Tafeltennisvereniging redt met AED-apparaat leven van competitiespelerOp vrijdag 13 februari werd bij tafeltennisvereniging De Brug een competitiewedstrijd gespeeld tussen De Brug en Torenstad.
Door het snelle handelen van drie leden van TTV De Brug en gebruik van een AED apparaat heeft Reinie van der Pol een hartaanval overleefd. De speler van Torenstad werd na een pittige wedstrijd onwel aan de bar. Drie medespelers die allen in het bezit zijn van een reanimiatiescholing schoten snel te hulp en wisten de 46-jarige weer bij te brengen.
Willem Aalders, lid van De Brug vertelt: ‘Marc Bouwmeester is direct begonnen met het reanimeren van Reini, Jan Buizer is meteen de AED gaan halen in de keuken en ik heb 112 gebeld, aan de telefoniste verteld wat er gebeurde en onze locatie doorgegeven. Met behulp van de AED en de mond-op-mond beademing is Reini weer begonnen met ademhalen. Binnen 10 minuten was de ambulance er en nam het personeel het over.
Ton de Graaf, voorzitter van De Brug, vindt: ‘Wij zijn heel erg blij dat we een dergelijk apparaat hebben aangeschaft. Het zou verplicht moeten zijn. Veel gemeentes geven subsidie voor de aanschaf. De apparaten zijn behoorlijk prijzig, tussen 1100 en 2200 euro, maar wat is dat nu in verhouding tot een mensenleven? Met alleen de aanschaf van het apparaat ben je er overigens nog niet. Een groot gedeelte van de leden zal een cursus en de herhalingsbijeenkomsten moeten volgen. Na gebruik moeten de gebruikte pats worden vervangen en moeten de batterijen worden gecontroleerd. Die kosten worden veelal betaald door de verzekering van de persoon bij wie het apparaat gebruikt is. Ik vind dat de NTTB een subsidie moet geven, misschien kunnen de afdelingen ook een gedeelte betalen. De meeste tafeltennisverenigingen zijn maar klein en kunnen een dergelijk bedrag niet opbrengen. Nogmaals, ik vind dat elke vereniging er één moet hebben, het kan iedereen overkomen maar de meeste tafeltennissers behoren toch tot de oudere garde.’
Pieter Huiskes, penningmeester van de NTTB/ Afdeling Oost: ‘Ons gehele afdelingsbestuur is enorm geschrokken van dit bericht. Die apparaten zijn er en ik pleit inderdaad voor een verplichting. Wij in de afdeling Oost zullen kijken of we iets kunnen betekenen voor onze verenigingen. Ik hoop dat de NTTB het bezit van een apparaat verplicht stelt en een bijdrage geeft bij aanschaf. Tezamen met de NTTB, afdelingen én gemeentes moet er aan gewerkt worden dat bij elke vereniging een AED-apparaat komt te hangen.’
Met Reini gaat het inmiddels de goede kant op. Echtgenote Jaqueline van der Pol vertelt: ‘Reini is gebracht naar het ziekenhuis te Apeldoorn maar ligt nu in een ziekenhuis te Zutphen. Naar omstandigheden gaat het goed. Hij heeft zelfs weer zin in tafeltennissen. Ik ben alle mensen van De Brug enorm dankbaar. Zonder hen zou Reini het niet gered hebben.’
Wat is een AED apparaat?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een compact en makkelijk te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er dus levens gered worden. Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken. Een korte training helpt om in noodgevallen snel en doeltreffend te handelen.
Hoe werkt een AED?
Een AED is makkelijk te bedienen. Sterker nog: gesproken opdrachten helpen je om het apparaat op de juiste manier te gebruiken. Zodra je de AED opent of aanzet, begint een stem je te vertellen wat je moet doen. Je plaatst twee plakelektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer. De elektroden registreren of er hartactiviteit bij het slachtoffer is en of er al dan niet een schokopdracht moet komen. In een groot aantal gevallen zal de AED opdragen om door te gaan met reanimeren.
Bron:
www.tafeltennis.nu