AED nu ook in noodhulpauto's politie

Auteur Topic: AED nu ook in noodhulpauto's politie  (gelezen 70000 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

scorpio

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 707
Reactie #440 Gepost op: 3 oktober 2015, 00:25:46
Citaat van: Thor link=msg=1376704 date=1443810882
Overigens kom je ook in Amsterdam met de "voordelen" uit de punten 1,2,3 bij de huidige opzet nooit aan die gemiddeld 5,3 minuut.

Volgens mij is het veel interessanter om niet naar de gemiddelde totaaltijd (alarmeringstijd, uitruktijd en rijtijd te kijken), maar in eerste instantie naar alleen de alarmeringstijd en uitruktijd. En met name in regio's met beroepsbrandweer waar men op de kazerne aanwezig is, is die veelal een minuut of 3 of nog minder. En als dan de gemiddelde totaaltijd  een minuut 6 of 7 is, en de gemiddelde rijtijd dus een minuut of 4, dan zullen dus ook rijtijden van 1 a 2 minuten, en rijtijden van 5 of 6 minuten zijn. In het laatste geval heeft het dan weinig zin meer, de kans is groot dat de politie sneller aanwezig is. maar wanneer er een melding in de buurt van een kazerne is en men kan snel(ler) uitrukken door bijvoorbeeld de inzet van kleinere, snellere voertuigen met minder bezetting, dan zijn er genoeg meldingen waar men zeker wel binnen 5 minuten ter plaatse kan zijn.


silque

  • Sheepdog
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,873
Reactie #441 Gepost op: 3 oktober 2015, 11:47:11
Citaat van: Bas1988 link=msg=1376769 date=1443824492
klein beetje off-topic maar: zou de topic-titel gezien de eerdere berichten over het uitfaseren van de AED in noodhulpvoertuigen niet moeten worden:
"AED nu weer uit noodhulpauto's politie"

 98uiye

Verder lijkt mij dan de eerstvolgende logische stap dat ook de brandweer niet meer op reanimaties gaat rijden, tenzij er handjes en middelen nodig zijn om de persoon uit het huis te krijgen (afhijsing).
Kijkend naar de cijferlijst van Oma betreffende de AED inzet lijkt het mij geen onlogisch besluit.
Wel ben ik benieuwd of bekend is wat er gaat gebeuren bij reanimaties... Gaat de politie nog steeds rijden, maar dan zonder AED?

Het is nog niet officieel bevestigd dat dit ook gaat gebeuren. Ik vermoed overigens dat de politie blijft rijden op reanimaties, de circulatie in stand houden is ook essentieel en wij zijn er nu eenmaal vaak als eerste. Ik geloof dat je met het reanimeren slechts 25% van de normale circulatie in stand kunt houden, mits alles volgens het boekje gaat.

Overigens rijden wij op heel veel medische meldingen mee, zeker op openbare plekken. Gevallen fietser, onwel wording, val van hoogte, brandwonden etc. Vaak verlenen we de eerste hulp tot de ambu er is, maar doen we ook veel ondersteuning: werkruimte creëren, familie opvangen, verkeer omleiden, heli bemanning opvangen, spoedtransport begeleiden etc.
Uitspraken op dit forum zijn op persoonlijke titel.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #442 Gepost op: 3 oktober 2015, 11:55:20
Citaat van: silque link=msg=1376828 date=1443865631
Ik geloof dat je met het reanimeren slechts 25% van de normale circulatie in stand kunt houden, mits alles volgens het boekje gaat.

Citaat van: 024 link=msg=1154681 date=1366977218
Nu we een aantal onderdelen van het hart besproken hebben kunnen we al stellen dat je door het toepassen van hartmassage nooit de normale circulatie zoals moeder natuur het heeft bedacht kunt overnemen.

Het is handig om even een kijkje te nemen in de borstkas;



We zien het hart liggen tussen het borstbeen en de wervelkolom, links en rechts zien we de longen. Al deze prachtige organen bevinden zich in een luchtdichte doos waar een kleine onderdruk heerst van een paar millibar. De binnenkant van de doos is nog eens voorzien van een dubbele zak. Lucht hoort alleen in de longen te zitten.

Als het hart stil staat moet je met hartmassage beginnen, bij het indrukken (de systole) druk je het hart samen tussen het borstbeen en de wervelkolom. Het is dus al duidelijk dat je op hetzelfde moment de vier aparte delen (boezems en kamers) samenperst. Daardoor kunnen we al stellen dat je door hartmassage nooit de normale situatie kunt blijven handhaven. In werkelijkheid is er geen sprake meer van vier aparte delen van het hart, de mitralisklep en tricuspidalis klep blijven constant open staan.

Tijdens het indrukken van het borstbeen pers je het bloed vanuit de linkerhart hartkamer via de aortaklep de aorta in, door de openstaande klep tussen de linker hartkamer en linker hartboezem pers je ook bloed de verkeerde kant op namelijk de linker boezem in. In een eerder bericht hebben we al gezien dat er vier verbindingen zijn aangesloten op de linkerboezem.

Dit principe noemen we de "cardiale pomp" tijdens hartmassage. Deze pomp kan niet in zijn eentje zorgen dat iemand een hartstilstand kan overleven.

Tijdens het indrukken van een borstbeen is er sprake van een tweede pompprincipe, namelijk de "thoracale pomp". Het vaatbed in de beide longen kan je beschouwen als een spons, bij het indrukken pers je het bloed uit het longvaatbed in de richting van de rechter harthelft en het aderlijke (veneuze) systeem en gelijkertijd in de richting van de linker harthelft en de aorta. Het indrukken van het borstbeen zorgt ook dat je de luchtdichte doos in elkaar drukt.

Zodra je tijdens de reanimatie het borstbeen weer terug laat veren komt de luchtdichte doos weer in de normale vorm, de druk in deze doos (intrathoracale druk) zal weer dalen. Het vaatbed (de spons) gaat zich weer volzuigen met bloed vanuit de linker- en rechterharthelft. De gesloten aortaklep voorkomt terugstroom van het bloed in de richting van de linker hartkamer.

Een belangrijk klepje buiten de borstkas zit in een dikke ader in de hals (vena jugularis) wat gesloten is tijdens het indrukken van het borstbeen. Dit klepmechanisme voorkomt terugstroom van bloed naar de hersenen tijdens het indrukken van het borstbeen. Bij het terug laten veren van het borstbeen gaat dit klepje open terwijl de aortaklep zal sluiten.

We bereiken dus een bloedcirculatie van uit de linker harthelft naar de aorta, de halsslagaders, de hersenen en via de vena jugularis terug naar de rechterharthelft.

De thoracale pomp kan niet zorgen dat de hartspier zelf voorzien wordt van bloed, in een eerder bericht heb ik het principe van de kransslagaderen al beschreven (bloed kan de kransslagaderen in als de aortaklep gesloten is). De rest van de organen zal ook een circulatiestilstand blijven behouden, het bloed in de benen zal hooguit wat op en neer pendelen.

Om de normale hartfunctie weer te kunnen herstellen, door reanimatie en defibrillatie (c.q. AED) moet er sprake zijn van een doorbloeding van de hartspier. Als de druk onder de 15 mm Hg blijft zal de reanimatiepoging niet slagen.

Tijdens de hartmassage werken er dus twee pompprincipes, de cardiale pomp en de thoracale pomp. Als we heel goed volgens de regels gaan reanimeren bereik je een fractie van de normale circulatie voor de hersenen en het hart, respectievelijk 30 - 40% voor het brein en 10- 20 % voor het hart. Een lange tijdsduur van reanimatie zorgt ook dat de zuurstofvoorziening van het brein steeds verder zal dalen.

We weten nu ook waarom het onzin is als een instructeur roept dat ribben breken tijdens een reanimatiepoging geen probleem is. Een gebroken rib kan de luchtdichte zak lek prikken. Dit is een probleem omdat de druk in de eerder beschreven doos stijgt terwijl we bij de ideale reanimatie een optimale  bloedstroom door de longen willen houden en een optimale aderlijke retour zodra we het borstbeen omhoog laten komen.

Optimale reanimatie is moeilijk te bereiken, bij de meeste reanimaties is er sprake van te ondiep indrukken van het borstbeen, een te laag tempo en teveel onderbrekingen. Ook weten we dat bij zowel professionals als bij leken na een minuut vermoeidheid begint toe te slaan waardoor het tempo nog verder daalt en de diepte van de compressie af neemt.


Bas1988

  • Assetbeheerder HWA, Specialist HWA, verkeersregelaar, EHBO-vrijwilliger
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 185
Reactie #443 Gepost op: 3 oktober 2015, 13:51:08
Citaat van: silque link=msg=1376828 date=1443865631
Het is nog niet officieel bevestigd dat dit ook gaat gebeuren. [...]
Ik ben het helemaal met je eens, het is nog niet zeker en uiteraard ben ik me er van bewust dat de politie ook op tal van andere medische meldingen rijdt.
Ik liep iets te hard van stapel  98uiye .
common sense is not so common...


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #444 Gepost op: 4 oktober 2015, 18:18:05
Citaat van: Oma link=msg=1375989 date=1443595284
Impact of Onsite or Dispatched Automated External Defibrillator Use on Survival After Out-of-Hospital Cardiac Arrest
Jocelyn Berdowski, PhD; Marieke T. Blom, MA; Abdennasser Bardai, MD; Hanno L. Tan, MD, PhD; Jan G.P. Tijssen, PhD; Rudolph W. Koster, MD, PhD
Department of Cardiology, Academic Medical Center–University of Amsterdam, Amsterdam, Netherlands.


In Amsterdam lukt het o.a. door inzet van politie om binnen gemiddeld 8.5 minuten de eerste schok toe te dienen.

Nieuwe CBS cijfers snelheid brandweer. Rode gebied is de eerste 5,3 minuten waarin de brandweer de eerste schok zou moeten toedienen om eventueel verschil te kunnen maken:



bijzionder, Kennemerland heeft kortste alarmeringstgijd  <10 seconden, Amsterdam heeft 1,5 minuut alarmeringstijd
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #445 Gepost op: 4 oktober 2015, 18:23:29
Citaat van: Oma link=msg=1376681 date=1443808178
Van mij mag je de alarmeringstijd er bij iedere regio aftrekken, als de brandweer sneller kan zijn (uitruktijd+rijtijd) bij een reanimatie mag je mij vertellen waarom ze dat bij brand niet zouden doen.

In het eerdere genoemde AED-onderzoek hebben de onderzoekers al vastgesteld dat het gemiddeld 8.5 minuut duurde voor de met AED-uitrukkende hulpverleners de eerste schok konden toedienen. 8.5 min. is niet snel genoeg, de auteurs verwijzen naar een vergelijkbaar onderzoek waardoor je weet dat 5.3 min. ook niet snel genoeg is om verschil te kunnen maken.

Gemiddeld genomen zijn er meer politie-eenheden op straat dan brandweer, en is response tijd van politie korte dan van de brandweer, dat maakt de politie-eenheden (afgezien van functie en financiering van AED hulp) ,zeker binnen stedelijk gebied, tot de ideale AED responder.

Feit blijft dat een AED en hulpverleners in ieder wijk/straat het beste verschil gaan maken.

RAV-en gaan, ondanks dat de preshopitale zorg hun taak en verantwoordelijkheid is, het nooit voor elkaar krijgen om door porfessionals dit te laten uitvoeren. Te weinig personeel, ambus en bezuinigingsrondes...

Dat veel gemeenten en ook burgers hier geen tijd en geld voor AED's en burgernetwerk aan willen besteden maakt het er niet beter op.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #446 Gepost op: 8 oktober 2015, 06:50:02
Citaat
Most patients (60.9%) were defibrillated in >10 min. A minority (8.0%) was defibrillated <5 min; most of these patients were defibrillated by first responders (51.8%) and bystanders (33.1%), independent of location of arrest (residential or public). Bystanders initiated cardiopulmonary resuscitation (CPR) in 49.0% of cases and defibrillated 13.4% of those. Survival decreased with increasing time to defibrillation (<2 min: 59.1%; 2 to <5 min: 38.5%; 5–10 min: 33.1%; >10 min: 13.2%). Odds of survival with favorable neurologic outcome adjusted for age, sex, and bystander CPR improved with faster defibrillation (<2 min: OR 7.73 [95% CI 3.19–18.73]; 2 to <5 min: 3.78 [2.45–5.84]; 5–10 min: 3.16 [2.42–4.12]; >10 min: reference).

The role of bystanders, first responders, and emergency medical service providers in timely defibrillation and related outcomes after out-of-hospital cardiac arrest: Results from a statewide registry
Carolina Malta Hansen, Kristian Kragholm, Christopher B. Granger, David A. Pearson, Clark Tyson, Lisa Monk, Claire Corbett, R. Darrell Nelson, Matthew E. Dupre, Emil L. Fosbøl, Benjamin Strauss, Christopher B. Fordyce, Bryan McNally, James G. Jollis
Resuscitation. 2015 Sep 16;96:303-309. doi: 10.1016/j.resuscitation.2015.09.002.


silque

  • Sheepdog
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,873
Reactie #447 Gepost op: 8 januari 2016, 10:24:10
Nu hoorde ik gister weer dat de AED vooralsnog TOCH blijft in de voertuigen, het is net een soap.
Uitspraken op dit forum zijn op persoonlijke titel.


tazbrw

  • Hoofdagent
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 392
Reactie #448 Gepost op: 10 januari 2016, 12:41:57
Gaan ze dan ook is bedenken dat een AED achter een bijrijdersstoel of ergens in een kofferbak niet handig is?
Of denk ik nu te makkelijk? ;D
Groeten,  Tazbrw


Bert65

  • Heden vervoersbranche, voorheen medewerker Dierenambulance
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,998
Reactie #449 Gepost op: 22 januari 2016, 21:32:15
Citaat van: silque link=msg=1398198 date=1452245050
Nu hoorde ik gister weer dat de AED vooralsnog TOCH blijft in de voertuigen, het is net een soap.
Je weet nooit waar het goed voor is maar als je de AED toch bij je hebt:

Geslaagde reanimatie bestuurder


Haarlem - Een 68-jarige Haarlemmer is donderdagmiddag onwel geworden in zijn auto en gereanimeerd door de politie.

Twee getuigen zagen hoe de Haarlemmer op een kruising in de Westergracht tegen een verkeerslicht aanbotste en in zijn auto hing met de voet nog op het gaspedaal. Ze belden direct met het alarmnummer en op dat moment kwamen twee politieagenten voorbij. De politie en een van de getuigen legden de onwel geworden man op warmhoudfolie en een politieagent startte de reanimatie. In eerste instantie was er geen hartslag of ademhaling, maar uiteindelijk is de bestuurder zelf op de brancard gestapt en naar het ziekenhuis gebracht. De politie is dankbaar voor de samenwerking met de getuigen en zet ze in het zonnetje.

https://www.politie.nl/nieuws/2016/januari/22/04-geslaagde-reanimatie-bestuurder.html