MCUDe commandovoering op de Plaats Incident of het Rampterrein heeft op dit moment de beschikking over mobiel materieel, communicatie- en vergaderfaciliteiten t.w. COH, VC-2 en VC-1.
Dit materieel is door de gewijzigde omstandigheden (C2000, impuls informatievoorziening, multidisciplinair gebruik etc.) toe aan een update. De voormalige Directie Brandweer en GHOR van BZK heeft in 2006 laten onderzoeken welke consequenties de invoering van C2000 heeft op de bestaande communicatiemiddelen in de COH, VC-2
en VC-1. De conclusie van het onderzoek was dat de primaire rol van de VC’s, het leveren van locale verbindingscapaciteit, niet meer aan de orde is. Het C2000 communicatiesysteem heeft die rol overgenomen.
Tevens kwam naar voren dat er een groeiende behoefte is aan een up-to-date (multidisciplinaire) coördinatie- en commando unit, voorzien van computer- en netwerkfaciliteiten.
Ook signalen uit de regio’s wijzen in deze richting. Het huidige materieel voldoet niet meer aan de te stellen operationele eisen. Vele regio’s ontplooien initiatieven (of hebben plannen daartoe) om het bestaande materieel aan te passen dan wel over te gaan tot nieuwbouw.
Het project Mobiele Commando Unit (MCU) richt zich op de ontwikkeling en realisatie van een nieuw landelijk concept voor mobiele facilitaire ondersteuning van commandovoering.
De hoofddoelstelling van het project is de ontwikkeling, specificatie, aanbesteding van het MCU-concept. Daarnaast zal ook een onderzoek naar de functionaliteit van het huidige materieel i.c. de VC2 en COH deel uitmaken van het project.
Het uiteindelijke resultaat wordt een mantelovereenkomst met een leverancier, waaruit de regio’s MCU’s kunnen aanschaffen. Een groot aantal regio’s is geïnteresseerd in dit traject, een aantal heeft al aangegeven te willen overgaan tot bestellen uit het mantelcontract.
Bij de ontwikkeling van het MCU-concept zal naast de materiele (voertuigtechnische) aspecten primair aandacht zijn voor(multidisciplinaire) mobiele faciliteiten voor commandovoering te weten informatievoorziening, communicatie en overlegsituaties. De (concept) Leidraad grootschalig optreden Brandweer is in die zin voor dit project leidend te noemen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van het MCU-concept (functionele en technische eisen) ligt bij het brandweerveld.
LFR ondersteunt en coördineert het ontwerpproces van de specificaties en speelt een leidende rol bij de aanbesteding. De ontwikkeling van de informatievoorziening zelf vormt overigens geen onderdeel van dit project. Wel worden basisvoorzieningen getroffen om de informatievoorziening mogelijk te maken (mogelijke opties niet limitatief: aparte werkplek informatiemanagement, datanetwerk, datacommunicatiefaciliteiten, randapparatuur etc.)
bron:
http://www.lfr.nl/projecten-producten/was-en-net-3a/mobiele-commando(LFR is sinds 1 oktober onderdeel van het NIFV)
Ik ben heel benieuwd wat dit project gaat opleveren