Over de taak van de politie kunnen we heel kort zijn denk ik. Dat is namelijk wettelijk vastgelegd in artikel 3 van de Politiewet.
"De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven."
Even kort door de bocht zijn dat dus twee taken:
-Daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde;
-verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Volgens mij staat er nergens welke taak belangrijker is dan de andere. Onder hulp verlenen valt mijn inziens ook het reanimeren. Nu kan dat uiteraard ook zonder AED, maar het is toch verrekt handig als je wel een AED bij je hebt. Maar daar zullen de meeste het wel mee eens zijn. Dus wat mij betreft niet alleen een taak (probleem) van de ambulancedienst.
Nu ga ik even advocaat van de duivel spelen, maar onder de noemer:
verlenen van hulp aan hen die deze behoeven. kan ik ook het wisselen van een autoband scharen. Denk alleen dat ik daar maar beter niet voor kan bellen. De kerk heeft trouwens ook als doel het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven, maar de pastoor komt mijn band ook niet verwisselen en een AED heeft hij ook al niet.
Absoluut waar dat de politie heel nuttig werk met de AED's verricht, geen speld tussen te krijgen, ze nu weg bezuinigen is een achteruitgang en zal betekenen dat veel meer mensen onnodig overlijden.
Echter, ik ben het wel met Oma eens dat die dingen niet in een politieauto horen, ze kunnen net zo goed in een taxi horen of in de fietstassen van een postbode.
Om een of andere reden hebben we besloten dat een ambulance (die echt als doel heeft gezondheidsproblemen op te lossen) er een kwartier over mag doen om ter plaatsen te komen. Dat vervolgens blijkt dat reanimatie slachtoffers maar 6 minuten tijd hebben om een realistische kans te hebben........ Dat mag de politie dan vervolgens oplossen.
Om het dan door te trekken in het extreme: Waarom rijden ambulances dan eigenlijk nog steeds met prio1? Kunnen misschien beter alle politie agenten wat bijscholen tot ze het niveau hebben van bijvoorbeeld een sigmalid, les materiaal ligt op de plank (+extra taak voor de politie, kunnen ze ook extra betaald worden). Politie is er toch het snelste, die kunnen prima de eerste minuten overbruggen in 99% van de gevallen, geven we de ambulance vervolgens gewoon 25 minuten de tijd om ter plaatsen te komen, mag de ambulance ook nog 9 minuten ter plaatsen aan de patiënt werken en heeft de ambulance ook nog 25 minuten om weer in het ziekenhuis te komen met de patiënt. precies binnen het golden hour! en in plaats van een politieauto en een ambulance die gevaarlijk met prio1 door het verkeer moeten hoeft alleen de politieauto dat nog maar.
Natuurlijk meen ik dat niet serieus... , Maar misschien als we echt iets willen doen voor mensen, moeten we het niet de verantwoordelijkheid van de politie maken, want waarom eigenlijk de politie en niet taxibedrijven of pizza koeriers? Die rijden ook overal rond, taxi's zijn ook makkelijk op te roepen via hun radio's en die pizzabrommers kunnen ook verdraaid snel zijn. Ik durf te wedden dat er plekken zijn waar je sneller een pizza dan een ambulance hebt als ik nu zou bellen.
We zouden ook als maatschappij kunnen eisen dat de ambulancedienst er binnen 6 minuten is. Dan gaan die maar met meer solo-auto's rijden of BLS wagens zoals in de rest van de wereld. Het is eigenlijk hun vak. In de VS lukt het ze best aardig om binnen enkele minuten ter plaatsen te zijn. Ik gok dat de Nederlandse politie niet heel veel sneller is dan deze tijden:
A total of 449 paramedic calls were included, with a median time from call dispatch to arrival on-scene of 5.2 minutes. The median on-scene to patient arrival interval was 2.1 minutes, leading to an actual response interval (dispatch to patient) of 7.6 minutes. The median on-scene to patient interval was 2.8 minutes for residential buildings, 2.7 minutes for office complexes, 1.3 minutes for private homes (less than four stories), and 0.5 minutes for outdoor calls. Overall, for all calls, the on-scene to patient interval accounted for 28% of the actual response interval. When an on-scene escort provided assistance in locating and reaching the patient, the on-scene to patient interval decreased from 2.3 to 1.9 minutes. The total dispatch to patient arrival interval was less than 4 minutes in 8.7%, less than 6 minutes in 28.5%, and less than 8 minutes in 55.7% of calls.
The “Vertical Response Time”: Barriers to Ambulance Response in an Urban Area, Robert A. Silverman et al. 2008
Mijn suggestie: zorgen dat die ambulances sneller worden zoals in andere westerse landen wel kan, die AED's nog steeds in de politieauto laten, maar je zult ze dan minder vaak nodig hebben omdat de ambulance er gewoon eerder is. Het geld dat je uitspaart op onderhoud daarvoor kun je investeren in het salaris van je agenten.
Je kunt altijd uitzonderingen maken voor afgelegen gebieden, waar zowel ambulance als politie en brandweer wat meer tijd nodig hebben, maar in het stedelijk gebied zou het eigenlijk nergens voor nodig moeten zijn dat een ambulance zo veel langzamer is dan een politie auto.