Voorbereiding op hoogwater en overstromingen

Auteur Topic: Voorbereiding op hoogwater en overstromingen  (gelezen 50887 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Gepost op: 2 juni 2009, 16:55:04
29 mei 2009

Het kabinet is het eens met de conclusies van de Taskforce Management Overstromingen (TMO) over de voorbereiding op overstromingen en andere rampen. Uit de TMO-eindrapportage en de evaluatie van de oefening Waterproef (november 2008) blijkt dat er de afgelopen twee jaar flinke stappen vooruit zijn gezet in de crisisbeheersing, waarbij duidelijk is geworden waar nog verdere verbetering nodig is. Dat staat in de kabinetsreactie op de conclusies van de Taskforce Management Overstromingen waarmee de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst mede namens staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft ingestemd.

In de voorbereiding op de grote oefening Waterproef zijn door het Rijk en de regio's scenario's, plannen en draaiboeken opgesteld, er zijn functionarissen aanvullend opgeleid en er zijn kleinere oefeningen vooraf gehouden. De samenwerking tussen verschillende diensten en instanties is verbeterd, zowel binnen de 'waterkolom' (waterschappen, Rijkswaterstaat) als tussen de waterkolom en de algemeen-bestuurlijke kolom (gemeenten, veiligheidsregio's, ministeries).

De regie bij nationale crises wordt versterkt. Er komt een Landelijke Operationele Staf voor de landelijke coördinatie van de operationele diensten tijdens grote rampen of crises op bovenregionaal of nationaal niveau. Tijdens de oefening Waterproef heeft zo'n staf zijn diensten bewezen bij het organiseren van evacuaties. Ook komt er een nieuw systeem voor het uitwisselen van operationele en bestuurlijke informatie, zodat alle bestuurders en diensten gelijktijdig een eenduidig beeld hebben van een ramp of crisis en direct de juiste acties kunnen ondernemen.

Voorts geeft het kabinet prioriteit aan het vergroten van de zelfredzaamheid. Mensen moeten weten dat de overheid bij een ramp niet iedereen tegelijkertijd kan helpen. Veel mensen moeten zich tijdens de eerste uren of dagen van een ramp zelf zien te redden.

Bijna alle veiligheidsregio's hebben een basisplan voor overstromingen, op landelijk niveau is er het Nationaal Crisisplan Hoogwater en Overstromingen. Het ministerie van BZK zal ervoor zorgen dat deze plannen verder worden uitgewerkt en op elkaar aansluiten. Dat geldt vooral voor een Landelijk Evacuatieplan en een algemeen Nationaal Crisisplan. Daarnaast komen er crisisplannen gericht op specifieke rampen en crises, zoals voor pandemieën, uitval van energie- en ict-voorzieningen, hoogwater en overstromingen en terroristische aanslagen.

Het nationaal beleid voor waterveiligheid is vastgelegd in het ontwerp voor het Nationaal Waterplan. Daarin staan doelen voor zowel het keren van water (preventie) als voor ruimtelijke inrichting en rampenbeheersing. Belangrijke instrumenten om in de komende jaren regionaal deze onderdelen van veiligheid te verbinden zijn nieuw op te stellen beheerplannen voor overstromingsrisico's.
Bovendien moeten de waterbeheerders samen met de veiligheidsregio's minstens eens in de vier jaar een multidisciplinaire overstromingsoefening houden. Nationale oefeningen met een willekeurig type ramp of crisis worden eens in de twee jaar gehouden. Al in september is er de eerstvolgende overstromingsoefening onder de naam FLOODEX. Hieraan nemen ook andere landen deel.

http://www.minbzk.nl/actueel/120228/voorbereiding-op_0




Koen Wiegman

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 813
    • website overleg Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland
Reactie #1 Gepost op: 4 juni 2009, 13:06:00
Wel teleurstellend dat aan de bootjes en de mensen die in eerste instantie voor redding en evacuatie moeten zorgen zo weinig aandacht is besteed.

De bootjes zijn er en de mensen ook, maar mogelijk dat de overheid het liever anders doet: met defensie, rijkswaterstaat of de waterschappen. Of buitenlandse hulpverleners. Vooralsnog heeft de TMO tot mijn verbazing maar zeer beperkt aandacht aan de mogelijkheden van de reddinsbrigades besteed.

Het zou goed zijn als de beleidsmakers de KNBRD documentaire over de inzetten in 1993 en 1995 eens zouden bekijken.
Geloof in eigen kracht en identiteit kunnen de brigades ver brengen!


pe5ed

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 9
Reactie #2 Gepost op: 15 juni 2009, 20:28:51
Och, naar ik vermoed gaan de mannnen en vrouwen in de boten meer dan genoeg aan de beurt komen in deze oefening.
En zoals ik het begrijp en lees zitten er meer dan genoeg surprises in het geheel gebouwd om zelfs de vreemdste soorten hulpverlener in deze oefening aan het werk te zien.

Met enig historisch besef, en een beetje inhakend op je referentie naar 1993/1995 kunnen we een 'herhaling' zien van 1953 maar dan moderne stijl.
Gelukkig maar dat het een oefening is, maar wel eentje die voluit ook in de media zal worden getoond.

Een uitgelezen kans ook voor een multi-disciplinaire internationale oefening, die niet heel veel zal voorkomen in deze afmeting.

Voor een ieder die meer informatie wil/mag geven, laat het maar weten. Of blijft het voorlopig nog even raden naar het draaiboek?

Iedereen alvast een goede uitvoering van floodex gewenst.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #3 Gepost op: 2 september 2011, 13:54:48
Nederland gevaarlijkste land in Europa
AMSTERDAM - Nederland heeft van alle landen in de Europese Unie de grootste kans getroffen te worden door een natuurramp.
Dat blijkt uit de vrijdag in Brussel gepresenteerde World Risk Index van de United Nations University.
In de index staan bijna alle landen gerangschikt naar het risico dat zij lopen op overstromingen, aardbevingen en ander natuurgeweld.

De eilandstaat Vanuatu in de Stille Oceaan voert de lijst aan, gevolgd door Tonga en de Filipijnen. De Golfstaat Qatar heeft de minste kans te worden getroffen door een natuurramp.
Nederland staat in de lijst op plaats 69. Gezien de lage ligging hoort Nederland weliswaar bij de vijftien gevaarlijkste landen ter wereld, maar doordat Nederland goed in staat is zich tegen overstromingen te wapenen, valt de uiteindelijke positie een stuk lager uit, zeggen de onderzoekers. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Japan.
Albanië is het enige Europese land waar het risico groter is dan in Nederland. Op zichzelf is Albanië minder gevaarlijk, maar het land is minder goed voorbereid.
http://www.nu.nl/binnenland/2605387/nederland-gevaarlijkste-land-in-europa.html


kaasje

  • Surveillant VP BPZ
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,996
  • And as always, have nice day!
Reactie #4 Gepost op: 2 september 2011, 14:44:03
Blijft interessant dit soort artikelen. Uiteindelijk zegt het nog steeds weinig, de kans dat een ramp gebeurd blijft 50%, het gebeurd wel of het gebeurd niet (flauw, oké!). Het vertrouwen op statistiek blijft erg gevaarlijk. De sterkte van je defensie is net zo sterk als haar zwakste punt.
Hobby Bobby eenheid Den Haag


sylvester1986

  • Gast
Reactie #5 Gepost op: 6 september 2011, 11:18:35


peebee

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 986
Reactie #6 Gepost op: 6 september 2011, 13:33:24
Nederland kent aardig wat rampen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_rampen

Begrip ramp wordt wel erg ruim bemeten hoor. Ik weet het is een kwestie van definities :);) Ik zou zeggen rampen en ongevallen

Voorbeeld:
12 februari - Nabij Jutphaas rijd een huifkar met daarin 12 personen bij een brug het water in. 5 doden

Heden ten dage Waterongeval , (zeer) Grote hulpverlening met een GRIP aanduiding. 5 doden door verkeer is een, bewijs van spreke, gemiddeld weekend
If it's idiot proof, they invent a better idiot. PEBKAC - Problem exists between keyboard and chair alles is een raadsel maar ik weet nog niet in wat


Steven78

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 757
  • Terug in de medische research
Reactie #7 Gepost op: 7 september 2011, 10:20:50
Gezien de lage ligging hoort Nederland weliswaar bij de vijftien gevaarlijkste landen ter wereld, maar doordat Nederland goed in staat is zich tegen overstromingen te wapenen, valt de uiteindelijke positie een stuk lager uit, zeggen de onderzoekers. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Japan.

Recente geschiedenis laat zien dat dat dus ook niet veel uitmaakt..... risico is risco.  :(


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #8 Gepost op: 6 september 2012, 08:31:13
Engelse studie risico- en crisiscommunicatie overstromingen
Onze communicatiecollega’s van de Engelse Environment Agency verrichtten dit voorjaar een studie naar risico- en crisiscommunicatie, vooral gericht op overstromingen. Hiervoor deden ze een deskstudie en bezochten ze onder andere Nederland en de Verenigde Staten (FEMA). De resultaten bevatten ook voor Nederland interessante bevindingen.

Praktische bevindingen
Om direct met de deur in huis te vallen hieronder een aantal praktische bevindingen uit het rapport:

*    Gebruik video of audio van woordvoerders via diverse kanalen om informatie te verspreiden. Dit heeft meer impact dan persberichten;
*    Gebruik ‘crowdmapping’ om informatie uit het veld te verzamelen en in kaart te brengen. Een platform zoals Ushahidi kan worden gebruikt bij het begin van een crisis om dit uit te voeren. Ook kunnen berichten van de overheidsdiensten daarin plaatsgebonden worden weergegeven;
*    Zorg voor, of speel in op, een dedicated hashtag vanaf het begin van de crisis;
*    Gebruik advertentieborden of signaalborden boven wegen om relevante informatie te verspreiden;
*    Zorg voor een goede link tussen de meteorologische websites en de websites met informatie over overstromingen. Bijvoorbeeld op de KNMI websites, links naar relevantie websites met informatie over hoogwater;
*    Maak het mogelijk om een website tijdens een crisis aan te passen zodat een gebruiker snel bij de relevante informatie komt. Bijvoorbeeld de RWS website zou bij een hoogwatersituatie, wanneer veel mensen die site bezoeken, een aanpassing kunnen krijgen.
*    Werk samen met de social media bedrijven (google, twitter, facebook, apple ed) om ideeën te genereren en tot vrij beschikbare online tools te komen. In de VS heeft dit tot successen geleid;
*    Zorg voor een landelijk consistente boodschap in de risico-communicatie.
*    En, vanuit Nederlands voorbeeld: verhoog de individuele weerbaarheid van de burgers. Bij een (hoogwater)crisis kan de overheid niet overal direct hulp bieden.
*    Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn het meest innovatief bij het toepassen van nieuwe technieken.

Het bezoek aan Nederland
Engeland had de laatste drie jaar elk jaar overstromingen te verduren. Die van 2007 waren heftig. Ze hebben hun voorbereiding flink verbeterd en ervaring met de response opgedaan. De Engelsen waren in Nederland vooral geïnteresseerd in risicocommunicatie met speciale aandacht voor het betrekken van lokale gemeenschappen, waaronder scholen. Nederland richt risicocommunicatie meer algemeen op rampen en calamiteiten en niet of nauwelijks specifiek op hoogwater. De Environment Agency heeft juist een duidelijke focus op hoogwater.

Crisiscommunicatie en hoogwater
Voor crisiscommunicatie en hoogwaterberichtgeving is de Environment Agency een walhalla om ervaringen uit te wisselen. Ze hebben de laatste jaren veel aandacht besteed aan de juiste manier om informatie over te brengen naar andere professionals en het publiek, en aan verbetering van de interne samenwerking. Ze zoeken duidelijk naar kanalen om de burger te bereiken en focussen niet alleen op hun eigen website. Gebruik van social media en verzekeren van correcte en begrijpelijke informatie op media van andere partijen vinden ze belangrijk.

Voor meer informatie
Kijk voor meer informatie in het rapport en op de site van de Environment Agency: http://www.environment-agency.gov.uk/

https://www.nationaalcrisiscentrum.nl/document/engelse-studie-risico-en-crisiscommunicatie-overstromingen?goback=.gde_1916937_member_156996244


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #9 Gepost op: 17 januari 2014, 13:35:30
Dijken in het westen van Utrecht meters te laag
PROVINCIE UTRECHT - De dijken langs de Hollandse IJssel en het Amsterdam Rijnkanaal zijn te laag. Dat zegt waterschap Stichtse Rijnlanden. De dijken zouden twee tot drie meter hoger moeten zijn, meldt het schap.
Als de Lekdijk breekt, loopt volgens Stichtse Rijnlanden het oosten van de Randstad onder water. Daarom zouden de dijken opgehoogd moeten worden.
lees verder