Volgens gegevens uit 2013 zouden er toen 70.000 AED zijn geweest. Dat zullen er nu al meer zijn. Grofweg gezegd is er dus 100 miljoen uitgegeven aan AED's.
Zouden er met die 100 miljoen meer levens gered kunnen zijn als je die aan iets anders had besteed?
Als je 100 miljoen euro uitgeeft aan AED's in de kofferbak van brandweer en politiewagens is het geld door het afvoerputje spoelen op basis van bovenstaand onderzoek. Het kost belastinggeld terwijl de onderzoekers aantonen dat er eigenlijk geen sprake is van meer levens redden door met de AED ter plaatse te komen of zonder de AED.
Het zegt ook dat bij een melding reanimatie de meldkamer 1 of 2 ambulances kan sturen + 1 politiewagen/motor. Het zorgt dat de andere politievoertuigen door kunnen gaan met het werk dat ze aan doen waren of anders moet blijven liggen. Het zegt ook dat de brandweer niet hoeft te komen met de AED.
De AED heeft effect als de schok zo snel mogelijk gegeven kan worden (het slachtoffer moet dan ook het type hartstilstand hebben waarbij de AED effect kan hebben/schokbaar ritme). Het is een feit dat door de inzet van politie, brandweer en burgerhulpverleners met AED de eerste schok sneller kan worden gegeven, vroeger duurde het 11 minuten en door de snelle inzet van politie/brandweer/burgers nog maar 8.5 minuten. Je kan zeggen dat 8.5 minuten niet snel genoeg is om nog verschil te kunnen maken met de AED.
Een andere onderzoeker kwam tot een gelijke conclusie, echter zagen zij ook geen verschil als de eerste schok door deze AED-uitruk na 5.3 minuten gegeven wordt.
Je weet dus als politie/brandweer/burgerhulpverlener dat je binnen 5.3 minuut de eerste schok moet hebben gegeven om in de buurt te komen van de goede AED resultaten die men kan behalen als de AED al op locatie aanwezig en omstanders getuige zijn dat iemand een hartstilstand krijgt.
Het is een onrealistisch streven omdat als iemand een hartstilstand krijgt de klok al begint te tikken, iemand moet 112 bellen, de meldkamer moet eenheden alarmeren, deze moeten ter plaatse gaan, de AED aansluiten en wachten tot de AED de analyse heeft gedaan en gereed is om de eerste schok te geven.
In Amsterdam komen ze nog niet in de buurt van deze tijd, ik vraag me dan af of het de politie in de provincie wel lukt.