AIVD weigert korpschef Zeeland verklaring van geen bezwaar - 01-08-2008

Auteur Topic: AIVD weigert korpschef Zeeland verklaring van geen bezwaar - 01-08-2008  (gelezen 12868 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Waarom wordt dit al niet bij een sollicitatie onderzocht??  ??? ??? ???

http://www.nrc.nl/binnenland/article1194418.ece/Politiechef_Zeeland_verbolgen_over_opstelling_AIVD

Politiechef Zeeland verbolgen over opstelling AIVD
Gepubliceerd: 1 augustus 2008 13:50 | Gewijzigd: 1 augustus 2008 13:53

Wie een vertrouwensfunctie heeft, maar geen goedkeuring krijgt van de AIVD, is zijn baan kwijt. Maar wie controleert het onderzoek van de AIVD? De dienst zelf zwijgt altijd.
Door onze redacteuren Barbara Rijlaarsdam en Derk Stokmans

    * Nieuws - Crisis binnen Zeeuws politiekorps http://www.nrc.nl/binnenland/article1193608.ece/Crisis_binnen_Zeeuws_politiekorps


Den Haag, 1 aug. Dat de carrière van een korpschef voorbij is door oncontroleerbare informatie van de geheime dienst is een grote fout in het Nederlandse systeem, zegt Koos Schouwenaar. Hij is korpsbeheerder van de politie Zeeland, en burgemeester van Middelburg.

Vanaf een Italiaanse berghelling geeft hij commentaar op de weigering van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om voor ‘zijn’ korpschef, Fup Goudswaard, een verklaring van geen bezwaar af te geven. Het gevolg: Goudswaard, al sinds begin 2003 het hoofd van de politie in Zeeland, is per direct met buitengewoon verlof, en moet op 10 september zijn functie neerleggen.

Politieman Goudswaard heeft de conclusies van de AIVD over buitenechtelijke affaires en het met winst doorverkopen van een politieauto „beargumenteerd en gedocumenteerd” weerlegd, zegt de burgemeester. Schouwenaar heeft zelfs ontkennende schriftelijke verklaringen van mogelijke minnaressen gezien. Maar de AIVD „hult zich in stilzwijgen en laat niets los”. Dus staat Schouwenaar achter zijn korpschef. „In niets kan ik niet geloven.”

Aan de steun van Schouwenaar heeft Goudswaard weinig. Want de wet is duidelijk: iemand in een zogenoemde vertrouwensfunctie die geen goedkeuring van de AIVD krijgt, is zijn functie kwijt.

Informanten

Bij de veiligheidsonderzoeken van de AIVD is het van groot belang dat informanten anoniem kunnen blijven, zegt een woordvoerder. „Mensen vertellen ons dingen op basis van vertrouwen, dat moeten we natuurlijk wel waarborgen.” Alleen de rechter mag de verklaringen van informanten inzien. Korpschef Goudswaard zelf niet. Zelf vindt hij dat hij „moet vechten tegen spoken in de mist”. Schouwenaar beaamt dat: „Zo kun je geen behoorlijke verdediging voeren.”

Terwijl Goudswaard zijn carrière met een rechtszaak tegen de AIVD probeert te redden, zegde de ondernemingsraad (OR) van de politie Zeeland gisteren het vertrouwen in hem op. Volgens de politievakbonden een kwestie van toeval, maar Goudswaard vindt zelf dat de kwesties „niet los van elkaar kunnen worden gezien”.

De OR vond volgens de korpschef dat hij eerder over het negatieve AIVD-oordeel hadden moeten worden ingelicht. „Dát was de aanleiding voor de vertrouwensbreuk.”

Samenhang

Voor korpsbeheerder Schouwenaar komt de opstand van de OR overigens als een „volstrekte verrassing”. Hij heeft totaal geen contact gehad met „die mensen”. Hij noemt het „heel merkwaardig” dat het „zeer vergaande middel” van een vertrouwensbreuk „zonder enige vorm van overleg” met hem is toegepast.

Niet alleen de bonden ontkennen een samenhang. Volgens Dick van der Zaag, plaatsvervangend korpsbeheerder en burgemeester van Goes, was aan het begin van de zomer al bekend we dat de AIVD die verklaring niet zou afgeven. „Dat wilden we toen niet aan de grote klok hangen. Maar nu de OR het vertrouwen in de korpsleiding heeft opgezegd, kwam dat punt zijdelings weer naar boven. Toen wilden we er niet langer geheimzinnig over doen.”

Ook voor Goudswaard lijkt het optreden van de OR onverwacht. Conflicten waren er de afgelopen maanden niet. „De laatste vergadering van drie of vier weken terug was zelfs uitermate constructief en harmonieus. Ja, er waren natuurlijk wel punten waarover we het niet eens waren, maar zo vreemd is dat toch niet?”

Volgens Jan Willem van de Pol, bestuurder van de Nederlandse Politiebond, was er de afgelopen maanden structureel sprake van conflicten tussen de ondernemingsraad en de korpschef van politiekorps Zeeland. De bond stelt dat de korpsleiding afspraken met de ondernemingsraad herhaaldelijk heeft geschonden.

Affaires

Terugkomen als korpschef in Zeeland sluit Goudswaard uit. De vertrouwensbreuk met het OR maakt zijn functioneren onmogelijk, vindt hij zelf.

Over de weigering van de AIVD om een verklaring van geen bezwaar af te geven, is Goudswaard verbolgen. Volgens hem gaat het om de buitenechtelijke affaires die hij jaren geleden had, tijdens zijn eerste huwelijk. In die tijd had hij onder meer een affaire met zijn baas bij het politiekorps Rotterdam Rijnmond. „Bovendien heb ik mijn huidige vrouw leren kennen terwijl ik nog met mijn eerste vrouw getrouwd was. Dat heet vreemdgaan. Ik heb niet gestolen, er staat geen kinderporno op mijn computer. Vreemdgaan is in Nederland geen strafbaar feit. Ik heb alleen maar iemand liefgehad terwijl ik nog getrouwd was.”

Vakbondsman Van de Pol waarschuwt dat het probleem in Zeeland een voorbode is van structurele onvrede bij korpsen. Hij vermoedt dat ook andere regio’s binnen afzienbare tijd aan de bel zullen trekken. „Soms weten korpschefs zelf ook niet meer wat ze in de OR moeten brengen en wat niet.”




Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1 Gepost op: 1 augustus 2008, 20:45:10
http://www.telegraaf.nl/binnenland/1602456/__Goudswaard_niet_doorgelicht__.html?p=20,1

Zeeuwse korpschef niet doorgelicht bij aantreden

DEN HAAG -  De antecedenten van F. Goudswaard zijn niet onderzocht voordat hij in februari 2003 aantrad als korpschef bij de politie in Zeeland. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag.

Volgens de zegsman was er geen speciale reden waarom het onderzoek bijna zes jaar geleden achterwege is gelaten. “Het was een verzuim.” Onlangs heeft de veiligheidsdienst AIVD alsnog het privéleven en strafrechtelijk verleden van Goudswaard onder de loep genomen. De dienst concludeerde volgens de korpschef zelf dat hij chantabel was door buitenechtelijke verhoudingen en onthield hem de zogenoemde ’verklaring van geen bezwaar’.

Zonder zo’n verklaring kan een korpschef niet in functie blijven en Goudswaard is dan ook voor acht weken uit zijn functie ontheven. Vrijdag zei hij dat hij zichzelf niet meer ziet terugkeren als korpschef in Zeeland. Hij rekent erop dat hij elders in overheidsdienst aan de slag kan.

De AIVD voert de veiligheidsonderzoeken uit in opdracht van werkgevers die een kandidaat hebben uitgezocht voor een vertrouwensfunctie. De A-categorie, waarin de korpschefs vallen, is daarvan de zwaarste. Het onderzoek heeft als doel erachter te komen of iemand zijn werk te allen tijde loyaal zal blijven doen.

Goudswaard legt zich niet neer bij de conclusie van de AIVD dat hij chantabel is en is naar de bestuursrechter gestapt. Hij erkent dat hij in zijn eerste huwelijk buitenechtelijke affaires heeft gehad en bestrijdt dat die situatie zich in zijn huidige huwelijk ook voordoet. “Dat heb ik onderbouwd weerlegd, maar de AIVD blijft bij de weigering de verklaring af te geven”, aldus Goudswaard.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #2 Gepost op: 2 augustus 2008, 13:57:48
Politiebond stelt meldpunt in

GOES - Landelijk voorzitter Gerrit van der Kamp en regiobestuurder Johan Kerbel van de politiebond ACP zijn vandaag in Zeeland om te praten over de vertrouwensbreuk tussen de ondernemingsraad en de korpsleiding van de Politie Zeeland.

De Regionale Raad van de vakorganisatie heeft een meldpunt ingesteld, waar leden hun ervaringen over de gang van zaken binnen het korps kwijt kunnen.

Ook de andere grote bond, NPB, heeft via internet een meldpunt ingericht om reacties te verzamelen om zo precies te horen hoe ernstig het is gesteld met vermeende intimidatie, vriendjespolitiek en machtsmisbruik door de korpsleiding. Deze factoren waren voor de OR gisteren mede bepalend om het vertrouwen in hoofdcommissatis Fup Goudswaard en zijn plaatsvervanger Marten Siderius op te zeggen.

Plaatsvervangend korpsbeheerder burgemeester Dick van der Zaag van Goes probeert vandaag andermaal de ondernemingsraad aan tafel te krijgen. Hij wil gedaan krijgen dat Siderius zijn werk kan blijven doen, tot minimaal de datum (10 september) dat het buitengewoon verlof van Goudswaard afloopt. Dat geeft Van der Zaag een paar weken respijt voor een meer structurelere oplossing. De bonden sturen aan op een interim commissaris van buiten de regio.

Bron: PZC


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #3 Gepost op: 2 augustus 2008, 13:58:32
Goudswaard begrijpt niets van alle ophef

GOES - Politiecommissaris Fup Goudswaard rekent op een andere baan in overheidsdienst.

Hij is daarover in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Goudswaard zei dat gisteren in een reactie tegenover de PZC op het onderzoek van de AIVD naar zijn handel en wandel.

Doordat zijn integriteit in twijfel wordt getrokken, ziet de korpschef voor zichzelf geen toekomst meer weggelegd in Zeeland. Ook al zou hij worden gerehabiliteerd in zijn beroepsprocedure bij de rechtbank. "Daar moet je gewoon reëel in zijn en dat je zelf, maar ook het korps, niet aandoen. Ik ben een grote jongen en professioneel genoeg om te weten dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Het vervelende is dat ook mijn privé-leven er wordt bijgesleept."

Goudswaard ontkent niet dat hij er twee buitenechtelijke relaties op heeft nagehouden. Dat gebeurde volgens hem in zijn vorige huwelijk. "Met de tweede vrouw met wie dat gebeurde, ben ik inmiddels acht jaar getrouwd." De AIVD verwijt Goudswaard dat hij die verhoudingen heeft verzwegen bij zijn aanstelling als Zeeuws hoofdcommissaris in 2003. Dat zou hem 'chantabel' maken. Goudswaard houdt vol zelf altijd 'volkomen open kaart' te hebben gespeeld over zijn verhoudingen en weerspreekt met klem de suggestie dat hij opnieuw een scheve schaats zou rijden. "Ik ben niet te chanteren en er is ook nooit iemand geweest die dat heeft geprobeerd."

Goudswaard kreeg in januari te horen dat zijn gangen zouden worden nagegaan door de AIVD. Dat was vijf jaar geleden bij zijn benoeming om onduidelijke redenen verzuimd. Wel werd hij in 1999 nog doorgelicht, in verband met zijn toenmalige promotie tot plaatsvervangend korpschef.

Afgelopen maart werd hij gehoord door de AIVD. Verder sprak de dienst met, naar verluidt, dertig medewerkers van de politie. Die verklaringen komen in grote lijnen met elkaar overeen, heeft Goudswaard te horen gekregen. "Maar hoe en wat precies, dat vertellen ze dan weer niet. Dat is geheim. Laten we wel zijn: ik word niet verdacht van strafbare feiten. Het gaat om iemand lief hebben met wie je niet getrouwd bent!" Ook de ophef over de tweedehands politie-auto die hij cadeau gaf aan zijn dochter en later met winst doorverkocht, nuanceert Goudswaard. De kosten om de auto op te knappen lagen volgens hem uiteindelijk hoger dan de opbrengst. De korpschef zegt zelf om buitengewoon verlof te hebben gevraagd. De periode van acht weken tot aan de formele ontheffing uit zijn functie (10 september) had Goudswaard 'in alle rust' willen benutten om een andere baan bij de overheid te vinden. "Ik heb een dik salaris en daar wil ik gewoon voor werken."

Die stilte werd donderdag doorbroken, doordat de ondernemingsraad haar vertrouwen in Goudswaard en zijn plaatsvervanger Marten Siderius opzegde. Volgens de OR maakt de korpsleiding zich herhaaldelijk schuldig aan machtsmisbruik, vriendjespolitiek en intimidatie en worden afspraken niet nagekomen. Goudswaard betitelt deze stap als 'wonderlijk'.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #4 Gepost op: 2 augustus 2008, 14:00:58
Korpschef die ook zelf achter de boeven aan ging

Fup Goudswaard kwam in 1996 naar Zeeland, nadat hij daarvoor gedurende vijf jaar op het Rotterdamse bureau Marconiplein had gewerkt.

Dat was zelfs voor Rotterdamse begrippen een zeer hectisch district, met heel veel problematiek en criminaliteit. De eerste functie van Goudswaard in Zeeland was die van districtschef Zeeuws-Vlaanderen. De toenmalige burgemeester van Terneuzen, Ron Barbé, introduceerde hem als 'de jonge Nordholt', met verwijzing naar de befaamde Amsterdamse politiecommissaris.

In Zeeuws-Vlaanderen nam Goudswaard het initiatief voor de oprichting van een Districts Ondersteunings Groep die met succes korte metten maakte met de drugproblematiek in Terneuzen. Barbé kijkt daar nu nog tevreden op terug: "We hebben daar jarenlang de vruchten van geplukt."

Overigens ging Goudswaard daarbij nogal theatraal te werk en nodigde hij de halve Nederlandse pers uit om een inval met een boven Terneuzen rondcirkelende helikopter te verslaan. Waarmee Terneuzen meteen het stempel drugsstad opgeplakt kreeg.

Goudswaard is altijd, ook in zijn Terneuzense periode, in 's Gravezande blijven wonen. Hij had dan wel een onderkomen in Zeeland.

Overigens is Barbé zeer verwonderd over het feit dat Goudswaard in opspraak is gekomen. "Ik herinner me hem als iemand die altijd recht door zee was, soms wat kort door de bocht. Wat mij betreft was hij volstrekt integer. Hij stond zelf ook erg op integriteit." Barbé kan niet ontkennen dat de Zeeuwse korpschef een 'beetje ijdel' is.

Binnen het korps was hij aanvankelijk zeer benaderbaar en populair en had hij erg veel krediet - vooral in zijn Terneuzense jaren - maar in zijn functie van korpschef nam hij steeds meer afstand. Zo weten de Zeeuwse politiemensen dat hij af en toe vreselijk uit zijn slof kon schieten. Verder is hij erg goed in relatiebeheer, door bijvoorbeeld feilloos de verjaardagsdata van de Zeeuwse burgemeesters bij te houden.

Bepaald een verdienste die op het conto van de 48-jarige Goudswaard geschreven kan worden is het feit dat hij de financiën van het Zeeuwse korps op orde heeft gekregen.

Goudswaard is een man van 'niet lullen maar poetsen'. Hij schrok er niet voor terug om desnoods ook zelf achter het geboefte aan te gaan. Vanuit zijn woning zag hij een autokraker aan het werk. Hij ging er meteen met een dienstauto achteraan en wist de man in te rekenen.

Eerder arresteerde Goudswaard hoogstpersoonlijk een paar jongemannen die zich hadden schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging.

De politie Zeeland speelde zich half jaren negentig in de landelijke publiciteit met de aanwezigheid van een bureau binnen het korps dat waakt over de rechtschapenheid van de agenten. Dat bureau Interne Zaken was niet zozeer opgericht omdat het korps verre van onkreukbaar zou zijn. Het apparaat, dat door de agenten binnen het korps met de titel 'sectie stiekem' werd aangeduid, was vooral bedoeld om in preventieve sferen activiteiten te ontwikkelen. ,,Een politieagent wordt immers geacht in de samenleving een boegbeeld van betrouwbaarheid te zijn'', verklaarde hoofd van dat bureau Eddie Bogart destijds.

In een toespraak die Goudswaard in 2005 hield op een herdenking van verkeersslachtoffers in Middelburg hamerde hij op het belang van normen. Hij noemde normhandhaving een kerntaak van de politie: "Wij hebben in dit land normen afgesproken waaraan eenieder zich dient te houden."

Bron: PZC


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #5 Gepost op: 2 augustus 2008, 14:01:58
AIVD onderzoekt korpschefs

Alle activiteiten vallen rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken.

De AIVD wordt getypeerd als 'geheime dienst', omdat er gebruik mag worden gemaakt van bijzondere onderzoeksbevoegdheden als het volgen en observeren van mensen en het aftappen van telefoons.

Onderzoek naar functionarissen op beleidsbepalende posities, is een belangrijke taak van de AIVD. Het gaat hierbij om werknemers bij de overheid en in het bedrijfsleven, die volgens de dienst een gevaar voor de veiligheid van de staat kunnen vormen.

Korpschefs worden tot die categorie gerekend, en worden elke vijf jaar gescreend.

De onderzoeken worden grotendeels opgebouwd uit informatie uit openbare bestanden. Wie ge- screend wordt krijgt dat vooraf te horen. Als de AIVD concludeert dat de functionaris een gevaar voor de samenleving kan vormen, weigert de minister een 'verklaring van geen bezwaar' af te geven.

Bron: PZC


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #6 Gepost op: 13 augustus 2008, 06:28:02
Je bent al gauw chantabel natuurlijk. Maar zo'n verklaring wordt niet zomaar niet afgegeven. Wegens buitenechtelijke relatie(s)...? Dan moet hierover met betrokkene uitvoerig gesproken zijn, en daar is dus toch iets ''niet lekker'' gaan zitten.


RuudF

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 577
Reactie #7 Gepost op: 13 augustus 2008, 09:18:23
Ik krijg hier het gevoel bij van "Amerikaanse" toestanden waar alleen al een verdachtmaking voldoende is om mensen volledig af te sabelen en eigenlkijk al de veroordelen en te straffen zonder dat hier een rechter aan te pas is gekomen, ongeacht of die man jaren geleden is vreemd gegaan, wil dat in mijn ogen niets zeggen over zijn huidige functioneren. Is het niet erg ver gezocht om iemand die jaren geleden een buitenechtelijke relatie heeft gehad nu met een motie van wantrouwen de laan uit te sturen. Waaruit blijkt dat hij thans niet geschikt zou zijn voor zijn werk, dat zijn toch los staande dingen nietwaar?


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #8 Gepost op: 13 augustus 2008, 09:51:34
Ik krijg hier het gevoel bij van "Amerikaanse" toestanden waar alleen al een verdachtmaking voldoende is om mensen volledig af te sabelen en eigenlkijk al de veroordelen en te straffen zonder dat hier een rechter aan te pas is gekomen, ongeacht of die man jaren geleden is vreemd gegaan, wil dat in mijn ogen niets zeggen over zijn huidige functioneren. Is het niet erg ver gezocht om iemand die jaren geleden een buitenechtelijke relatie heeft gehad nu met een motie van wantrouwen de laan uit te sturen. Waaruit blijkt dat hij thans niet geschikt zou zijn voor zijn werk, dat zijn toch los staande dingen nietwaar?


Met wie of wat heeft hij een ''buitenechtelijke'' relatie gehad? Hier vallen ook relaties onder die publiekelijk afgekeurd worden. Als je begrijpt wat ik bedoel.. :-\
We weten het naadje van de kous niet.


RuudF

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 577
Reactie #9 Gepost op: 13 augustus 2008, 10:01:48
Dus als iemand in een onbevredigende relatie zit en hij wordt verliefd op iemand anders kan hij jaren later plotseling zijn werk niet meer uitoefenen.....geldt dit alleen voor korpschefs of ook voor de trut achter de kassa van de Albert Heijn? Hier is volgens mij sprake van een uit zijn verband gerukte daad die als kapstok wordt misbruikt om iemand kapot te maken