C2000

Auteur Topic: C2000  (gelezen 29869 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

firemanr

  • Gast
Reactie #110 Gepost op: 8 juli 2004, 06:28:46
Hoorde gisteren op de radio dat de politie in Limburg zeer tevreden zouden zijn op C-2000....
Alleen in winkelcentra was het nog niet optimaal, maar daar zou aan gewerkt worden en alles zou klaar zijn tegen volgend jaar, als C-2000 overal in bedrijf zou gaan.
Volgend het nieuws op de radio. ;)


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #111 Gepost op: 16 juli 2004, 16:45:51
C2000 is drama voor aan scanner gekluisterde hobbyist
van onze verslaggevers

purmerend-Geen digitaal communicatiesysteem zo ingewikkeld of het kan wel worden gekraakt. Het nieuwe digitale radionetwerk C2000 voor mobiele communicatie van de hulpverleningsdiensten is veel besproken, maar vooral veel bekritiseerd de afgelopen proefperiode.

Inmiddels is in de regio Waterland het oude analoge systeem definitief vervangen bij de brandweer en de politie. Ambulances volgen snel.

De invoering van C2000 leidt tot verdriet bij scannerluisteraars. De vele hobbyisten die een scanner gebruikten om de werkzaamheden op de voet te volgen, zijn vaak verbolgen dat het systeem geïntroduceerd is zodat zij niet meer mee kunnen luisteren. Sommigen maakten er namelijk een spel van om zo snel mogelijk bij de plaats van delict of ongeluk aanwezig te zijn.

Het enthousiasme van de projectgroep C2000 over de mogelijkheden en werking van het systeem werd tijdens de proefperiode al snel door sceptici onderdrukt. Als er niet voldoende steunzenders waren dan bleek in de praktijk het signaal weg te kunnen vallen, waardoor politieagenten in de problemen raakten.

Criminelen
De overlast van scannerramptoerisme blijft ook na de invoering van het digitale systeem nog altijd bestaan. Volgens de scannerliefhebbers is het nieuwe samenhangende alarmeringsnetwerk P2000 namelijk nog wel mee te lezen via een flexpager of discriminatoruitgang.

Echte scannerramptoeristen vinden altijd wel een manier om als eerste bij een brand of ongeval aan te komen. Ook inventieve criminelen zullen zo snel mogelijk proberen de politieberichten weer te onderscheppen. Computerfanaten in het hele land buigen zich over de Amerikaanse digitale scannerversies om te kijken of die kunnen worden omgebouwd voor gebruik hier.

Voor de grootste groep luisteraars is het echter gewoon een leuke hobby en zij springen niet gelijk in de auto om hijgend voor de voeten van de blussende brandweerman te gaan staan met hun digitale camera.

Calamiteitenfotograaf Leo Spooren luistert de scannerberichten altijd uit. En hij verbaast zich erover dat hij ondanks dat C2000 in de regio Waterland nu volledig operationeel is, nog steeds alle communicatie van brandweer en politie op de scanner kan volgen.

Politiewoordvoerder H. Haijen heeft daar een verklaring voor: ,,De oude systemen draaien nog mee, als een soort back-up. Dus nu is alles nog te horen. Maar over een paar maanden als het analoge eraf gaat, is dat voorbij.'' ,,Daar krijgen wij als fotografen een probleem mee'', zegt Spooren. ,,Als we niets meer kunnen horen, wordt het lastig om ons beroep uit te oefenen.''

Ko van Leeuwen luistert al decennia naar de scannerberichten. Als kind draaide hij al net zo lang aan zijn portable radiotoestel totdat hij aan het aan het eind van de band zo nu en dan krakerige politiestemmen hoorde. Tegenwoordig heeft hij tijdens zijn werk als taxichauffeur een echte scanner op de achtergrond of luistert hij thuis met professionele apparatuur.

,,Het meelezen via de P2000 is natuurlijk niet te vergelijken met voorheen. De politieberichten staan er niet op en van de brandweer slechts de meldingen en niet de vervolggesprekken'', zegt Van Leeuwen enigszins teleurgesteld.

Dat betekent dus dat de meeste scannerhobbyisten hun dure apparaat bij de vuilnisbak kunnen zetten. Maar in een tijdperk dat teenagers het computersysteem van het Pentagon weten te penetreren, dat toch echt bekendstaat als het best beveiligde gebouw ter wereld, is natuurlijk niets onmogelijk.

donderdag 15 juli 2004, 08:03

En dit staat in het Noord Hollands dagblad ;)


Ierlandfan

  • Gast
Reactie #112 Gepost op: 16 juli 2004, 20:07:36
Leuk stukje, vooral omdat Leo Spooren in 2001 tegen mij nog zei een scanner te hebben die c2000 kon uitluisteren..."als je maar de juiste contacten hebt.." waren zijn woorden.

Blijkbaar mag ie dus aan zijn contacten gaan werken  :P

Binnenkort zal Theo Annes ook wel aan de bel gaan trekken dan..of SBS moet Peter R. de Vries gaan inzetten om een scanner te vinden :-)


Christian

  • Eerste hulpverlener | instructeur BLS/AED | verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,440
Reactie #113 Gepost op: 16 juli 2004, 23:14:38
Worden er veel criminelen aanghouden die in bezit zijn van een scanner? Dat vraag ik me echt af. Wil je het allemaal een beetje snappen, moet je toch regelmatig luisteren, dus een crimineel die 'm alleen tijdens z'n misdaad aan heeft, moet wel bij de pinken zijn om dat gebrabbel te kunnen snappen... 8)

Christian


Rolf

  • Gast
Reactie #114 Gepost op: 16 juli 2004, 23:22:56
"43,09 kunt u even bellen met de RMK voor een melding"
Ja jammer he van die scanner maar daar heb je dan ook niets meer aan.
Het merendeel van de politie is niet dom (echter ik ken er wel die dat zijn) en gooit geen hete informatie over de ether alleen als de inbreker overlpen word hoorde je dat over de scanner (limburg is al op C2000)

Groetjes Rolf


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #115 Gepost op: 17 juli 2004, 00:10:38
Natuurlijk, de meeste informatie kwam van de brandweer en GGD. Politie werkte allang met de GSM. Ook de alarmering van de reddingsbrigades (vraag mij ook niet waarom) geschiedt als: "centralist reddingsbrigades graag kontakt meldkamer". Dan weet je alleen dat er iets aan de hand is, maar niet wat en waar. Daar zul je je bronnen dan voor moeten hebben. Alleen zal je als journalist je bronnen elders moeten zoeken voor de onzin die ze je op de mouw spelden te checken. Zoals een groot stuk hier in de kranten over het voordeel dat de onderlinge diensten tijdens een ongeval op elkaars frequentie gaan werken. Laat hier nou net niet gaan gebeuren, iedere dicipline blijft, ook tijdens een grootschalig incident, in z'n eigen gebruikersgroep. Ookin Friesland heeft de politie al te kennen gegeven niet met de brandweer en GGD in een gebruikersgroep te willen.

Dat men daarvoor kiest is goed voor te stellen. Dat men daarover al meteen de waarheid geweld aan doet belooft weinig goeds voor de toekomst.

Wel werd in het artiekel heel sportief het nadeel van de -in weer andere gebruikersgroepen ingedeelde- wijkteams en parkeerwachters genoemd. Deze doen niet langer mee met het signaleren van de vluchtwagen van de overval en zijn buitengesloten van de onwelwording bij hen om de hoek. Het is aan het GIS en aan de operator om dat op te lossen, maar ik geef ze weinig kans. Zullen we het ooit te weten komen?

Henk


zwaailampmaker

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 976
  • R & D- OGS
Reactie #116 Gepost op: 17 juli 2004, 00:29:20
beste henk,

ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat, wat is nu het voordeel van C2000, behalve dat we even niets meer mogen horen

het verhaal van meer kanalen(gespreks groepen) gaat ook niet op want die waren er in het analoge systeem ook al, ik begrijp van de politie(waar ook de meeste weerstand is) dat zij er op achteruitgaan doordat zij niet meer horen waar de kollega mee bezig is en pas gaat ''aanleunen'' als ze daarvoor opgeroepen worden en mogelijk in dezelfde gespreksgroep geplaatst worden

het GMS systeem moet nog steeds gevoed worden door mensen(centralisten), deze zijn dus de sleutel voor een snelle en correkte aansturing
Nemo me impune lacessit


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #117 Gepost op: 17 juli 2004, 01:05:54
het verhaal van meer kanalen(gespreks groepen) gaat ook niet op want die waren er in het analoge systeem ook al, ik begrijp van de politie(waar ook de meeste weerstand is) dat zij er op achteruitgaan doordat zij niet meer horen waar de kollega mee bezig is en pas gaat ''aanleunen'' als ze daarvoor opgeroepen worden en mogelijk in dezelfde gespreksgroep geplaatst worden

Ik vind dat de verhalen en meningen een hele rare wending nemen, want de voordelen van C2000 zijn toch al een tijdje bekend dacht ik zo. De politie Den-Haag gebruikt al jaren een analoog trunkingnetwerk volgens het EDACS protocol en dat biedt echt gigantisch veel voordelen ten opzichte van de normale kanalen. Gespreksgroepen kunnen gekoppeld worden, groepen/randapparaten kunnen prioriteit krijgen, randapparaten kunnen (al dan niet tijdelijk) geblokkeerd worden, er kan een oproep over alle groepen verzonden worden (Bericht voor alle wagens, wilt u uitzien naar dit en dat voertuig).

Ik begrijp echt jouw aversie tegen C2000 niet hoor, je kunt natuurlijk wel met blikjes en een touw blijven werken, maar dat is nou niet niet meer de state of the art...

Voor de zoveelste keer, waarom hoor ik geen negatieve verhalen uit de regio's die inmiddels met C2000 werken?

Groeten, Peter.


zwaailampmaker

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 976
  • R & D- OGS
Reactie #118 Gepost op: 17 juli 2004, 02:04:20
ik weet niet wat jouw kontakten in de regio's zijn peter, maar de mensen die er mee moeten werken hebben er echt wel problemen mee, de beroeps zal je niet horen of hier lezen, zij houden wijs hun mond dicht op straffe van...., de leidinggevende bij de korpsen ook niet.

als je persoonlijk met hun praat willen ze iets meer vertellen, als je maar door vraagt

opmerking als ik vraag via mijn staus box een gesprekaanvraag, reactie blijft uit, moet te lang wachten (als iedere seconde telt)dus pak ik mijn analoog er bij en krijg gelijk een antwoord, dit soort opmerkingen gaan we nu pas krijgen.

ander verhaal we hebben een dekkingsgraad van 95% dat is toch goed, ervaringen leert dat die 5% altijd hier is en niet daar, het oude systeem had dat toch ook, ja maar meestal daar, bovendien hier moeten we wel erg veel voor betalen, al meer dan 1 miljard, en het wordt nog eens 5 jaar te laat ingevoerd met nog wel erg veel kinderziektes, terwijl het het alles zaligmakend systeem zou zijn.

al die mogelijkheden die C2000 bied, geweldig, hebben we ze echt nodig, kweetnie, voor de zooveelste keer het oude systeem kon veel alleen gebruikten we het niet, we hadden er kennelijk geen behoefte aan

p2000 goed mee lezen anders mis je de info, het mee luisteren is toch wel veel efficienter, je hoort wat er gebeurt en ben op de hoogte als je op de plaats van het incident bent en weet wat je te wachten staat

ik ben niet negatief, maar hoe verder we er in lopen, hoe meer aversie er bij de diverse diensten ontstaat.

we moeten het maar niet over de binnenhuis dekking hebben in grote gebouwen, een flat is al een groot gebouw.

zo kunnen we wel een pagina vullen, en de verhalen een heel rare wending nemen is een onjuiste opmerking, er zijn hier mensen die C2000 als zaligmakend beschouwen, en anderen die contra zijn,
mijn vraag is wie is wie, wie heeft op welke manier baat bij een positief of negatief verhaal.

vooruitgaande techniek is goed, maar wat er aan communicatie nodig is mag onder geen enkele omstandigheid falen, kinderziektes zijn niet acceptabel, het is de life line van de hulpverlening.
Nemo me impune lacessit


Kevke

  • Gast
Reactie #119 Gepost op: 17 juli 2004, 08:21:02
Citaat
de mensen die er mee moeten werken hebben er echt wel problemen mee, de beroeps zal je niet horen of hier lezen, zij houden wijs hun mond dicht op straffe van...., de leidinggevende bij de korpsen ook niet.

Geloof je nu werkelijk dat personen hun mond dicht houden of straffe van...? Als je wilt kun je hier "anoniem" reacties plaatsen over de ervaringen met C2000. Deze blijven tot op heden uit??!!??

Citaat
als ik vraag via mijn staus box een gesprekaanvraag, reactie blijft uit, moet te lang wachten (als iedere seconde telt)dus pak ik mijn analoog er bij en krijg gelijk een antwoord, dit soort opmerkingen gaan we nu pas krijgen.

heb je er wel eens bij nagedacht dat een centralist meer te doen heeft dan alleen jouw gespreksaanvraag te beantwoorden? Met een analoge gespreksaanvraag kan het ook wel eens even duren voor je oproep beantwoord wordt.

Citaat
al die mogelijkheden die C2000 bied, geweldig, hebben we ze echt nodig, kweetnie, voor de zooveelste keer het oude systeem kon veel alleen gebruikten we het niet, we hadden er kennelijk geen behoefte aan

ik zie zeker voordelen met de komst van C2000 alleen deze zullen pas optimaal benut gaan worden bij grote calamiteiten of drukke momenten. Volgens mij waren de mogelijkheden op analoog echt op en liep of loopt het systeem op drukke momenten gewoon vol.

Citaat
we moeten het maar niet over de binnenhuis dekking hebben in grote gebouwen, een flat is al een groot gebouw.

dit probleem blijf ik relatief vinden wanneer we alleen kijken naar de brandweer. De objectportofoons (DMO) bieden een perfecte communicatie tussen alle ploegleden. In het verleden is het nooit zo geweest dat een ploeglid gelijk naar de AC oproept dat hij of zij in nood is, dit gaat via de bevelvoerder. Elke TS heeft een achterinbouw van de mobilofoon. In gebieden waar geen binnenhuisdekking is kan een pompbediener als nog snel contact maken met de AC. Sommige korpsen werken alleen maar op die manier.
Overings voor politie en ambulance vind ik wel dat er een perfecte dekking moet komen. Zij kunnen immers in panieksituaties terecht komen waar ze niet snel even naar buiten kunnen lopen.

Nou wil ik niet zeggen dan C2000 foutloos en perfect is Er zullen ongetwijfeld nadelen of omslachtigheden aanzitten. Echter ik vind dat in hoofdlijnen het systeem voordelen gaat bieden, zeker bij grote calamiteiten of drukke momenten.

Verder is het een verandering voor de hulpverleningswereld en voor elke verandering geldt dat we daar aan moeten wennen. Zeker voor de personen die jaren met de oude apparatuur hebben gewerkt is het een omschakeling.

Ik hoop echter dat iedere gebruiker van C2000 zijn of haar ervaring hier op het forum (anoniem) wil vermelden. Hopelijk krijgen we dan een beter beeld van wat er nu exact leeft onder de "C2000" gebruikers in de hulpverleningswereld.

Greetzzz,
Kev.