Blussen van zonnepanelen (fotovoltaïsche cellen)

Auteur Topic: Blussen van zonnepanelen (fotovoltaïsche cellen)  (gelezen 48125 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #30 Gepost op: 19 augustus 2010, 19:41:20
0098

vooruit dan ook nog maar een linkje naar een actueel rapport

http://www.nfpa.org/assets/files/PDF/Research/FFTacticsSolarPower.pdf

kan NVBR of InfopuntVeiligheid misschien snel even een lesbrief maken  O0
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #31 Gepost op: 10 oktober 2010, 13:04:34
Zoals het NFPA document al zegt, zijn de risico's voor de brandweer beperkt, en zijn de risico's niet groter, dan bijvoorbeeld, brand bij gebouwen met enorme noodstroomvoorzieningen, of meerdere parrallel gekoppelde accu's..

Als je kijkt naar risico om geelectrodiceerd te worden.. dan moet je onderscheidmaken naar het soort installatie : PV panelen installaties zijn er meestal in twee vormen..  

Solitaire Installaties  (eiland installaties), Voor het laden van meestal 12volt systemen op boten, en vrachtwagens of in gebouwen accu's systemen voor noodstroomvoorzieningen..  (12volt word via converters dan omgezet naar 220volt wissel systemen.)


PV panelen die via een installatie stroom toevoegen aan de netbeheerder..

Gebouwen met grote noodstroomvoorzieningen, of energie producenten, hebben als het goed is de benodigde object informatie beschreven en deskundigen ter plaatse..

Een stukje opleiding over bijzondere electrische installaties, kan natuurlijk geen kwaad..  maar het is ook geen rakettechnologie..  Dus gewoon een RIE maken.. en korte instructie kaart, moeilijker kan het niet zijn...


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #32 Gepost op: 19 augustus 2011, 15:13:03
Waar blijft het infopuntveiligheid/nifv nou met hun lesbrief o.i.d?

http://www.hfuknord.de/fuk/downloads/Sicherheitsbrief_29_web.pdf
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


lotus bianca

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,653
  • EHBO instructeur . LOTUS en oud sigma
Reactie #33 Gepost op: 6 oktober 2012, 16:45:34
Nu hadden wij vandaag bij onze ehbo docenten/kader les dag de vraag hoe de brandweer om gaat met zonnepanelen als er brand is. Omdat er altijd een reststroom is bij zonnepanelen ook al is de hoofdschakelaar uit gezet. Word dit ook met schuim geblust??????
sorry als dit verkeerd staat het ging bij ons over elektriciteitsletsels daarom heb ik dit hier geplaatst.
GEIT NEET BESJTEIT NEET  WAER OF GEIN WAER DRAAN


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #34 Gepost op: 21 februari 2013, 21:06:05
NVWA waarschuwt voor brandgevaarlijke zonnepanelen

Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 19 februari 2013

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor bepaalde typen zonnepanelen van het merk Scheuten Solar (model Multisol). In deze zonnepanelen zit een gebrekkige elektrische aansluiting die brandgevaarlijk is. Deze zonnepanelen hebben in andere Europese landen minstens 15 dakbranden veroorzaakt. In Nederland zijn ongeveer 15.000 van dit type panelen geplaatst. Ook deze zonnepanelen zijn brandgevaarlijk, maar hebben tot zover bekend nog geen brand veroorzaakt.

De zonnepanelen zijn gevaarlijk omdat in de aansluitdoos achterop het zonnepaneel een kabel slecht contact maakt met de printplaat. Hierdoor kunnen er vonken ontstaan en kan de behuizing van de aansluitdoos beschadigen, smelten en smeulen. Vonken kunnen daarna overslaan op het dak en brand veroorzaken. De kans hierop neemt toe naarmate de zon sterker wordt en naarmate de zonnepanelen ouder worden. De NVWA is overgegaan om deze veiligheidswaarschuwing te geven, omdat de curator van het failliete en verantwoordelijke bedrijf dit nalaat. Om het publiek te waarschuwen verschijnt ook een advertentie in 3 landelijke dagbladen.

Het gaat om zonnepanelen van het merk Scheuten Solar, model Multisol met de typenummers P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66. Deze zijn op de achterzijde voorzien van een zogeheten junction box, waarop de aanduiding Solexus en Alrack staat. De zonnepanelen zijn geleverd in de periode augustus 2009 tot februari 2012 door Scheuten Solar Systems B.V.

Mensen die de gevaarlijke zonnepanelen op hun dak hebben, wordt geadviseerd om de zonnepanelen op een veilige manier uit te zetten. Dit kan door in de meterkast de speciale groep waar de zonnepanelen op zijn aangesloten uit te schakelen. Als de zonnepanelen via een omvormer en een stekker zijn verbonden met het elektriciteitsnet kan de stekker volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing er worden uitgetrokken. Omdat er bij zonnepanelen altijd gevaar is voor een elektrische schok moeten bij panelen die op een andere manier zijn verbonden met het elektriciteitsnet worden uitgeschakeld door een installateur.

Eigenaren van de gevaarlijke zonnepanelen wordt verder geadviseerd zo snel mogelijk contact op te nemen met hun leverancier. Op dit moment is er nog geen goede methode om de gebrekkige aansluiting te repareren, maar hier wordt wel aan gewerkt. Als er een veilige methode beschikbaar is, zal de NVWA hier de installateurs van op de hoogte stellen en ook bekend maken op de website van de NVWA: www.nvwa.nl. Op deze website staat ook meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

- Pagina Zonnepanelen

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via www.nvwa.nl of (0800) 04 88.
http://www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2030101/nvwa-waarschuwt-voor-brandgevaarlijke-zonnepanelen


ffemt19

  • Adjudant (bevelvoerder)
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 798
  • We finish what others can't
    • Brandweer Lommel
Reactie #35 Gepost op: 22 februari 2013, 13:11:11
Al een voordeel dat je de zonnepanelen in de zekering kast kan uitschakelen????? De installatie zal altijd electriciteit blijven leveren tot men de panelen afdekt zodat deze geen zonnelicht meer ontvangen.
Go home we got it !!!  We finish what others can't


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #36 Gepost op: 22 februari 2013, 13:51:49
Uneto-VNI: scherpere controle op zonnepanelen

Den Haag - Installateursorganisatie Uneto-VNI wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de controle op zonnepanelen verscherpt. De NVWA zegt daar niet zoveel in te zien. Alleen als zonnepanelen gevaarlijk kunnen worden wil de dienst ingrijpen.

In alle andere gevallen bepalen de normen of een zonnepaneel voldoet. Uneto-VNI meent dat normen alleen niet voorkomen dat producten van branchevreemde aanbieders op de markt komen. Een kwaliteitsregister voor zonnepanelen zoals Kiwa dat bijhoudt geeft volgens de installateursorganisatie alleen ‘schijnzekerheid’. Uneto-VNI ziet ook niets in de plannen van Kiwa voor een certificatieregeling voor installateurs en dienstverleners die met zonnepanelen de markt op gaan. “Kiwa doorkruist daarmee een evenwichtig proces dat de installatiebranche samen met de overheid en leveranciers van zonnepanelen enkele jaren geleden heeft ingezet.”

Branchevereniging Holland Solar biedt sinds begin dit jaar zijn certificatieregeling voor Zonnekeurinstallateur aan. Voorzitter Gerard van Amerongen van branchevereniging Holland Solar zegt desgevraagd niets te weten van Kiwa’s plan.

http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2013/02/22/uneto-vni-scherpere-controle-op-zonnepanelen


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #37 Gepost op: 1 maart 2013, 20:37:25
UNETO-VNI: zonnepanelen niet gevaarlijk bij brand

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is van mening dat brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen geen enkel reëel gevaar lopen op elektrocutie.  Hiermee reageert de installateursvereniging op een uitspraak van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV), dat beweert dat brandweerlieden een fatale schok kunnen oplopen bij het blussen van een beschadigd zonnepaneel.

 

Volgens UNETO-VNI zijn de opmerkingen van het NIFV gebaseerd op drijfzand en is de veiligheid van brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen niet in het geding. Specialist elektrotechniek Epko Horstman van de brancheorganisatie: 'De kans dat een brandweerman tijdens het blussen van zonnepanelen wordt geëlektrocuteerd is nihil. De uitspraken van het NIFV missen elke grond. De organisatie kan zelfs geen enkele onderbouwing geven voor haar uitspraken'.

 

Volgens de specialist Elektrotechniek van UNETO-VNI is het technisch gezien nagenoeg onmogelijk dat bij brand elektrocutie optreedt door een zonnepaneel. Horstman: Dat kan alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, dat in de praktijk nooit tegelijkertijd voorkomt. Zo zou de isolatie van de kabel tussen het paneel en de omvormer moeten zijn weggesmolten. Vervolgens moet er in de kabel ruimte blijven bestaan tussen de blootliggende (+)plus en de (-)min-aders en zou een brandweerman, die bovendien geen schoenen en handschoenen draagt, zowel de (+)plus als de (-)aders tegelijkertijd moeten aanraken. Zo'n situatie zal zich in de praktijk nooit voordoen'.

Volgens het NIFV zou de kans op een fatale schok nog groter zou zijn in combinatie met water. Horstman: 'Dit is pertinent onjuist. Als er water terechtkomt op de door brand beschadigde beide aders, wordt er kortsluiting veroorzaakt en is er geen gevaarlijke spanning meer aanwezig'.

 

UNETO-VNI hecht groot belang aan de veiligheid van technische installaties, waaronder zonnepanelen. Om de veiligheid, te waarborgen hebben UNETO-VNI vertegenwoordigers zitting in normcommissies en ontwikkelt de brancheorganisatie opleidingen en trainingen voor onder andere monteurs. Horstman: 'Als de installatie door een deskundige is aangelegd volgens de geldende eisen en correct wordt onderhouden, kunnen klanten erop vertrouwen dat de geïnstalleerde zonnepanelen bij brand geen enkel risico op elektrocutie opleveren'.
http://oud.uneto-vni.nl/main.asp?directory=97%20Perszaken\00%20Persberichten&file=40026271.htm


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #38 Gepost op: 2 maart 2013, 15:37:01
Voor de geïnteresseerde

http://www.feuerwehrverband.de/photovoltaik.html

Informationsportal: Feuerwehr und Photovoltaikanlagen

In den letzten Jahren hat die Anzahl der so genannten Photovoltaikanlagen in Deutschland enorm zugenommen. Selbstverständlich hat und wird in Zukunft deshalb auch die Zahl der Feuerwehreinsätze im Zusammenhang mit ihnen steigen. Doch was ist zu beachten, wenn ein Schadensfall im Zusammenhang mit diesen Anlagen auftritt? Welche Gefahren gibt es und was muss die Einsatzkraft beachten.
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #39 Gepost op: 9 maart 2013, 13:51:08
En nog een wat actuele onderzoek.

http://www.ul.com/global/eng/pages/offerings/industries/buildingmaterials/fire/fireservice/pvsystems/

Bijlage A van het rapport geeft mooi de afstanden weer waarbij veilig opgetreden kan worden.
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation