Even een paar zaken uit elkaar houden op deze zeer ernstige brand. In de eerste plaats weten we nog maar heel weinig van de feiten en omstandigheden van de brand zelf. Er wordt gespeculeerd op brandstichting, we weten dat de vuurlast in de woning door de bewoners vanwege hun verzamelingen hoger was gemaakt dan gemiddeld en we vermoeden dat ook bij een normale tijdige opkomst van de brandweer met een slagkracht van een TS (6) de bewoners niet meer gered zouden kunnen worden. We weten dat er een opkomst is geweest die niet voldoende was om een TS (6) en een HW (2) de weg op te krijgen. We weten niet wat de reden is geweest voor deze lage opkomst; we weten wel dat er gespeculeerd wordt over de voorgeschiedenis met wel of niet een financieel argument. We weten zeker dat de collega's die ter plaatse hebben moeten werken het al genoeg voor de kiezen hebben gehad. Zij zijn wel opgekomen, hebben ongetwijfeld hun best gedaan.
Het komt managers, bestuurders en politici in Nederland goed uit als er een onderzoekscommissie komt, de onderzoeksraad of een taskforce die het allemaal een jaar lang gaat onderzoeken. Het zorgt er voor dat niemand vragen kan stellen of iets mag vinden. Een jaar later verschijnt bij voorkeur in stilte het rapportje, meestal met conclusies die al in eerdere rapporten hebben gestaan om vervolgens in de kast te verdwijnen.
Bij de brandweer in Nederland kan en mag alles omdat niemand meer verantwoordelijk is te houden. De minister zegt dat hij er niets aan kan doen want de veiligheidsregio gaat er over, de gemeenteraad mag niet bepalen dat er meer brandweerwagens moeten komen. We noemen Nederland een democratie maar laten veiligheid over aan een zootje ongekozen bureaucraten van een veiligheidsregio.
Het is goedkoop voor een brandweercommandant om burgers te verwijten dat ze verzamelaars zijn en een te hoge vuurlast in huis hebben. Verzamelen is in Nederland namelijk niet verboden. De vuurlast zal Nederland ook een rotzorg zijn omdat meubels impregneren niet verplicht is. Ikea levert in veel landen voor exact dezelfde prijs geimpregneerde meubels omdat het verplicht is door de brandweer cq overheid.
Het doet er niet eens toe wat de reden is waarom brandweermensen niet opkomen. Je moet een brandweerkorps ontzettend hard kunnen afstraffen als ze niet kunnen garanderen dat hun personeel ten allen tijde opkomt en het materieel inzetbaar is. Wat wil je in vredesnaam zeggen dat je brandweerzorg kan leveren op hoop van zegen dat je personeel op komt draven en je voertuigen kunnen rijden?
Hoe kan je het bedenken om twee brandweermannen met 10 emmers water in de kofferbak (100 liter) naar een woningbrand te sturen?
Waarom is er frustratie in de brandweerkazernes op de werkvloer en is de enige man die iets durft te zeggen een klokkenluider? Precies, omdat ze weten dat als ze iets zeggen ze de managers in de nek krijgen en het ze de kop kost. Angstcultuur is het toverwoord geworden bij de Nederlandse hulpdiensten.
We hebben al eerder de conclusie getrokken dat in de afgelopen tien jaar het aantal woningbranden in Nederland sterk is afgenomen en de kosten voor brandweer sterk zijn gestegen (CBS cijfers). We hebben het te danken aan managers, kantoren, reutelaars, boekhouders en externe adviseurs. Als het fout gaat roepen ze collectief "maar we hebben ons best gedaan".
Je hoeft geen orakel te zijn om te stellen dat de brandweer bij deze inzet hopeloos faalde en het hardste verwijt dien je te adresseren aan de mensen aan de top. Het is ongepast om de brandweermensen iets te verwijten aangezien zij niet eindverantwoordelijk zijn. Op de werkvloer lopen de echte brandweermensen in hart en nieren, de graaiers aan de top zijn eindverantwoordelijk voor iedere prestatie van de brandweer.
Het probleem van managers is dat ze niet weten wat de eer aan zichzelf houden is. Ze reutelen maar door desnoods over de ruggen van dode burgers.