Tekort aan brandweer vrijwilligers: grote leegloop bij vrijwillige brandweerkorpsen

Auteur Topic: Tekort aan brandweer vrijwilligers: grote leegloop bij vrijwillige brandweerkorpsen  (gelezen 50113 keer)

0 gebruikers (en 10 gasten bekijken dit topic.

free3

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 447
Zo lang vrijwilligers ook voor prio 2 en 3 uit hun werk worden gehaald, beperk je het aanbod. Ik denk dat een werkgever groot gelijk heeft zijn personeel niet te laten gaan voor het reinigen van het wegdek. Laat de gemeente daarvoor maar een schoonmaakbedrijf inhuren. Het lijkt mij dat prio 2 en 3 meldingen door beroepsmensen van de regionale brandweer kunnen worden verzorgd.

ik ben het deels met je eens als je hebt over wegdekreinigen en dat soort zaken maar een akt in een boom is een prio2 maar wel 1 van de vooraanstaande taken van de brandweer en dat is toch in eerste instantie het redden van mensen en dieren in nood....

en dan nog als er beroepspersoneel is hoeft de vrijwilligheid niet op te komen tenzij zij al bezig zijn en we praten over een 2e incident of middelincident...

groet free
hoofdbrandwacht/chauffeur rode kruis alkmaar ehbo met AED-bedienaar


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Het lijkt mij dat prio 2 en 3 meldingen door beroepsmensen van de regionale brandweer kunnen worden verzorgd.

Welke beroepsmensen van de regionale brandweer? ??? In de meeste regio's (die veelal uit landelijk gebied bestaan) is het aanbod van uitvoerend personeel in beroepsdienst zeer beperkt. Het regiopersoneel van bijv. Noord- en Oost-Gelderland bestaat voor een groot deel uit officieren een klein aantal onderofficieren en slechts enkele manschappen. Om nu de prio 2 klussen door een TS vol met (adjunct)hoofdbrandmeesters en commandeurs te laten uitvoeren lijkt mij een beetje kostbaar. En dan heb ik het nog niet eens over het ontbreken van de kennis en geoefendheid van het uitvoerende deel van het brandweerwerk. Ik denk dat dit dus voor de meeste regio's geen haalbare oplossing is.
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


peebee

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 986
Feitelijk dezelfde problematiek die, naar mijn persoonlijke mening , de basis vormt om tot een TS 4 te komen.

  • In de laatste paar decenia is de invulling van de "werkenden" veranderd. Veel meer mensen werken buiten de stadsgrenzen
  • De bedrijven zijn veranderd. Met name de laatste 10 jaar zie je de kleine zelfstandige verdrongen worden door grote organisatie. De kleine middenstander vormde, met name in kleinere gemeenschappen, toch vaak de kern van de brandweer. Nu heb je het over bedrijven met managers die gedetacheerd zijn ipv eigenaren met een sterke plaatselijke binding.
  • De taakverzwaring van de vrijwilligers. Vroeger Brand, water, beknelling, bomen zagen. Tegenwoordig wordt de brandweer voor van alles en nog wat opgeroepen; AED, Lekkende wasmachines, etc.
  • In aanvulling op 3, er is een grote toename geweest van brandmeldinstallaties. Naast het feit dat deze systemen vast een hoop ellende voorkomen, veroorzaken ze ook een zeer grote belasting op menig korps door onterechte meldingen.
  • 3/4 zorgen er mede voor dat een werkgever niet staat te trappelen om zijn mensen te pas en te onpas te laten gaan.
  • De Brandweer organisatie is zeer slecht in de communicaite met de hoofdwerkgever. Er kan een wereld gewonnen worden door in gesprek te komen met de werkgevers van de VG'er en van de toekomstige VG'ers.
  • De werkgever is in sommige gevallen denk ik te veeleisend naar zijn mensen. Er zijn korpsen waar de VG'er verplicht wordt om een X aantal dagen per jaar in een 24 uurs dienst te laten draaien. In de huidige maatschappij is dat gewoon heel moeilijk te regelen met andere werkgevers en prive (Mensen doen nu eenmaal drukker). Dit kan ook een belemmering voor de potentiele VG'er zijn.
  • Het huidige verkeersbeeld zorgt ervoor dat veel mensen buiten de aanrijtijden van een VG kazerne vallen. Het is drukker, mensen zijn zelfzuchtiger, verkeersdrempels, stoplichten, etc. Dit zorgt er gewoon voor dat de potentiele VG'er zijn zorgnorm niet kan halen. Dit nog los van het feit dat een VG'er zich niet kan onderscheiden in het verkeer (LET OP ik spreek hier niet over een voorrangsstatus) waardoor het verkeer de ruimte kan bieden.

Ter info, terugkomend op mijn opmerking over de TS 4, ik denk dat de TS 4 symptoom bestrijding. Dit is nu een optie om de wervingsproblematiek te ondervangen, de echte problemen blijven liggen. (Ter info een TS 1 haalt de norm nog beter).

Oplossingen? Beetje makkelijk vanachter een toetsenbord; Maar men moet meer denken in communicatie, overleg, zich kwetsbaarder opstellen als organisatie, flexibel omgaan met incidenten en bij andere weer strenger. Voorbeeld? Verwacht van een instelling met een teveel aan onterechte OMS Meldingen dat de TS pas gealarmeerd wordt na een tweede bevestiging. Laat de BHV eerst een controle doen. Is er iets dat lijkt op rook of vuur, dan gaat de TS direct rijden. Nu zie je vaak dat er tijdens het aanrijden contact is geweest en dat het incident al wordt afgeschaald. (Tuurlijk zitten hier nog punten van aandacht)
If it's idiot proof, they invent a better idiot. PEBKAC - Problem exists between keyboard and chair alles is een raadsel maar ik weet nog niet in wat


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Beschikbaarheid brandweer Nieuwerkerk ter discussie

https://www.youtube.com/watch?v=-1v2NK5Asgw

omroepzuidplas
Gepubliceerd op 11 apr. 2014
Citaat
Naar aanleiding van meerdere voorvallen vraagt Omroep Zuidplas zich af hoe het zit met de veiligheid in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Samen sterk in de hulpverlening!


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Grappig dat er met geen woord wordt gerept over de nabijgelegen beroepsposten in Capelle en Rotterdam Metaalhof. Als ze ergens snel vandaan kunnen komen is het daar wel. In ieder geval sneller dan vrijwilligers uit Zevenhuizen of Moordrecht.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


JJ75

  • Geinteresseerde kritische burger, en weer BHV'er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,833
Woehaa, wat een redenatie: Omdat de wet ter discussie staat in de tweede kamer is het niet erg dat we er ons niet aan houden. De maximum snelheid op de snelweg staat ook ter discussie in de tweede kamer dus dan hou ik me maar niet meer aan de maximum snelheid voortaan.


Brandpreventje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,469
Brandweer in Nieuwerkerk regelmatig niet inzetbaar (Video)

De brandweer in Nieuwerkerk aan den IJssel is de afgelopen tijd regelmatig niet inzetbaar bij branden en ongevallen. De problemen bij de brandweer zorgen ervoor dat inwoners veel langer op hulp moeten wachten.

De langere wachttijd ontstaat doordat de brandweer uit een ander dorp zoals Moordrecht en Zevenhuizen moet komen. Alleen al over de eerste negen dagen van april 2014 gaat het om vijftien uur, oftewel 25 procent van de reguliere kantoortijden, dat de brandweer niet beschikbaar is in Nieuwerkerk. Ook in februari en maart gaat het om tientallen uren waarop het belangrijkste voertuig van de brandweer in Nieuwerkerk niet bruikbaar is. Dat blijkt uit gegevens die bij Omroep Zuidplas bekend zijn.

Gevolg van het “buitendienst staan” van een brandweervoertuig is de veel langere aanrijdtijd naar een incident. Bij een incident afgelopen maandag, 9 april, moest de brandweer uit Moordrecht en Gouda komen. Gevolg: bijna een kwartier reistijd waarbij de locatie, het Goudmos in de wijk Zuidplas, nog relatief gunstig lag. De brandweer uit Zevenhuizen, die meestal als reserve dienst doet, had drie kwartier eerder een melding van een woningbrand gekregen. Juist bij woningbranden en ongevallen met beknelling kan de tijdige aanwezigheid van de brandweer het verschil maken tussen leven en dood.

De problemen binnen het korps spelen al veel langer en steken iedere keer weer de kop op. Sinds de regionalisatie van de brandweer op 1 januari 2011 is er veel veranderd binnen de brandweer. Tot die tijd werkten er op de kazerne in Nieuwerkerk meer dan tien mensen bij ondersteunende taken, zoals vergunningverlening en toezicht.  Zeven van deze brandweermannen en -vrouwen waren ook inzetbaar bij calamiteiten. Sinds de invoering van de regionale brandweer zijn deze medewerkers elders in de regio ondergebracht en niet meer paraat voor uitrukken in Nieuwerkerk.

Bij een eerste incident dat bij Omroep Zuidplas bekend is waren er te weinig brandweermedewerkers in het dorp om uit te rukken. De aanwezige vier brandweermensen - er moeten er zes zijn - hebben toen via de alarmcentrale aan moeten geven dat er niet compleet uitgerukt kon worden. Acht minuten na de melding is de post in Zevenhuizen te hulp geroepen. Om dit probleem te voorkomen is een nieuw automatiseringssysteem in gebruik genomen. Vrijwilligers moeten nu via een website of een speciale app aangeven of ze inzetbaar zijn. Wanneer ze voor bijvoorbeeld betaald werk of familiebezoek elders zijn staan ze afgemeld.

Om problemen in de toekomst te voorkomen heeft de brandweerorganisatie ook toegezegd, dat een afdeling die zich bezighoudt met opleidingen, in de kazerne gehuisvest wordt. Hierdoor is er tijdens kantooruren meer personeel beschikbaar. Op het moment dat deze mensen elders in de regio zijn zou er door de brandweer voor aanvullend personeel worden gezorgd. Dit is tijdens een gesprek met een woordvoerder van de brandweer in februari 2013 nogmaals bevestigd. De afdeling is echter de afgelopen weken verhuisd naar Waddinxveen. Omdat de medewerkers van de afdeling te vaak voor het geven van opleidingen buiten Nieuwerkerk waren bleek dit niet te werken.

Tijdens een incident in februari 2013 werd duidelijk hoe lang het duurt voordat de brandweer uit bijvoorbeeld Zevenhuizen aanwezig is in Nieuwerkerk. Na een alarm werd een complete basisschool aan de van Beethovenlaan ontruimd. De leerlingen moesten bijzonder lang wachten op de brandweer vanuit Zevenhuizen. Gelukkig bleek er op dat moment weinig aan de hand en konden de leerlingen uit eindelijk snel naar binnen. De reden dat de brandweer uit Zevenhuizen kwam, zou in een fout systeem in de alarmcentrale hebben gezeten.

Het tekort aan personeel werd vorig jaar ook duidelijk tijdens een incident voor de deur van het woonhuis van Zuidplas burgemeester Gert-Jan Kats. Ook toen was er personeelstekort waarbij de post Nieuwerkerk wel uitrukte, echter met te weinig mensen op het belangrijkste voertuig. Ter ondersteuning is toen ook een voertuig uit Zevenhuizen gaan rijden.

Dit is gedaan volgens een protocol dat in de zomervakantie wordt gebruikt. Het incident gebeurde echter op 15 november.

Na het incident van afgelopen maandag waarbij er geen brandweer in Nieuwerkerk beschikbaar bleek te zijn heeft brandweer Hollands-Midden maatregelen genomen. Wanneer het nodig is komt er tijdelijk personeel naar Nieuwerkerk. Dit heeft brandweer woordvoerder Eric Seugling voor de camera van Omroep Zuidplas bevestigd. Om problemen in de toekomst structureel te voorkomen zijn er momenteel nieuwe vrijwilligers in opleiding. De opleiding duurt echter 2 jaar.

Bekijk onderstaande reportage die Omroep Zuidplas medewerkers Marien Mulder en Cees van de Bovenkamp over het onderwerp maakten. Zaterdag 12 april reageerde burgemeester Gert-Jan Kats in het radioprogramma Zuidplas in het Weekend op de capaciteitsproblemen bij de brandweer in Nieuwerkerk. Ook dat fragment is hieronder te beluisteren.

http://omroepzuidplas.nl/artikel/2014/4/11/brandweer-nieuwerkerk-regelmatig-niet-inzetbaar-video


Brandpreventje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,469
Daar twijfel ik ten zeerste aan, zeker met de extra verwerkingstijd tussen beide alarmcentrales. Maar goed bewijs je uitspraak maar..........

Citaat van: Maarten link=msg=1257929 date=1397367935
Grappig dat er met geen woord wordt gerept over de nabijgelegen beroepsposten in Capelle en Rotterdam Metaalhof. Als ze ergens snel vandaan kunnen komen is het daar wel. In ieder geval sneller dan vrijwilligers uit Zevenhuizen of Moordrecht.


tower-ladder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,406
Citaat
23-4-14 Prio 1 ts331 hw331 hgl_ts5330 aper bouwmankade rotterdam gebouwbrand (kleine brand) vak: 5996805

Haaglanden 5330 voor gebouwbrand naar Nesselande ?? wat kan daar de reden voor zijn geweest? Zowel Nieuwerkerk als Zevenhuizen niet beschikbaar of waren er gelijktijdige meldingen? In elk geval een behoorlijk stukje rijden.
Als de temperatuur van het water dat via het zolderraam naar binnen wordt gespoten gelijk is aan de temperatuur van het water dat via de voordeur naar