GRIP 2 Zeer grote brand (dertien woningen) Koning Willem I Laan - Hoofddorp 16-08-2008

Auteur Topic: GRIP 2 Zeer grote brand (dertien woningen) Koning Willem I Laan - Hoofddorp 16-08-2008  (gelezen 42918 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Naoorlogse woningen nonchalant gebouwd

Cobouw online - de website voor de bouw
BINNENLAND | 15-10-2008 00:00 | Mario Silvester

HOOFDDORP - Woningcorporaties moeten huizen die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werden gebouwd, onderzoeken op brandwerendheid. Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, dringt daarop aan bij zijn leden.

Het advies van Aedes volgt op de resultaten van een onderzoek van bureau Save naar de oorzaak van een grote brand die in augustus acht woningen in Hoofddorp in de as legde. Het onderzoek bevestigt de vermoedens dat de huizen niet voldeden aan de regels voor brandveiligheid.
De panden blijken in 1963 niet volgens de toen geldende wetgeving te zijn gebouwd. Scheidingsmuren lopen niet, zoals hoort, door tot aan het dak. Met als gevolg dat een brand onder het dak van een van de huizen pijlsnel kon overslaan naar de belendende percelen. Met desastreuze gevolgen.
Een pijnlijk detail is dat de huizen in de jaren 1980-’81 zijn gerenoveerd en dat ook toen de regels zijn genegeerd. Bovendien is Haarlemmermeer al in 2006 door de Inspectie van het ministerie van VROM gewaarschuwd dat de bouw van verscheidene woningcomplexen niet voldoet aan de voorschriften. Dat leidde toen niet tot maatregelen.

Brandwerend
Nu eist de gemeente Haarlemmermeer dat de eigenaar van de panden, woningcorporatie Ymere, de huizen alsnog brandwerend maakt. “Ymere moet voor de woningen een weerstand tegen Brand Doorslag en Brand Overlsag van 30 minuten realiseren”, zo stellen burgemeester en wethouders van de Haarlemmermeer. Dit geldt niet alleen voor het door de brand getroffen complex, maar ook voor vergelijkbare woningen. Nu al is bekend dat bij 72 woningen in de directe omgeving van de afgebrande huizen dezelfde foute dakconstructie aanwezig is.
Hoeveel huizen buiten het rampgebied onvoldoende brandwerend zijn, wordt onderzocht. Hierover is op 20 november naar verwachting meer bekend. Daarna wordt een plan van aanpak gemaakt.
Vrijwel zeker zal het onderzoek uitwijzen dat ook een aantal particuliere woningen niet aan de vereisten voor brandveiligheid voldoet. De eigenaren van die huizen kunnen voor zover mogelijk samenwerken met Ymere om hun woningen brandwerend te laten maken.
De gemeente Haarlemmermeer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten overleggen over de landelijke gevolgen van het onderzoek. Het staat vast dat ook in andere gemeenten woningen zijn met dezelfde problemen. Het gaat dan in het bijzonder om woningen waarin de scheidingsmuren niet doorlopen tot aan het dak. De VNG wil dat gemeenten met huizen van hetzelfde type als in Hoofddorp deze brandwerend maken.

Vergelijkbaar
Bij een woningbrand die in de nacht van 4 op 5 oktober in Zaandam 11 woningen in de as legde, was sprake van een vergelijkbare fout in de dakconstructie. Minister Ella Vogelaar van Wonen zei daarna in de Tweede Kamer dat er naar schatting 100.000 woningen in Nederland zijn die slecht zijn beveiligd tegen brandoverslag.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
dat is nog steeds geen oplossing..... Wat ga je doen met centraaldozen, lampen, aansluitingen van wanden op plafond, enz, enz. De enige oplossing is om langs de bouwmuur het plafond te slopen en de bouwmuur goed te laten aansluiten op het dak. Dit kan ook door het dak tp van de bouwmuur te slopen en vanuit daar te repareren. Voordeel is dan dat je de bewoners niet lastig valt! ;)

ehhh, Palmpie, je invloed is blijkbaar groot!  ::)


Brandveiligheid van woningen Ymere

19 november 2008 - Witte Weekblad Hoofddorp

HOOFDDORP - Woningen van woningcorporatie Ymere aan de Koning Willem 1 Laan, de Boslaan en Van den Berghlaan voldoen niet aan de vereiste brandvoorschriften. De woningen moeten uiterlijk 15 maart brandveilig zijn. Ymere heeft besloten de werkzaamheden via de daken uit te laten voeren, zodat de bewoners niet tijdelijk elders gehuisvest hoeven worden.

Woningcorporatie Ymere heeft, na protesten van een aantal bewoners van de onveilige huizen besloten een nieuw plan van aanpak op te stellen voor het brandveilig maken van de woningen. De bewoners waren vooral tegen het feit dat zij hun woning zouden moeten verlaten tijdens de werkzaamheden. Na overleg met gemeente en brandweer is besloten dat de vereiste brandvoorschriften ook gehaald kunnen worden door de werkzaamheden via het dak uit te voeren, door de bouwmuren op te metselen. De bewoners hoeven dan niet meer hun huis uit.

Tegelijkertijd heeft de gemeente Ymere definitief aangeschreven en besloten dat uiterlijk op 15 maart 2009 alle woningen aan de Koning Willem 1 Laan, de Boslaan en de Van den Berghlaan moeten voldoen aan de eisen die gelden voor weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag.

Burgemeester Weterings: 'Voorop staat dat de woningen gaan voldoen aan de eisen die gelden voor weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag. Daarvoor zijn wij bereid de periode van werkzaamheden met een maand te verlengen tot 15 maart.' Directeur De Ruyter: 'Wij hebben goed geluisterd naar de betrokken bewoners en begrijpen hun weerstand tegen het moeten verlaten van hun woningen. ik ben blij dat de werkzaamheden ook via het dak kunnen, waardoor de overlast aanzienlijk wordt verminderd.'

Zachtboard
In enkele van de genoemde woningen bevinden zich plafonds van zachtboard. Deze plafonds voldoen niet aan de minimale eisen op het gebied van brandveiligheid. Gemeente en Ymere roept de bewoners dan ook op mee te werken aan het laten verwijderen van deze plafonds door Ymere, danwel deze zelf te laten verwijderen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Grote delen van Leiden niet brandveilig

De huizen in grote delen van Leiden voldoen niet aan de brandveiligheidseisen. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders, na vragen hierover van GroenLinks.

Burgemeester en wethouders zeggen volgend jaar te gaan uitzoeken hoeveel Leidse huizen niet aan de hedendaagse normen voldoen. Eind volgend jaar of in 2010 denkt het college van b en w een plan te hebben om de brandveiligheid te verbeteren. Een eerste inschatting maken burgemeester en wethouders al wel in de antwoorden die zij GroenLinks gaven: het probleem speelt bij 'grote delen van de woningvoorraad'.

De gemeente wil eerst onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afwachten. Die zoekt uit welke typen woningen niet voldoen aan de in 1992 van kracht geworden eis dat een woning twintig minuten moet kunnen branden voordat het vuur overslaat. Als dat onderzoek klaar is, maakt het ministerie van Vrom een handleiding waarmee gemeenten dan aan de slag kunnen.  

http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/leidenenregio/article4133880.ece/Grote_delen_van_Leiden_niet_brandveilig


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Duizenden brandgevaarlijke huizen in de Haarlemmermeer  :o

www.haarlemsdagblad.nl
Gepubliceerd op 11 december 2008, 10:00

hoofddorp -  
In 5.300 tot 10.000 woningen in de Haarlemmermeer zou brand wel eens gemakkelijker door- of over kunnen slaan. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie, gedaan na de brand aan de Koning Willem I Laan in Hoofddorp. In acht rijtjeswoningen, met open ruimtes boven de tussenmuren, sloegen daar in augustus de vlammen door.

Gemeente, woningcorporatie Ymere en brandweer gaven vanmorgen om tien uur op het raadhuis in Hoofddorp een persconferentie over de operatie. De bewoners van de 5.300 woningen die uit de inventarisatie zijn gerold, krijgen vandaag een brief van gemeente en Ymere. Beide partijen hebben ook een eigen telefoonnummer geopend waar de mensen met al hun vragen terecht kunnen. Voor de echt specialistische kwesties, staat bouw- en woningtoezicht paraat. Op de website van de gemeente is een lijst met verwachte vragen en antwoorden te zien. Daar komen veelgestelde vragen bij, mét antwoorden.

Het gaat om woningen die gebouwd zijn in de jaren '50, '60 en '70 en waar, volgens archiefonderzoek, ruimte lijkt te zitten tussen het doorlopende dak en de tussenmuren. Het betreft 1200 woningen met een plat dak - in handen van Ymere en particulieren. Van woningen met een vliering zijn alleen de huurwoningen van Ymere doorgenomen. Dat leverde nog eens 4.100 woningen met een mogelijk risico op. Een gemeentewoordvoerder houdt er rekening mee dat uit de inventarisatie van de particuliere woningen met zo'n licht hellend dak een vergelijkbaar aantal kan komen. En als één gemeente al zoveel risicowoningen telt, moet de schatting van het ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu wellicht naar de prullenbak. Dat hield het dit najaar op 100.000 risicowoningen in heel Nederland.

Extra onderzoek moet de komende maanden duidelijk maken of de bewoners die vandaag een brief krijgen, ook echt meer risico lopen. Daarvoor moeten van alle types de bouwtekeningen nauwkeurig worden bekeken. Ook dient ter plekke nog een inspectie plaats te vinden.

Volgens de wet is een eigenaar verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn of haar woning. Bij de huurwoningen is de corporatie dat, bij een eigen woning de particuliere eigenaar. Rond de jaarwisseling komt het rijk met een richtlijn of signaal hoe om te gaan met dit 'landelijke probleem'. Het is de bedoeling van gemeente en Ymere om per complex aan de slag te gaan, ongeacht of het om huur- of koopwoningen gaat.

Over preventieve maatregelen als het plaatsen van rookmelders, zijn volgens een gemeentewoordvoerder nog geen beslissingen genomen. Hij benadrukt wel dat de kans dát er brand ontstaat in de woningen niet groter is dan elders. Het verschil zit hem in de grotere kans dat zo'n brand door- of overslaat.

Lees verder in de krant van vrijdag
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Duizenden brandgevaarlijke huizen in de Haarlemmermeer  :o

Veelgestelde vragen over brandveiligheid van woningen

11 december 2008 - www.haarlemmermeer.nl

Op 11 december 2008 hebben ruim 5.200 woonadressen een brief van de gemeente en Ymere gekregen

In de brief staat informatie over het onderzoek dat de gemeente en Ymere in het eerste kwartaal 2009 gaan houden. Het onderzoek richt zich op de dakconstructies van de woningen. En de mogelijkheid van een snellere branddoorslag bij een brand. Bij de brief zat een korte veelgestelde vragenlijst gevoegd. Wij beginnen met de vragen die bij de brief horen. Gevolgd door de overige veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Laat het ons weten! Huurders van Ymere bellen 0900 699 90 00 (lokaal tarief)

Eigenaren en huurders van particulieren verhuurders bellen met de gemeente op 0900 18 52 (lokaal tarief).

In de brief stond een storende fout. Het aantal daken in de gemeente moet zijn 5.300 woningen met puntdaken en platte daken. Onze excuses hiervoor.

Antwoorden op vragen over de brief

Vraag 1: waarom krijg ik een brief?
Wij willen u graag informeren over het onderzoeken dat wij gaan doen. Uw veiligheid is voor de gemeente en Ymere erg belangrijk. Daarom willen wij u in een vroegtijdig stadium informeren over ons onderzoek. Omdat u mogelijk een dakconstructie heeft, waarbij branddoorslag sneller kan plaatsvinden bij een brand. Dit betekent overigens niet dat de kans op het ontstaan van brand in uw woning groter is dan in andere woningen.
Onderzoek moet uitwijzen of u een soortgelijke dakconstructie heeft. En vervolgens komt er een plan van aanpak hoe het dak weer brandveilig gemaakt kan worden. Voor huurders heeft Ymere een belangrijke rol hierin en voor huiseigenaren de gemeente. Ook het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) kan landelijk maatregelen opleggen.

Vraag 2: is mijn woning nu onveilig?
Een grotere kans op branddoorslag betekent niet dat de kans op het ontstaan van brand in uw woning groter is dan in andere woningen. Het betekent dat bij een brand, de brand eenvoudiger kan doorslaan naar het huis van de buren. Via een muur, wand of dak.

Vraag 3: wat moet ik nu doen?
Wij hebben u een brief gestuurd om u vroegtijdig te informeren over het onderzoek. Het is nog niet zeker dat uw woning ook daadwerkelijk een grotere kans heeft op branddoorslag. Wij raden u aan het onderzoek af te wachten; over de resultaten wordt u schriftelijk op de hoogte gesteld.
Uiteraard is het altijd verstandig u woning te voorzien van brandmelders. Zodat u bij brand op tijd wordt gewaarschuwd. Meer informatie vindt u op de website van de brandweer: www.brandweer.nl of www.vrk.nl. (Veiligheidsregio Kennemerland)

Vraag 4: wat is branddoorslag?
Branddoorslag is de uitbreiding van een brand via een afscheiding (muur, wand, dak, evt. deur, etc.) naar een andere ruimte of een ander huis of gebouw. Er bestaat ook brandoverslag. Dit is de uitbreiding van een brand naar een andere ruimte of een naastgelegen gebouw via de buitenlucht.

Vraag 5: hoe wordt het onderzoek gedaan/gehouden?
Bouw- en Woningtoezicht en Ymere toetsen in het eerste kwartaal 2009 de woningblokken die uit de analyse naar voren komen. Wij hoeven niet alle woningen te bekijken. Het is voldoende om één woning per blok of rij woningen te bekijken. Als blijkt dat de dakconstructie van uw woning niet aan de bouweisen voldoet, dan stellen wij u hiervan uiteraard op de hoogte. Dit doen wij schriftelijk.

Vraag 6: wanneer krijg ik meer te horen?
Nadat het onderzoek is gehouden ontvangt u informatie over de resultaten. Dit wordt na het eerste kwartaal van 2009.

Vraag 7: bij wie kan ik terecht met mijn vraag?
Bovenaan dit document staan twee telefoonnummers vermeld. Voor huurders en eigenaren.
Als u huurt, dan neemt u contact op met Ymere. Wilt u persoonlijk contact met Ymere over dit onderwerp? Ymere organiseert in januari 2009 een speciaal spreekuur voor haar huurders. U ontvangt daarover binnenkort meer informatie.
Als u eigenaar bent van een woning of huurt via een andere (particuliere) verhuurder neemt u dan contact op met de gemeente.
Als u een koopwoning heeft, dan kunt u ook via e-mail vragen stellen. Mail dan uw vragen naar info@haarlemmermeer.nl. Meldt u in het onderwerp: brandveiligheid woningen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Duizenden brandgevaarlijke huizen in de Haarlemmermeer  :o

Veelgestelde vragen over brandveiligheid van woningen

11 december 2008 - www.haarlemmermeer.nl

Op 11 december 2008 hebben ruim 5.200 woonadressen een brief van de gemeente en Ymere gekregen

vervolg:

Antwoorden op algemene vragen

Vraag 8: kan ik zelf nagaan of mijn woning voldoet aan de bouweisen?
Als leek kunt u dit niet of nauwelijks bepalen. Het is aan deskundigen om aan de hand van dossieronderzoek en een onderzoek ter plaatse vast te stellen of er sprake is van voldoende weerstand tegen branddoorslag. De wettelijke eis hiervoor is 20 minuten weerstand tegen branddoorslag bij bestaande woningen. Voor nieuwbouw woningen is dit 30 minuten.

Vraag 9: wat gaat er gebeuren als mijn woning mogelijk niet voldoet aan de bouweisen?
Nadat wij alle woningen die niet aan de eisen voldoen in kaart hebben gebracht, wordt een plan van aanpak op maat gemaakt. Elke woonblok of rij huizen is namelijk verschillend. Daarbij gaat het om huurwoningen en om koopwoningen. Het plan van aanpak wordt ook afgestemd op de richtlijn van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). VROM maakt eind 2008 begin 2009 deze richtlijn bekend. Voor ons is de richtlijn bepalend voor wat er zal gaan gebeuren. Wij plaatsen de op onze website richtlijn, zodra deze beschikbaar is.

Vraag 10: welke eisen stelt het Ministerie van VROM?
De wettelijke eisen staan in het Bouwbesluit. Het ministerie onderzoekt nog hoe in Nederland omgegaan moet worden met woningen die qua brandveiligheid niet voldoen aan de wettelijke eisen. Het ministerie verwacht eind 2008, begin 2009 meer hierover bekend te maken. Kijk voor informatie op de website het Ministerie van VROM: www.vrom.nl.

Vraag 11: gaat de gemeente in navolging van Ymere woningen aanpassen?
De gemeente Haarlemmermeer voert eventuele aanpassingen aan de woningen niet zelf uit. De eigenaar van de woning is namelijk zelf verantwoordelijk voor het aanpassen van zijn/haar woning.

Vraag 12: wanneer is het zeker of er wel of niet wat aan de hand is?
Pas na het bouwtekeningonderzoek én onderzoek ter plaatse is zeker of uw woning een verhoogd risico van branddoorslag heeft of niet. Wij weten hier pas na het eerste kwartaal 2009 meer over.

Vraag 13: wie is verantwoordelijk voor het gebrek aan de koopwoning?
De eigenaar van een woning is verantwoordelijk voor de staat van die woning. Is er een (verborgen) gebrek dan is de eigenaar dus voor het herstelen verantwoordelijk en voor de gevolgen als het gebrek niet hersteld is. (Soms is het mogelijk de vorige eigenaar aansprakelijk te stellen voor een gebrek.) (Bron: Vereniging Eigen Huis).

Vraag 14: moeten alle ontvangers van een brief (huurders en eigenaren) nu al hun woning gaan aanpassen?
Nee, dat hoeft nog niet. Alleen bewoners van woningen waarvan wij nu vermoeden dat er een risico voor branddoorslag kan bestaan, hebben deze brief gekregen. Na bouwtekeningonderzoek, veldwerk en inspecties weten de gemeente en Ymere pas welke woningen een groter risico voor branddoorslag hebben. Met de eigenaren en huurders van deze woningen overleggen we hierover in 2009. Wij zullen nog een nader besluit nemen over eventuele aanpassingen.

Vraag 15: zijn preventiemaatregelen (zoals ophangen rookmelders) verplicht?
Wij bevelen het u aan, het is niet verplicht. Als u uw verantwoordelijkheid neemt hierin, dan vergroot u uw eigen veiligheid. Dat is met name verstandig.

Vraag 16: ik heb geen brief gehad maar mijn buurman die in hetzelfde blok huizen woont wel. Wat moet ik doen?
Als u een huis huurt van Ymere belt u dan met 0900 699 90 00 (lokaal tarief). En als u eigenaar bent of huurt van een andere (particuliere) verhuurder belt u dan met de gemeente met 0900 18 52 (lokaal tarief ). U ontvangt dan alsnog de brief.

Vraag 17: om welke daken en bouwjaren gaat het?
Bij de inventarisatie hebben we rekening gehouden met twee criteria, namelijk met de dakconstructie en het bouwjaar van de woning. Bij de dakconstructies gaat het om woningen met platte daken (een, twee en of drie laags) en hellende zadeldaken. De bouwperiodes waarnaar gekeken is, zijn:
1976-1992
1966-1975
1946-1965
1901-1945
voor 1901


Antwoorden op vragen over Ymere
Vraag 18: ik huur een dergelijke woning van Ymere. Wat betekent dat voor mijn jaarlijkse huurverhoging?
Op dit moment onderzoeken we of de uw woning deze dakconstructie heeft. Ook als deze constructiefout daadwerkelijk wordt geconstateerd blijft de jaarlijkse huurverhoging van kracht.

Vraag 19: ik heb een woning van Ymere gekocht. Kan ik Ymere aansprakelijk stellen indien dit verborgen gebrek inderdaad wordt geconstateerd?
Ja. U kunt in dit geval het beste een brief sturen aan Ymere, afdeling verkoop, Postbus 2412, 1000 CK Amsterdam

Vraag 20: om hoeveel woningen gaat het voor Ymere?
Ca. 4.000 in Haarlemmermeer. Hoeveel woningen in het totale bezit van Ymere een dergelijke constructie hebben is op dit moment niet bekend. De situatie moet overal apart worden onderzocht.

Vraag 21: wat is de rol van Ymere bij brandpreventie?
Ymere adviseert haar huurders brandmelders te installeren. Brandmelders kopen en monteren de huurders zelf. Via de website van de brandweer is meer informatie over preventie te vinden. Net als de brandverzekering, ook dit betaalt een huurder zelf.

Vraag 22: wat doet Ymere voor haar huurders die zo'n dakconstructie hebben?
Op dit moment brengt Ymere in samenwerking met de gemeente in kaart om welke woningen het gaat. In het eerste kwartaal van 2009 worden de woningen bekeken. Op basis daarvan en op basis van de ontwikkelingen en inzichten bij het Ministerie van VROM maakt Ymere een gericht plan van aanpak op de situatie per complex of huizenblok.


Antwoorden op vragen over kosten en verzekeringen
Vraag 23: wat zijn de kosten als ik mijn woning wil aanpassen?
Daar is nog niets over bekend. De kosten zijn afhankelijk van de staat van uw woning, de dakconstructie, de gebruikte materialen, de gepleegde aanpassingen in het verleden en de aard van het gebrek. Kortom: de kosten zijn afhankelijk van de noodzakelijke maatregelen. Ymere biedt particuliere eigenaren aan om bij de aanpassing/renovatie van de huurwoningen aan te haken om zo een kosten- en organisatievoordeel te behalen vergeleken met een individuele particuliere opdracht aan een aannemer die aanpassingen verzorgt.

Vraag 24: is er een subsidie voor particuliere huiseigenaren om de verbouwing te betalen?
Nee, er is geen subsidie voor huiseigenaren om de verbouwing van hun woning te bekostigen. De eigenaar van de woning is zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid van zijn of haar woning.

Vraag 25: moet mijn opstalverzekering aangepast worden voor of na de aanpassing van mijn woning? Als de woning voldoende is verzekerd en de woning is niet aangepast, dan blijft deze voldoende verzekerd. Als de woning is aangepast en de herbouwwaarde van de woning is toegenomen, dan verdient het aanbeveling de opstalverzekering te verhogen. (Bron: Verbond van verzekeraars. www.verzekeraars.nl )

Vraag 26: ben ik voor de bouwkundige aanpassingen verzekerd (middels mijn opstalverzekering)?
Nee, de verzekering dekt alleen de schade die veroorzaakt is door de in de polis genoemde gedekte gebeurtenissen en dat zijn geen bouwkundige aanpassingen.
(Bron: Verbond van verzekeraars. www.verzekeraars.nl )

Vraag 27: ben ik verzekerd als er het mij bekend is dat mijn woning niet aan de bouweisen voldoet (notificatie risicowoning) en er brand uitbreekt? Zolang een verzekerd object voldoet aan de omschrijving die op de polis staat (bijv. woonhuis, van steen gebouwd, met pannen gedekt) is er dekking. Indien een notificatie gegeven wordt omdat het een 'bouwval' is dan kan mogelijk een beroep gedaan worden op de uitsluiting slecht onderhoud/constructiefouten die in de meeste polissen staat. (Bron: Verbond van verzekeraars. www.verzekeraars.nl )

Vraag 28: vergoedt de inboedelverzekering mijn inboedel, als het huis uitbrandt door dit gebrek?
Ja, de polis is hier duidelijk over (Bron: Verbond van verzekeraars. www.verzekeraars.nl )

Vraag 29: en als de brand bij mijn buurman uitbreekt, en de brand slaat door, hoe zit het dan met de (inboedel)verzekering?
De schade aan uw inboedel valt onder uw eigen inboedelverzekering. (Bron: Verbond van verzekeraars. www.verzekeraars.nl )

Vraag 30: wie is er aansprakelijk voor branddoorslag? (+gevolg)
Afspraak tussen de verzekeraars is, dat iedere verzekerde persoon zij/haar eigen deel betaalt. Een verzekeraar kan wel op een veroorzakende particulier regres nemen indien sprake is van opzet (opzettelijk brandstichten) of indien er sprake is van een misdrijf waarvoor men veroordeeld is.
Voor branddoor- of overslag is het moeilijk iemand aansprakelijk stellen. Men moet dan rekening houden met bouwnormen, verleende vergunningen, aantoonbare toename/oorzaak van de schade enz. En dat is nog niet zo eenvoudig. De definitie constructiefout in de zin van de polis gaat dan ook spelen. Dit moet per geval beoordeeld worden. (Bron: Verbond van verzekeraars. www.verzekeraars.nl )
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Duizenden brandgevaarlijke huizen in de Haarlemmermeer  :o

en het persbericht:

Aanpak mogelijk brandgevaarlijke woningen Haarlemmermeer

11 december 2008 - www.haarlemmermeer.nl

Eerste inventarisatie gereed
De eerste inventarisatie van mogelijk brandgevaarlijke woningen voor 1980 in de gemeente Haarlemmermeer heeft opgeleverd dat het daarbij kan gaan om 1200 woningen met platte daken (huur en koop) en 4100 woningen met zadeldaken (huur). De eerste inventarisatie van het bestand met koopwoningen met zadeldaken, ongeveer 5000, loopt op dit moment. De bewoners van de betrokken woningen hebben vandaag een brief met informatie thuis gestuurd gekregen. Daarnaast is informatie te verkrijgen via twee telefoonnummers, de website www.haarlemmermeer.nl en per e-mail op info@haarlemmermeer.nl . Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer stelt: "Dit is een volgende stap in de aanpak van mogelijk brandgevaarlijke woningen in onze gemeente. Wij trekken daarbij samen op met woningbouwcorporatie Ymere. Ik zeg met nadruk dat wij van de nu genoemde 5300 nog niet zeker weten of zij een vergelijkbaar risico op branddoorslag hebben als de woningen in de Koning Willem 1 Laan / Boslaan zijn afgebrand. Door onderzoek naar de bouwtekeningen en inspectie ter plekke wordt bekend welke woningen wel en welke niet brandgevaarlijk zijn. Dat wil zeggen waar branddoorslag en brandoverslag zou kunnen plaatsvinden. Deze volledige inventarisatie is naar verwachting omstreeks 1 april 2009 gereed."

Preventie
Hoewel deze woningen mogelijk brandgevaarlijk zijn, is de kans op brand niet groter dan in andere woningen. Daarbij speelt de mate van preventie een grote rol. Gemeente, brandweer en woningbouwcorporaties adviseren dan ook het plaatsten van rookmelders in woningen, naast het opheffen van brandgevaarlijke situaties. Voorbeelden daarvan zijn: te veel elektrische apparaten aangesloten op één stopcontact, geblokkeerde vluchtwegen en loshangende bedrading.

Aanpak woningen
Nadat de inventarisatie, het onderzoek van de bouwtekeningen en inspectie ter plekke gereed zijn, wordt per complex van daadwerkelijke risicowoningen een technisch plan van aanpak gemaakt. Vergelijkbare particuliere woningen in de omgeving worden daarbij meegenomen. De betrokkenen worden daarover schriftelijk geďnformeerd en er worden informatiebijeenkomsten gehouden. Welke maatregelen de gemeente gaat voorschrijven is mede afhankelijk van de voorschriften die het ministerie van VROM hiervoor gaat stellen. Eerder heeft de minister WWI aangekondigd rond de jaarwisseling met een nationale inventarisatie en risicoanalyse te komen. Op dit moment worden de 72 woningen aan de Koning Willem 1 Laan / Boslaan verbeterd, en in januari wordt begonnen met de aanpak van een vergelijkbaar complex.
Samen sterk in de hulpverlening!


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Ymere inspecteert duizenden woningen op branddoorslag

Ymere gaat 1.200 woningen met platte daken en 4.100 woningen met zadeldaken nader onderzoeken. Dat komt uit de eerste inventarisatie van mogelijk brandgevaarlijke woningen die voor 1980 in de gemeente Haarlemmermeer zijn gebouwd. De bewoners van de betrokken woningen ontvangen een brief met informatie. Een inventarisatie van het bestand met koopwoningen met zadeldaken, ongeveer 5.000, loopt op dit moment.

Deze inventarisatie is opgezet naar aanleiding van de brand half augustus in Hoofddorp, waarbij het vuur zich in acht woningen uitbreidde. Aedes heeft de leden op 26 augustus en 10 oktober 2008 geďnformeerd. Hoewel de geďnventariseerde woningen mogelijk brandgevaarlijk zijn, is de kans op brand niet groter dan in andere woningen. Daarbij speelt de mate van preventie een grote rol.

http://www.aedesnet.nl/nieuws,2008/12/Ymere-inspecteert-duizenden-woningen-op-branddoors.html




Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
En vervolgens vandaag weer een soortgelijke doorslag?

Veel schade door woningbrand Zeist

maandag 19 januari 2009 11:38 uur - RTV Utrecht

ZEIST - Een woningbrand in Zeist heeft vanochtend flink wat schade aangericht in een huizenblok aan de Melis Stokestraat.

De brand brak uit op de zolder van het middelste huis en verspreidde zich via het dak naar twee naastgelegen woningen.

Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend. Er zijn geen gewonden gevallen. Het huis waar de brand uitbrak is voorlopig onbewoonbaar. De andere twee huizen liepen ook schade op.

p2kflex
10:11:25 19-01-09GROUP-1P 1 FLATBRAND MELIS STOKESTRAAT 45 ZST Eenh: BNK742
0706440BRW Bunnik (Blusploeg)
p2kflex
10:09:31 19-01-09GROUP-3P 1 FLATBRAND MELIS STOKESTRAAT 45 ZST Eenh: STB749
0708302BRW Soest (Soesterberg) (Blusploeg)
0708309BRW Soest (Soesterberg) (TS 749)
p2kflex
10:01:44 19-01-09GROUP-1P 1 FLATBRAND MELIS STOKESTRAAT 45 ZST Eenh: DLR722
0709350BRW Zeist (Den Dolder) (Blusploeg)
p2kflex
09:24:35 19-01-09GROUP-1P 1 FLATBRAND MELIS STOKESTRAAT 45 ZST Eenh: ZST712 ZST713 DOV719 ZST715
0706435BRW Utrechts Land (DOvD Binnensticht Bunnik - Zeist)
0709357BRW Zeist (Kazerneploeg)
0709358BRW Zeist (Beroepspersoneel)
Samen sterk in de hulpverlening!