Bedrijven draaien zelf op voor ontvangst C2000
HILVERSUM (ANP) - Bedrijven die in de toekomst geen dekking hebben.voor het communicatiesysteem C2000, moeten zelf opdraaien voor de kosten van extra apparatuur. Dat zegt directeur-generaal Schoof van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdagavond in tv-programma Zembla.
C2000 is het nieuwe digitale communicatiesysteem van politie, brandweer en ambulancediensten, dat per 1 januari 2005 landelijk wordt ingevoerd. Een van de voordelen van het nieuwe systeem is dat politie en hulpdiensten via een gecombineerde meldkamer rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren.
Zembla voert een conceptlijst op van het ministerie van Binnenlandse Zaken met 240 risicovolle objecten, zoals tunnels, parkeergarages, ziekenhuizen en voetbalstadions. De hulpdiensten zouden hier niet met elkaar kunnen communiceren, omdat de digitale apparatuur er niet werkt. Binnenlandse Zaken is kwaad op Zembla omdat het een uitzending baseert op een lijst die niet deugdelijk is.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan pas na de invoering met zekerheid worden gezegd welke objecten geen binnendekking hebben. ,,Dat is niet te laat, omdat we na de zomer meteen gaan meten. En als een burgemeester wil dat het systeem ook werkt in een bepaalde parkeergarage of ander gebouw, zullen we daar voor zorgen. De rekening sturen we naar de eigenaar.''
De Rotterdamse brandweercommandant J. Berghuis zegt in Zembla dat het ministerie hiermee een groot risico neemt. Hij denkt dat de operationele hulpdiensten willen wachten met de invoering van C2000 totdat het ontvangstbereik overal dekkend is.
Bedrijven draaien zelf op voor ontvangst C2000
(ANP - Robert Vos)
bron: PZC
In diezelfde PZC stond vandaag dat de Westerscheldetunnel dus nog niet operationeel was, wat betreft C2000.