Algemeen ambulancenieuws

Auteur Topic: Algemeen ambulancenieuws  (gelezen 321742 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

neb

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 80
Reactie #10 Gepost op: 27 juli 2006, 00:44:22
Wie weet er iets over de nieuwe wet op ziekenvervoer?

Groeten


Jacques Schenk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,528
  • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
    • Website Jacques Schenk
Reactie #11 Gepost op: 27 juli 2006, 00:47:45
Ik ken die wet niet, wel de Wet ambulancezorg , de opvolger van de wet op het ambulancevervoer, maar dat is niet wat je bedoelt ?
Het voorstel uit 2004: http://www.minvws.nl/images/Wet%20ambulancezorg_tcm10-56009.pdf
en een rapport er over: http://www.minvws.nl/images/Nader%20rapport%20Wet%20ambulancezorg_tcm10-56010.pdf

Dit is de laatste (eerste kamer) versie: http://www.ambulancezorgnederland.nl/pdf/060411_wet%20ambulancezorg_eerste%20kamer.pdf
Naar aanleiding van dit stuk zijn begin juli door de eerste kamer diverse vragen aan de minister gesteld: http://www.ambulancezorgnederland.nl/pdf/060411_wet%20ambulancezorg_eerste%20kamer.pdf

Het wachten is nu op de beantwoording en verdere behandeling
Treat the patient, not the number...  Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources


neb

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 80
Reactie #12 Gepost op: 27 juli 2006, 00:51:44
Hallo, dat is juist wel wat ik bedoel, ik gebruikte misschiende verkeerde benamingen, sorry en groeten.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #13 Gepost op: 17 januari 2007, 21:08:38
Ik weet niet of dit onderwerp even 'speelt' bij de ambulance als bij de brandweer?

http://www.bnr.nl/ShowNieuwsArtikel.asp?Context=S%7C04ace41f3aa7698b%7CN%7C0&src=redactie&newsPanel=uitgelicht&id=5240

BNR - 17 januari 2007 12:42   printversie
Wachtdiensten ambulancediensten tellen mee

Net als bij de brandweer moeten ook bij ambulancediensten wachtdiensten volledig worden meegeteld als werktijd. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechsthof in Arnhem.

Nu tellen de aanwezigheidsdiensten maar voor 30 procent mee als werktijd. Dat mag niet volgens het hof in een uitspraak over de roosters bij de ambulancedienst in Gelderland-Zuid.

Hoe verstrekkend de gevolgen zijn van de uitspraak, is nog moeilijk te bepalen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (de medewerkers van de publieke ambulancediensten vallen onder de gemeente-cao) buigt zich nog over de uitspraak.

Gevolgen

Advocaat Lars van Wersterlaak van het ambulance-personeel legt uit waarom de uitspraak van het Hof zeer verstrekkende gevolgen kan hebben.

Lars van Wersterlaak in gesprek met David Poort
(voor het gesprek klik op bovenstaande link)


De gevolgen van de uitspraak kunnen tientallen miljoenen gaan kosten, zegt Marcel Matser van CNV Publieke Zaak. Daarom vindt hij dat de zaak ook op landelijk niveau moet worden opgelost.

Marcel Matser in gesprek met Marjan van den Berg
(voor het gesprek klik op bovenstaande link)

Primeur

Het is voor het eerst dat een hogere rechter zich uitspreekt over deze materie. En de uitspraak is zoals gezegd van groot belang voor alle hulpdiensten die met slaap- of aanwezigheidsdiensten te maken hebben.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #14 Gepost op: 17 januari 2007, 21:13:15
http://www.schellart.nl/persberichten.php

Beschikking Gerechtshof Arnhem

Download hier de beschikking van het Gerechtshof Arnhem, d.d. 16 januari 2007 in de zaak van de ondernemingsraad tegen Regionaal Ambulancevervoer Gelderland-Zuid.


Uitspraak is de downloaden op: http://www.schellart.nl/pdf/uitspraak.pdf


jeroen

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 63
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #15 Gepost op: 24 november 2007, 11:59:33
Ambulancezorg weer in de Kamer
donderdag 22 november 2007


Het IPO heeft in een brief aan de Tweede kamer bepleit dat de Regionale Ambulance Voorziening) een zorg voor de provincies blijft.
Op 29 november 2007 houdt de Tweede Kamer een algemeen overleg over het brancherapport Ambulances in-zicht, 2006. Het IPO heeft grote waardering voor dit initiatief van Ambulancezorg Nederland (AZN), de koepel van ambulancevervoerders. Grofweg bericht AZN dat de sector goed functioneert en de medewerkers naar tevredenheid (weinig ziekteverzuim) hun werk verrichten. Gemiddeld arriveert een ambulance binnen 10 minuten na melding van een spoedgeval. In 91 procent van de spoedritten zijn ambulances binnen de streefnorm van 15 minuten ter plaatse.

Uit het brancherapport trekt het IPO andere conclusies dan de minister van VWS. Minister Klink stelt dat de nieuwe Wet ambulancezorg (Waz) alle problemen oplost. Het IPO verwacht meer van een goede organisatie (wel of geen Regionale Ambulance Voorziening) en een verhoging van het budget. De Waz wil de Eerste Kamer overigens alleen behandelen in samenhang met de Wet op de veiligheidsregio’s, iets wat nog even duurt.
De overschrijdingen van de tijden worden veroorzaakt door het toenemende aantal ambulanceritten (o.a. door gebruik mobiele telefoon door burgers) en het drukker bereden wegennet waar ambulances moeilijker doorheen komen. Dit is ook bij de brandweer het geval. In vergelijking met de brandweer valt op dat de overschrijdingspercentages (20% in de Randstad en bijna 40% op het platteland) van een andere orde zijn. De ambulancemeldkamer werkt efficiënt, als in ogenschouw wordt genomen dat het aantal loze ritten 5% bedraagt tegenover 56% bij de brandweer. En op het moment dat de brandweer uitrukt, is de ambulance al 3,5 minuut onderweg.
Niet in de laatste plaats maakt de Tweede Kamer zich zorgen over de aanrijdtijden op het platteland. Dunner bevolkte gebieden betalen juist de rekening van de nieuwe Waz, waarin de overheid op afstand is gezet (centralisering spreidingsbevoegdheden) en verzekeraars de dienst mogen uitmaken. Die laatste krijgen de verantwoordelijkheid de doelmatigheid te vergroten. Dat kan door ambulances meer in te zetten in druk bevolkte gebieden.

Het IPO vindt dat de nieuwe Wet ambulancezorg meer problemen oproept dan dat er worden opgelost. De verdeling van kansen op leven en dood dient een publieke afweging te blijven op een relevant niveau. Kennis van het terrein is een randvoorwaarde. Het IPO pleit er dan ook voor de Waz in te trekken en de vigerende Wet ambulancevervoer (Wav) aan te passen.


Robert

  • Gast
Reactie #16 Gepost op: 25 november 2007, 20:39:58
De aanhef klinkt als een optie wat kansen biedt. Echter bezint eer ge begint. De vorming van veiligheidsregios heeft niets met ambulanceozrg te maken. Macht, politiek en wie heeft de langste. Kortom, niet aan beginnen. >:D


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #17 Gepost op: 12 februari 2008, 13:36:42
'Miljoenenbesparing met nieuwe beademingsapparatuur'


In de zorgsector kan een besparing van miljoenen euro 's worden behaald door het gebruik van een nieuw systeem voor ademhalingsondersteuning in ambulances en ziekenhuizen. Het gaat om een systeem voor patiënten met acute kortademigheid door hartfalen.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Willem Dieperink van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dankzij het systeem kan nu in ambulances hulp worden geboden die tot nu toe alleen op de intensivecareafdelingen kon worden gegeven. Jaarlijks zouden enkele duizenden patiënten hier baat bij kunnen hebben.

In de Nederlandse ziekenhuizen worden elk jaar meer patiënten opgenomen met acute ernstige kortademigheid ten gevolge van hartfalen. Uit onderzoek van Dieperink blijkt dat met een nieuw systeem voor ademhalingsondersteuning, Boussignac genaamd, niet alleen op de intensieve zorg, maar ook op hartbewakingsafdelingen én in ambulances veilig ademhalingsondersteuning kan worden geboden. Door toepassing ervan kunnen patiënten met acuut hartfalen vroegtijdig worden behandeld. Dit komt de zorg ten goede. Patiënten ervaren binnen enkele minuten vermindering van hun benauwdheid en ze herstellen sneller.

Een ander belangrijk voordeel is de kostenbesparing. In het onderzoek van Dieperink werd per patiënt gemiddeld 3800 euro aan zorgkosten uitgespaard, omdat de patiënten gemiddeld minder lang in het ziekenhuis verbleven en minder vaak op een intensive care werden opgenomen. Aangezien in Nederland jaarlijks duizenden patiënten behandeld worden voor acute kortademigheid ten gevolge van hartfalen, zouden er met BCPAP miljoenen euro's kunnen worden bespaard.

Bron: Medisch Contact


tatujordi

  • Verpleegkundige beademingsafdeling
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 488
    • Ambulancesite.nl
Reactie #18 Gepost op: 27 augustus 2008, 14:07:50
Herinneringen en foto’s, dat is alles wat er nog over is van de Ambulance van Dinxperlo. Zoals menig inwoner van Dinxperlo zich kan herinneren is de woonplaats in de jaren 60 tot en met de jaren 90 voorzien geweest van een ambulance die bemand werd door vrijwilligers van het Rode Kruis Dinxperlo.

Ambulancesite.nl staat voor een groot deel in het teken van de ambulancedienst, maar waarom hebben wij dan niet meer dan één alinea informatie over de Dinxperlose ambulancedienst? Deze vraag hebben wij onszelf ook meerdere malen gesteld totdat we op een punt kwamen om écht informatie te vergaren.
Begin 2008 hebben wij een zoektocht gestart naar informatie en oud-medewerkers over en van de Dinxperlose ambulance. Na het plegen van vele telefoontjes kregen we steeds beter zicht op hoe de organisatie in elkaar stak, wie de vrijwilligers waren en wie beeldmateriaal bezat. De verbaasde maar voornamelijk zeer enthousiaste reacties op het idee om een geheel artikel over het tijdperk van de ambulance uit Dinxperlo te schrijven, bracht ons op het idee om een kleine reünie te organiseren onder de betrokken oud-medewerkers.
 
[img]http://www.ambulancesite.nl/foto%20ambulance/dinxperlo/1.jpg[/img]
Een hele sprong in het verleden brengt ons naar 1963, het jaar waarin Dinxperlo zijn eerste ambulance kreeg. Bijzonder was dat de inwoners van Dinxperlo op diverse manieren voldoende geld bij elkaar verzameld hadden om een ambulance aan te schaffen. Toen de ambulance in Dinxperlo werd afgeleverd, kreeg deze voor het eerst onderdak aan de Molenstraat in Dinxperlo, in het pand waarin tot op heden de gymzaal is gevestigd.

[img]http://www.ambulancesite.nl/foto%20ambulance/dinxperlo/3.jpg[/img]
Het hele verhaal en al het foto en filmmateriaal zijn te bezichtigen op: www.ambulancesite.nl


gignnl

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 964
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #19 Gepost op: 27 augustus 2008, 14:44:03
mooi verhaal en waardering voor deze vrijwilligers.maar goed te realiseren dat op meerdere plaatsen in nederland naast de overheidsinstanties en bedrijven er vrijwillige ambulancediensten waarvan een enkeling tot rond de eeuwwisseling.