Trinitrofenol
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
2,4,6-Trinitrofenol (triviale naam picrinezuur) is een citroengele kristallijne explosieve stof. De explosieve kracht is iets groter dan die van TNT, waarmee het verder goed vergelijkbaar is. Het is vrij goed oplosbaar in ethanol, maar slecht in water. Picrinezuur is op zich stabiel, maar als het helemaal droog is, is het schokgevoelig. Als het droog komt te staan kan het bovendien sublimeren en kunnen er kristallen tussen pot en deksel terecht komen. Als dat het geval is, kan openen van de pot tot detonatie leiden. Picrinezuur wordt daarom altijd onder water bewaard.
Picrinezuur wordt niet alleen als explosief gebruikt, maar ook in de scheikunde om metaalcomplexen mee te vormen.
Picrinezuur is een zwak zuur, maar wel een van de sterkere zwakke zuren. Bij pH = 0,38 is al 50% van de moleculen in ionen gesplitst. Ter vergelijking: bij fosforzuur is dit pas bij pH=2,12 het geval. Het waterstofion van de fenolgroep wordt makkelijk afsplitst. De negatieve lading kan makkelijk over de benzeenring gedelocaliseerd worden, vooral op de koolstofatomen naast de positief geladen stikstof-atomen. Oplossing van picraat-ionen zijn helder geel. Zowel picrinezuur als zijn zouten vormen hardnekkige gele vlekken op de meeste materialen.
Picrinezuur vormt mede daardoor makkelijk zouten (picraten) met metalen. Deze zouten zijn eveneens explosief. Ook kaliumpicraat, loodpicraat of ammoniumpicraat wordt gebruikt als secundair explosief in een ontstekingsketen ('explosive train'), waarbij tussen hoofdlading en ontsteker nog een tussenlading zit omdat de ontsteker niet krachtig genoeg is om het tertiaire explosief zelf tot ontsteking te brengen.
AlarmIn 2006 werd de Broederschool in Sint-Niklaas ontruimd toen een pot gekristalliseerd picrinezuur gevonden werd. Het zuur werd door de ontmijningsdienst DOVO tot ontploffing gebracht.
Op 1 november 2007 werden twee flesjes picrinezuur aangetroffen bij een verhuizing van het Oorlogsverzetsmuseum van Katendrecht naar Delfshaven. De EOD heeft de flesjes tot ontploffing gebracht.
Op 24 januari 2008 werd het koninklijk Atheneum van Tongeren ontruimd nadat er bij een opruiming in het chemielokaal een pot picrinezuur gevonden werd. DOVO heeft de pot vernietigd.[2]
Op 18 april 2008 Heeft de Dordtse brandweer drie flessen picrinezuur onschadelijk gemaakt die waren gevonden nadat ze tien jaar in een container bij een fijnmetaalbedrijf hadden gestaan.
Op 24 mei 2008 werden in een school in Heverlee drie potjes gekristalliseerd picrinezuur gevonden. De ontmijningsdienst DOVO heeft deze onschadelijk gemaakt.
Op 24 maart 2009 werden bij Avans Hogeschool in Breda kleine vaatjes met de explosieve stof picrinezuur die in een chemicaliënopslag achter de school stonden gevonden. Uit voorzorg werden het schoolgebouw en andere gebouwen in de omgeving ontruimd. De EOD heeft de vaatjes opgeruimd.[3]
Op 26 maart 2009 werd in een woning in Oosterhout krisstalliserend picrinezuur aangetroffen. De bewoonsters van het pand heeft het aan de politie gemeld waarna zij de Explosievenopruimingsdienst hebben gewaarschuwd. Na onderzoek heeft de Explosievenopruimingsdiensf het verwijderd.
www.wikipedia.nl