, een dagje klootschieten of samen barbecuen, en dat was altijd ontzettend gezellig. Maar, tijden zijn veranderd.
Korpsen trekken gezamenlijk op, zelfs met die van over de grens, stemmen piketdiensten op elkaar af en alle vrijwilligers worden bij de tijd gehouden met allerhande cursussen en oefeningen waardoor er amper tijd over is voor andere zaken. "We stonden vroeger bij wijze van spreken met 24 man bij een schoorsteenbrand", weet Boers nog. "En bij een grotere brand duldde je geen hulp van buiten." Lid zijn van het korps was een dorpsgevoel en van de blussers van tegenwoordig hoort Boers daarom geregeld dat het allemaal niet meer zo is als toen.

Inmiddels brandweerman af doet de Lossernaar er alles aan om in ieder geval de jaarlijkse motortoertocht voor (oud)brandweerlieden overeind te houden. Alle samenwerking en uitwisseling heeft het vak in zijn ogen een heel andere invulling gegeven en Boers denkt wel eens dat het kader, de leidinggevenden, daarmee veel verder is dan de brandweerlieden in het veld. Hij zou het daarom een goede zet vinden om regionaal iemand aan te stellen die de behoeftes peilt en activiteiten uit zet. "Geef brandweermensen een prikkel waardoor hun werk aantrekkelijk voor ze blijft. Geef ze een gevoel van vertrouwen en er bij horen." Het is volgens Boers zeker de moeite waard om te proberen dat voor elkaar te krijgen, ook om te voorkomen dat mensen afhaken.

Als voormalig voetbaltrainer van A-jeugdelftallen weet Boers waar hij over spreekt. "Ga je graag naar de club waar je bij hoort, dan wordt je prestatie groter. De brandweer doet er van alles aan om mensen te werven maar heeft er moeite mee om ze vast te houden. Meer aandacht voor sport, ontspanning en recreatie lijkt mij niet verkeerd. Brandweer is veel meer dan blussen."

Als lid van de Motor Bikers Brandweer Twente heeft mede-organisator Boers voor komende zondag weer twee tochten uit gezet. De snelle machines vertrekken om 9.15 uur bij de kazerne aan de Brugstraat in Almelo. De oldtimers gaan weg om 11.30 uur bij B.O.R. Motoren in De Lutte.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #8 Gepost op: 7 juni 2008, 01:11:50
http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/3222991/Zorg-over-samenvoegen-vrijwillige-brandweer-maar-geen-leegloop--Zorg-over-samenvoegen-vrijwillige-brandweer-maar-geen-leegloop.ece

Zorg over samenvoegen vrijwillige brandweer, maar geen leegloop

door Cyril Rosman cyril.rosman@bndestem.nl door Cyril Rosman cyril.rosman@bndestem.nl. woensdag 04 juni 2008 | 14:10 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 06 juni 2008 | 07:30
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

BREDA;BREDA - Vrijwilligers bij de brandweer maken zich zorgen over de aanstaande regionalisering van de korpsen.
Van een massale uittocht van brandweervrijwilligers lijkt in West-Brabant echter geen sprake. "De vrijwilligers zijn heel betrokken bij hun korps", zegt woordvoerster Yvette Eshuis van de brandweer Midden- en West-brabant.

De regionalisering houdt in dat de 447 gemeentelijke brandweerkorpsen worden ondergebracht in 25 regionale organisaties. Dat proces moet op 1 januari 2010 afgerond zijn. Bij de korpsen Etten-Leur, Rucphen en Zundert is inmiddels al een kwartiermaker benoemd die later waarschijnlijk de chef van het nieuwe korps zal worden.

Volgens de Vakvereniging voor Brandweer Vrijwilligers (VBV) en organisatiebureau Twynstra Gudde dreigt de regionalisering er- voor te zorgen dat vrijwilligers massaal opstappen. Ze zouden de samenvoeging met andere korpsen niet zien zitten vanwege 'cultuurverschillen' en omdat ze het liefst in hun eigen dorp blussen.

Meerdere brandweervrijwilligers in West-Brabant zeggen echter in hun omgeving geen massale uitstroom te zien. "Ik heb geen problemen met de regionalisering. Ik hoor ook niemand die met de gedachte speelt om om die reden te stoppen", zegt Wim de Kock, vrijwilliger bij de brandweer in Halsteren. "En als we vaker in Bergen op Zoom moeten gaan blussen, vind ik dat geen probleem. Blussen is sowieso leuk."

De vrijwilligers hebben wel andere bedenkingen bij de regionalisering. Zo vrezen ze niet langer betrokken te worden bij de aanschaf van nieuwe bluswagens. "Vroeger stelden we dan zelf een comité samen om te kijken wat we allemaal op die wagen wilden hebben. Straks bestelt de regio ze gewoon", zegt een vrijwilliger.

Dat soort opmerkingen kwamen ook naar voren op de roadshows die de brandweerleiding in de regio heeft gehouden.

"Alle korpsen willen natuurlijk graag hun eigen couleur-locale behouden: hun eigen feest, hun eigen autokeus", zegt woordvoerster Yvette Eshuis. "Maar van massaal opstappen, lijkt geen sprake."

Vandaag praten de West-Brabantse burgemeesters over de regionalisering van de korpsen.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #9 Gepost op: 19 juni 2008, 12:15:55
Brand meester bij Nic. Sosef
Publicatiedatum: 19-06-2008

Ontruimingsoefening vraagt aandacht voor wervingsactie Brandweer Westland
Woensdag 18 juni heeft er een ludieke ontruimingsoefening plaatsgevonden bij Nic. Sosef te Honselersdijk. Brandweer Westland wilde op deze manier aandacht vragen voor de wervingscampagne met als thema: Brandweer Westland zit te springen om dag-vrijwilligers. Om in de toekomst te kunnen blijven voorzien in voldoende vrijwilligers, zijn er vooral mensen nodig die overdag beschikbaar zijn. Daarom richt de campagne zich in het bijzonder op werknemers van Westlandse bedrijven.

De directeur van Nic. Sosef, Bart Sosef, had toestemming gegeven voor deze actie omdat hij het vrijwillige brandweerkorps een warm hart toedraagt: Als bedrijf kunnen wij bij brand rekenen op hulp van brandweer Westland. Daarom vind ik dat de brandweer ook op ons moet kunnen rekenen. Wij geven onze medewerkers daarom alle ruimte om de functie van brandweervrijwilliger te vervullen. Vrijwilligerswerk is sowieso verrijkend en draagt bij aan een bedrijfscultuur van gemotiveerde medewerkers. Daarnaast lever je als bedrijf een noodzakelijke bijdrage voor het in stand houden van de vrijwillige brandweer, een instituut dat zeer waardevol is omdat hier de Westlandse gemeenschap laat zien wat samenwerking kan opleveren. Zeker in dit verband gaat het gezegde op; vrijwillig, maar niet vrijblijvend en daar geeft Nic.Sosef graag de ruimte voor. Brandweervrijwilligers zijn goed opgeleide en getrainde bedrijfshulpverleners, die in ons bedrijf extra ogen en oren bieden op het gebied van (brand)veiligheid.

Werkgevers die ook interesse hebben in een ontruimingsoefening of meer willen weten over de gevolgen en voordelen voor de werkgever als werknemers brandweervrijwilliger willen worden, kunnen contact opnemen met Frenk van de Wetering van brandweer Westland, 06 23680713.

Zelf vrijwilliger worden?
Voor mensen in goede conditie tussen de 18 en 40 jaar die op zoek zijn naar een uitdagende baan met veel waardering in een dynamische werkomgeving is meer informatie te vinden op brandweerwestland.nl. Geïnteresseerden zijn op 2 juli vanaf 19.30 uur van harte welkom op de informatieavond in de brandweerkazerne van Monster.

Nieuwsbank