Vrijwillige strandwachten gemeente Veere moeten wijken voor betaalde krachten
Ab van der Sluis, PZC
Gezien op
www.regioscannerzeeland.nl DOMBURG - Het strand in de gemeente Veere wordt komende zomer bewaakt door betaalde krachten. Voor de (vrijwillige) reddingsbrigades is geen plek. Dat blijkt uit de nota Strandbewaking. B en W van de gemeente Veere willen een einde maken aan de versnippering van de strandbewaking. Toezien op de veiligheid gebeurde dit jaar nog door de Stichting Strandexploitatie Walcheren (SSW) en de reddingsbrigades.
De SSW is na de gemeentelijke herindeling opgericht. De stichting exploiteert het strand en ziet toe op de veiligheid. De SSW is wat de veiligheidstaken betreft alleen aanwezig in Westkapelle en Vrouwenpolder. Op de stranden van Dishoek, Biggekerke, Zoutelande, Domburg en Oostkapelle zijn reddingsbrigades actief. In Oostkapelle, Domburg en Vrouwenpolder/Oranjezon werken zowel de SSW als de reddingsbrigades.
B en W van Veere vinden dat geen ideale situatie. Er is af en toe sprake van twee kapiteins op één schip. Dat leidt in de praktijk soms tot problemen. De SSW is eindverantwoordelijk, maar de reddingsbrigades vinden dat zij hun eigen bootjes wel kunnen doppen. De situatie wordt nog onduidelijker, omdat de gemeente reddingsmateriaal ter beschikking stelt aan de reddingsbrigades, maar geen enkel zicht heeft op de dagelijkse gang van zaken.
Het college wil dat op alle stranden in de gemeente Veere op eenzelfde manier wordt gewerkt. Dat is duidelijker voor de badgasten, maar werkt ook efficiënter. B en W willen dat de gehele strandbewaking op 1 januari van het volgend jaar in handen komt van de SSW.
EHBO
Bij strandbewaking hoort: het preventief uitvoeren van patrouilles op het water, het uitvoeren van reddingen en hulpverlening te water en op het strand, tips en informatie geven over veiligheid aan strandbezoekers, het zoeken van vermiste kinderen, het verlenen van EHBO en politie en ambulance te woord staan bij eventuele calamiteiten.
Seizoen
Het college kiest in de nota Strandbewaking nadrukkelijk voor betaalde krachten tijdens het zomerseizoen. In de praktijk is namelijk gebleken dat het steeds moeilijker wordt om vrijwiligers te vinden om de diverse hulpposten op de Veerse stranden te bemensen.
In zuidwest Walcheren (Dishoek, Zoutelande) is een proef gehouden met een betaalde leidinggevende op een strandpost. De gemeente is daar matig tevreden over. Veel vrijwilligers hadden daar moeite mee. Het college vindt het wel goed dat er gedurende het hele seizoen één leidinggevend persoon aanspraakbaar is. In de nota gaan B en W ervan uit dat er zes betaalde krachten nodig zijn. Deze komen als seizoens- of vakantiewerker in dienst bij de SSW op basis van een tijdelijk contract. Boven hen komt één leidinggevende te staan.
Voordeel
Een groot voordeel van het inzetten van betaalde krachten is dat zij ook ander werk voor de SSW kunnen doen, bijvoorbeeld het strand schoonmaken. De gemeente Veere verwacht dat de SSW 140.000 euro extra per jaar nodig heeft.
Als de gemeenteraad instemt met de nota Strandbewaking, komt er een einde aan het werk van de reddingsbrigades. Het college erkent dat er veranderingen nodig zijn en dat deze ten koste gaat van de vrijwilligers. ,,Zij hebben met veel inzet de strandbewaking op een aantal stranden uitgevoerd, waarvoor dank is verschuldigd.”
Leden van de reddingsbrigades, die geen afscheid willen of kunnen nemen van hun hobby, kunnen als vakantiekracht bij de SSW gaan werken. De nota wordt donderdag (27 november) besproken tijdens een vergadering van de commissie Financieel Beleid en Algemeen Bestuur. De openbare bijeenkomst begint om 19.30 uur in het gemeentehuis.
diep triest of een goede zaak ?