GRIP 2 Zeer grote brand (dertien woningen) Koning Willem I Laan - Hoofddorp 16-08-2008

Auteur Topic: GRIP 2 Zeer grote brand (dertien woningen) Koning Willem I Laan - Hoofddorp 16-08-2008  (gelezen 42913 keer)

0 gebruikers (en 7 gasten bekijken dit topic.

Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
tegen wat voor tarief zou ik dat eens kunnen gaan uitvoeren  >:D
1, 2, 3, 4, 5..... euro per woning  :D

cu,
Loe 8)
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Tussen iedere woning moet altijd minimaal 20 minuten zitten... Bij 10 woningen kom je dus op 200 minuten vanaf de punt van ontstaan.... dat was hier niet aan de hand...  ;)

180   ::)


http://www.spelenboek.nl/index.php/Denkertjes#Boekenwurm
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
ik volg je even niet palmpie... verklaar je nader wat bedoel je precies...

Wat ik bedoel is dat de bouweisen (20 minuten brandwerende scheiding 20 jaar geleden nog niet golden) en dat de aanpassingen niet zomaar doorgevoerd kunnen worden bij huizen die zo oud zijn !

Het bouwbesluit (huidige regelgeving voor gebouwen) kent 2 niveau's: nieuwbouw en bestaande bouw (+ eigenlijk een niveau van een afgegeven bouwvergunning).

Bestaande bouw is de ondergrens waaraan ieder gebouw moet voldoen. Als een gebouw onder dit niveau zit moet de gemeente de gebouw eigenaar aanschrijven. Is het niveau van een gebouw boven het niveau van bestaande bouw dan mag een gemeente de gebouw eigenaar gemotiveerd aanschrijven. Het maximum niveau van aanschrijving is het niveau nieuwbouw.
Bestaande bouw is afgeleid van de oudst bekende bouwvoorschriften die bekend zijn in Nederland. Het niveau van bestaande bouw is geen niveau waarbij een gebouw echt veilig is maar is een geaccepteerd niveau. Het wordt ook wel een economisch niveau genoemd omdat het allemaal een centen verhaal is om een gebouw even veilig te krijgen als nieuwbouw.


Zie voor de ontwikkeling van de bouwregelgeving blz 8 van http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/bouwen_en_wonen/Praktijkboek_BB_versie2005dec_hoofddeel.pdf

Wet technisch is het zo gergeld:

Woningwet
http://wetten.overheid.nl/cgi-bin/deeplink/law1/title=WONINGWET
Citaat

Wet van 29 augustus 1991 tot herziening van de Woningwet

(...)

Artikel 1b
1.   

Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden uit het oogpunt van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu technische voorschriften gegeven omtrent het bouwen van woningen, woonketen, woonwagens en andere gebouwen.
2.   Het is verboden:
a.   een bestaand gebouw in een staat te brengen, te laten komen of te houden die niet voldoet aan de op de staat van dat gebouw van toepassing zijnde voorschriften, bedoeld in artikel 2, tweede lid;

(...)

Artikel 2
1.   Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden uit het oogpunt van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu technische voorschriften gegeven omtrent het bouwen van woningen, woonketen, woonwagens en andere gebouwen.
2.   Bij of krachtens de in het eerste lid bedoelde algemene maatregel van bestuur worden voorts uit het oogpunt van veiligheid, gezondheid en bruikbaarheid voorschriften gegeven omtrent de staat van bestaande woningen, woonketen en woonwagens en van bestaande andere gebouwen.

(...)

Bouwbesluit
http://wetten.overheid.nl/cgi-bin/deeplink/law1/title=Bouwbesluit%202003
Citaat
Besluit van 7 augustus 2001, houdende vaststelling van voorschriften met betrekking tot het bouwen van bouwwerken uit het oogpunt van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu (Bouwbesluit)

(...)

Je kunt dus de eisen waaraan elk gebouw minimaal moet voldoen vinden door de eisen voor 'bestaande bouw' te zoeken in het bouwbesluit.  :)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Ook nu een inspectie signaal van VROM:

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=37219

VROM-Inspectie wijst op eisen brandwerende wanden

05-10-2008

Scheidingswanden tussen woningen moeten minstens twintig minuten bestand zijn tegen branddoorslag. Die minimumeis geldt voor alle bestaande woningen, onafhankelijk van hun bouwjaar. Dat schrijft het Bouwbesluit voor.
 
Afgelopen weekend zorgde een brand in Zaandam ervoor dat zo'n tien huizen onbewoonbaar raakten. Eerder, in augustus, leidde een brand in Hoofddorp tot schade bij een groot aantal woningen omdat de scheiding tussen de woningen bij het dak onvoldoende brandwerend was. Het lijkt erop dat ook in Zaandam een onvoldoende brandwerende scheiding een rol speelde bij de snelle verspreiding van de brand.

In 2006 heeft de VROM-Inspectie naar aanleiding van een vergelijkbare, onveilige situatie in Heerlen geadviseerd de brandwerendheid bij woningen met eenzelfde type dakconstructie te onderzoeken en zonodig maatregelen te treffen. Destijds heeft de VROM-Inspectie gemeenten opgeroepen eigenaren van advies te dienen en zonodig aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

Meer informatie:

    *  Inspectiesignaal Brandwerendheid dakconstructies (pdf, 101 kB)
http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/publicaties/6194.pdf&dn=6194&b=vrom


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://vlaardingen.sp.nl/bericht/28596/081010-college_zegt_onderzoek_brandveiligheid_toe.html

College zegt onderzoek brandveiligheid toe

10-10-2008 • Tijdens een woningbrand in Zaanstad konden de vlammen zonder enige vorm van vertraging overslaan naar omringende woningen. Hierdoor zijn er tien woningen afgebrand. Twee maanden eerder branden er in Hoofddorp bij een soort gelijke brand acht woningen af. Uit onderzoek bleek dat dit kon gebeuren door een constructiefout. De muren tussen de verschillende woningen bleken niet hoog genoeg te zijn opgetrokken waardoor de vlammen via het dak konden overslaan naar de omliggende woningen.

Het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid vermoedt dat er in Nederland meer dan honderdduizend met een soortgelijke constructiefout zijn gebouwd. Dit was voor SP-raadslid Alke van Marsbergen reden om tijdens het mondelinge vragenuurtje aan het college vragen te stellen over hoe het gesteld is met de constructie van de Vlaardingse woningvoorraad.

Wethouder Versluijs gaf te kennen de zorgen van de Vlaardingse SP fractie te delen. Het college is een onderzoek begonnen naar mogelijk gevaarlijke constructies in het Vlaardingse woningbestand. De SP fractie is erg blij met deze toezegging en zal de resultaten met interesse afwachten.


guest4965

  • Gast
Afgebrande huizen Hoofddorp niet volgens regels gebouwd

HOOFDDORP - De acht woningen in Hoofddorp, die half augustus volledig afbrandden, zijn in 1963 niet gebouwd volgens de regels die toen golden. Er zat ruimte tussen de wanden die de woningen scheidden en het dakbeschot. Bij een dakrenovatie in 1981 had het gebrek aan brandwerendheid kunnen worden geconstateerd, maar is het niet verholpen.

Of er gemeentelijk toezicht was, valt niet meer te achterhalen. Dat blijkt uit een extern onderzoek dat de gemeente Haarlemmermeer heeft laten doen naar de brand. Het onderzoeksrapport werd maandagavond in Hoofddorp gepresenteerd.

Omgeving
Het vuur kon zich in de loze ruimte tussen de platte daken van de rijtjeshuizen razendsnel verspreiden. Bij 72 woningen in de directe omgeving van de afgebrande huizen is dezelfde foute dakconstructie aanwezig.

Woningbouwvereniging Ymere, die eigenaar is van deze woningen, gaat ze op korte termijn verbouwen zodat ze voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften.

Gebrek
Het gemeentebestuur van Haarlemmermeer onderschrijft de conclusies van het rapport. De gemeente gaat naar aanleiding van het onderzoek actie ondernemen. Er wordt voor 20 november een inventarisatie gemaakt van huur- en koopwoningen die hetzelfde gebrek hebben op het gebied van brandveiligheid. Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak gemaakt om deze huizen aan te passen.

Haarlemmermeer is al in 2006 door de Inspectie van VROM gewaarschuwd dat de bouw van diverse woningcomplexen niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. Dat heeft toen niet tot actie geleid. Haarlemmermeer heeft contact met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zodat landelijk lering kan worden getrokken uit de situatie in de gemeente.
(c) ANP

www.nu.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.ad.nl/binnenland/2692759/Alarm_over_bouwfouten.html

maandag 13 oktober 2008
Alarm over bouwfouten
Door JEROEN DE VREEDE

HOOFDDORP - Alle brandweerkorpsen in Nederland krijgen binnenkort een waarschuwingsbrief van de gemeenten Haarlemmermeer en Zaanstad over bouwfouten in rijtjeswoningen.
afbeelding vergroten Brand in de straat Schiermonnikoog in Zaandam. FOTO ANP
Door deze fouten slaat een brand in één woning razendsnel over naar de buren.

Na branden in Hoofddorp in augustus en Zaandam deze maand waarschuwden branddeskundigen in deze krant al dat mogelijk honderdduizenden woningen onveilig zijn omdat de scheidingsmuren niet doorlopen tot aan het dak. Uit nieuw onderzoek van de gemeente Haarlemmermeer blijkt dat het probleem mogelijk nog omvangrijker is.

De woningen die in augustus afbrandden blijken in 1963 niet volgens de regels te zijn gebouwd. Bij een renovatie in 1981 is de fout niet verholpen. De woningen zijn volgens de bouwvergunning brandveilig, maar blijken dat in de praktijk niet te zijn.

Hierdoor zijn mogelijk meer woningen brandgevaarlijk dan eerder gedacht en is het veel lastiger te onderzoeken om welke woningen het gaat. De gemeenten willen brandweerkorpen en gemeenten in het hele land wijzen op dit probleem.

De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt momenteel alle woningen uit de gemeente uit dezelfde bouwperiode. Ze overlegt met het ministerie van VROM en de Vereniging van Nederlandse gemeenten over de landelijke gevolgen voor de ontdekte fouten. In Zaandam is het onderzoek naar de brand nog niet afgerond.

Drie jaar geleden trok de gemeente Heerlen over dezelfde fout aan de bel bij het ministerie. In 2006 zijn daarop ook alle gemeenten en woningcorporaties gewaarschuwd. In Hoofddorp heeft dat toen niet tot onderzoek geleid. ,,Wij hopen dat een collegiale brief van twee burgemeester wel effect heeft bij de veiligheidsregio’s in het hele land,’’ zegt woordvoerder Bert van den Ham van Haarlemmermeer.

Het ministerie van VROM adviseert momenteel opnieuw om woningen te onderzoeken en om op z’n minst brandmelders te plaatsen waar dat nodig is.

Het ministerie kon gisteravond niet aangeven hoe een inspectie van honderdduizenden woningen moet verlopen, als net zoals in Haarlemmermeer mogelijk de bouwarchieven niet kloppen met de werkelijke situatie in de woningen.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Brede inventarisatie 'brandonveilige' woningen

www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer

Gepubliceerd op 13 oktober 2008, 19:30
Laatst bijgewerkt op 13 oktober 2008, 21:28

 hoofddorp -  
Voor 20 november willen burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer een overzicht hebben van álle woningen in de gemeente waar brand te gemakkelijk kan door- en/of overslaan. Met de uitkomsten van die inventarisatie willen ze overleg met het ministerie van vrom en de overkoepelende Vereniging van Nederlandse Gemeenten over een 'brede aanpak van de problematiek'.

Dat blijkt uit een persconferentie die de burgemeester, Ymere en de brandweer deze maandagavond hebben gehouden. Voor kerst wil Ymere al beginnen met het brandveilig maken van de 72 woningen aan Koning Willem I Laan en Boslaan in Hoofddorp die precies dezelfde bouw hebben als de 13 woningen die daar in augustus grotendeels in vlammen opgingen. Dat hebben dat de bewoners van die 72 woningen te horen gekregen.
Burgemeester en wethouders eisen dat die woningen vóór 15 februari voldoen aan de eis dat een brand niet binnen dertig minuten door- of overslaat. En die periode van dertig minuten willen ze ook voor de andere woningen laten gelden die uit de inventarisatie naar voren komen. Dat biedt bewoners dus tien minuten meer zekerheid dan 'normaal' bij bestaande bouw. Bij de brand in Hoofddorp was doorslaan het grote probleem: tussen de stenen tussenmuren en het dak zat een vrije ruimte. Ymere wil dat onder meer verhelpen via dubbele plafondplaten van gips, een brandwerende tussenlaag met veel steenwol. Om dat te te kunnen aanbrengen, moeten bewoners wel tijdelijk hun huis uit en dienen ze de spullen van de bovenetage in een container op te slaan.

Lees meer in editie Haarlemmermeer van dinsdag
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Woningen Koning Willem 1 laan en Boslaan worden brandveilig gemaakt

14 oktober 2008 - [url=http://www.haarlemmermeer.nl]www.haarlemmermeer.nl[/url]

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer neemt de bevindingen en conclusies van bureau SAVE over.

Het college neemt daarvoor de verantwoordelijkheid en neemt de aanbevelingen van SAVE over. Dat betekent onder andere dat het college overgaat tot aanschrijving van woningbouwcorporatie Ymere. Ymere moet voor de woningen een Weerstand tegen Brand Doorslag en Brand Overslag (WBDBO) van 30 minuten realiseren. Vandaag is door Ymere een Plan van Aanpak gepresenteerd waarin de benodigde bouwkundige aanpassingen staan beschreven die daartoe moeten leiden. De gemeente gaat een stringente toezichthoudende rol uitoefenen. Burgemeester Weterings zegt hierover: "Er zijn in het verleden fouten gemaakt en dat is te betreuren. Van groter belang is dat we nu handelend optreden en dat deze 72 woningen zo snel mogelijk aan de brandveiligheidseisen gaan voldoen. Dat geldt ook voor vergelijkbare woningen, waarover we 20 november een inventarisatie hebben."

Inventarisatie vergelijkbare complexen
Op 20 november is een inventarisatie van vergelijkbare woningcomplexen gereed, waarna een Plan van Aanpak voor deze complexen wordt gemaakt. Omdat het dan zeer waarschijnlijk ook gaat om particulier woningbezit, naast bezit van woningbouwcorporaties, wordt samen met Ymere opgetrokken. Particulieren wordt de mogelijkheid geboden, waar mogelijk, 'mee te liften' met de werkzaamheden die Ymere voor haar eigen complexen laat uitvoeren.  

Landelijke uitstraling
De gemeente is in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de landelijke effecten van de uitkomst van de inventarisatie. De problematiek, nog versterkt door een naar het lijkt identieke brand in Zaanstad in jaren-30 woningen, wordt daarmee in een breder kader geplaatst. De VNG heeft aangegeven, dat zij richting het ministerie van VROM de aanpak, zoals die door Haarlemmermeer is gevolgd, als voorbeeld wil stellen voor vergelijkbare woningcomplexen.

Ymere: Aanpak verbeteren brandveiligheid 72 woningen Boslaan en Koning Willem 1 Laan

Definitief rapport SAVE onderzoek woningbrand Hoofddorp

Nota van B_en_W nav SAVE-rapport
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
'Veel huizen in Haarlem niet brandveilig'

www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal

Gepubliceerd op 14 oktober 2008, 17:46
Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2008, 17:52
 haarlem -  
Haarlem wil zo snel mogelijk in kaart brengen hoeveel woningen in de stad niet brandveilig zijn. In elk geval staat vast dat door- en overslaande branden in Haarlem voor meer problemen kunnen zorgen dan in Haarlemmermeer.

Daar werden in augustus dertien woningen verwoest, nadat een brand zich razendsnel via de daken had verspreid. In Zaandam raakten begin deze maand twintig huizen zwaar beschadigd.
In Haarlem staan veel woningen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, de decennia waarin veel huizen zonder voldoende brandwerend materiaal in tussenmuren en daken zijn gebouwd. Het gaat om particuliere huizen en om woningen van corporaties. Precieze aantallen moeten binnen één week op tafel liggen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Meer over de woningen woensdag in Haarlems Dagblad
Samen sterk in de hulpverlening!