Christian,
Binnen de ambulancezorg zijn er maar weinig indicaties voor het inbrengen van een "centrale lijn". Op IC's wordt hier veel vaker gebruik van gemaakt: Via een centrale lijn kan bv de druk in de bloedvaten (aders) gemeten worden, dat zegt iets over de vullingstoestand van de patiënt. Verder wordt zo'n centrale lijn vaak ingebracht voor het geven van bijzondere of langdurige infuus/medicatie; Bijvoorbeeld voedingsinfuus, bloeddrukversterkende medicatie.
In de ambulancezorg: Géén handeling voor de ambulanceverpleegkundige. Bij reanimaties wordt soms wel een infuus (witte naald of groter) ingebracht in de nek (Vena Jugularis Externa), maar in feite valt die Externa niet onder de Centrale lijnen.
Een MMT kan inderdaad beslissen wel een centrale lijn in te brengen, al zijn hiervoor in de acute prehospitale situatie niet veel indicaties..... Misschien als het moeilijk is een infuus perifeer in te brengen, of in geval van ernstige verbrandingen, waarbij er nauwelijks plaatsen zijn om een vat aan te prikken, waar het niet verbrand is...
In het ziekenhuis gebruiken ze hiervoor speciale inbrengsetjes ("Seldinger methode"), op de ambulance wordt hiervoor een grote venflon gebruikt.