Feb 2004 - Brand boerderij met rieten kap

Auteur Topic: Feb 2004 - Brand boerderij met rieten kap  (gelezen 38897 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Michel

  • Gast
Reactie #50 Gepost op: 3 februari 2004, 11:43:23
Bij een boerderijbrand (of hier misschien een boerderijachtige brand) kies ik eerst voor een bedrijfssparende inzet of een woonhuissparende inzet. Het woonhuis brand hier. Ik denk dat het alleen een woonhuis is vanwege de kajuit op het dakgedeelte waar ook dakpannen opliggen en het grote dakraam dat op het rieten dak te zien is. Voor geen van de ramen op de bovenverdieping zie ik op de foto vlammen. Daarom denk ik dat de brand zich nu alleen nog op de vliering bevind.

Als nader bericht geef ik middelbrand plus assistentie hoogwerker.

Ik laat die mensen direct van het dak afkomen.

Gezien de windrichting zet ik de eerste TS in aan de achterkant van het woonhuis. De aanvalsploeg zal de deuren die in die doorgang naar de loods zitten afsluiten. De waterwinningsploeg zet een waterschermarmatuur tussen het woonhuis en de loods en legt droog af. Nummer 7 zet het straatopzetstuk op de brandkraan.
De aanvalsploeg gaat daarna met één HD een binnenverkenning op de eerste verdieping doen. daarna keren zij terug. De waterwinningsploeg legt met nummer 7 af naar het straatopzetstuk.
Mijn vermoeden dat alleen de vliering brandt, zal nu bevestigd of ontkend worden. De TS zal nu gevoed kunnen worden door 1 drieduimer. Ik laat de waterwinningsploeg met nummer 7 nu nog een keer 7 slanglengtes drieduimers afleggen voor de tweede TS.

Wanneer de brand nu uit het dak slaat, laat ik water op het waterscherm zetten.

Bij de aankomst van de tweede TS laat ik de aanvalsploeg een binnenaanval uitvoeren op basis van hun bevindingen tijdens de verkenning. De aanvalsploeg van de tweede TS zal heb hierbij een terugweg moeten kunnen garanderen door de trap te beveiligen. Wanneer dit niet lukt wordt de binnenaanval gestaakt.
De HW zet ik in om gericht in het gat van het dak te spuiten wanneer de brand eruit gaat. Vaak zie je dat er op het intacte riet wordt gespoten, maar dat riet is er nu juist voor om water buiten te houden.
De vrije brandwachten laat ik LD afleggen aan weerzijden van het pand.


In het korps van Leeuwarderadeel, waar mijn vader onderbrandmeester is, wordt standaard uitgerukt met één TS en één HV. Bij een melding van een boerderijbrand of iets anders in het buitengebied van de gemeente wordt de MSA aan de HV gekoppeld. Toch zou ik in die situatie om dezelfde bijstand hebben gevraagd in verband met de persluchtflessen die de HV niet heeft.

Ik moet wel opmerken dat ik niet met mijn vader over deze casus heb gesproken. Ik zeg dat maar even ter bescherming van hem.  ;) Ik ben tenslotte in opleiding voor iets heel anders. Maar natuurlijk ben ik wel een beetje brandweerminded.

Groeten van Michel


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #51 Gepost op: 3 februari 2004, 11:51:25
Combinatie binnenaanval en inzet hoogwerker als blussing lijkt mij niet zo'n succes :-\

Of je moet graag een nat pak willen halen. ;D


Michel

  • Gast
Reactie #52 Gepost op: 3 februari 2004, 12:11:56
Sorry, ik dacht per ongeluk dat iedereen wist dat je nooit van buiten mag blussen wanneer er een binnenaanval is ingezet. Het natte pak schijnt namelijk niets te zijn, vergeleken bij de stoom die het produceert.

Groeten van Michel


Redheadkingpin

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 293
Reactie #53 Gepost op: 3 februari 2004, 13:42:08
Leuke Casus, maar op het eerste gezicht denk ik dat een nader bericht Grote Brand zeker te verdedigen is.

Aan de hand van de foto's ga ik ervan uit dat de stolp geheel een woonhuis is en dat de schuur erachter een bedrijfdpand is.

Eerste inzetplan:
Grote brand + HW + WTS2500
(verder kunnen dan ook komen: VC2, COH en ademluchtcontainer)

TS1: Eerste Verkenning en binnenaanval met HD.
TS2: Uitbreiding naar schuur voorkomen + schuur verkennen.
TS3: opbouwen WTS 2500 en daarna LD afleggen.

Het grootste probleem bij deze inzet is de waterwinning.
Brandkraan op 180 m en open water op 1200 meter.
Vraag: waarop staat de brandkraan, op een ringleiding of eindleiding? welke diameter? Is er nog een brandkraan?
WTS1000 is te kort, dus moet wts2500 komen om de 1200 meter te overbruggen. het wts2500 moet is dan voor voeding van TS2, TS3 en de HW.

De personen moeten gelijk van het dak worden gehaald. Zijn potentiele so's. Hun ondervragen op wat zij aangetroffen hebben. Zijn het wel de bewoners of is er nog iemand binnen. plattegrond van het huis? Verder moeten zij ook medisch onderzocht worden door de ambu op rookinademing.

Verder moet er een goede buitenverkenning plaatsvinden op evt. gevaren. Bij een boerderij in een buitengebied kan je namelijk een aardgas-tank in de tuin verwachten. Zijn  er dieren in nood?
Wat zit er in de schuur? werkplaatsen of opslag?
Op de foto;s kan ik niet de rechter zijkant zien van het huis en schuur. maar hoe groot is het erf? kunnen daar veilig voertuigen staan.

Verder is afhankelijk hoe snel het vuur door het dak slaat, maar het kan ook zijn dat de binnenaanval effect heeft. In ieder geval ga ik ervan uit dat het vuur door de kap gaat slaan, waardoor het woonhuis vrijwel niet meer te redden is.
Dan is ook de HW in te zetten met een torenstraal. Maar dat kan pas als de ww is opgebouwd.

Het gaat om een dikke grijze rookkolom, waardoor ik denk dat het vuur zich al flink heeft kunnen ontwikkelen op zolder. Het zal heet zijn en door de pyrolyse zal snel alles in de directe omgeving van de brand ontbranden.
Een binnenaanval is dus riskant en moet voorzichtigheid worden uitgevoerd. De bevelvoerder zal de veiligheid goed in de gaten moeten houden bij de eerste inzet.

Mocht er nog een effectgebied zijn met vliegvuur, of bijv. wel een aardgas tank naast het huis, dan is een opschaling naar zeer grote brand mogelijk.


fikkie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 718
  • wikki en fikkie klaren de klus
Reactie #54 Gepost op: 3 februari 2004, 21:28:28
leuke site en een leerzame inzet. Ik vind wel dat er veel verschil inzit van kleine/middelbrand naar zeer grote brand. Ik vind dat het eerder een middelbrand is dan grote of nog meer dan dat. Hetgene wat me wel heel erg opvalt aan de foto's is dat er na zo'n melding niet iedereen ademlucht heeft omgehangen. Dit is tenslotte voor onze eigen bescherming!!!! Is het ook bekend dat voor er groot watertransport is afgelegd en opgebouwd (nadat deze al ter plaatse zijn) nog ruim een half uur duurt? De rietenkap is dan al opgebrand.


fikkie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 718
  • wikki en fikkie klaren de klus
Reactie #55 Gepost op: 3 februari 2004, 21:36:10
nieuwe casus?
De maand is pas 3 dagen oud en de uitslag is al bekend. kan er voor deze maand geen nieuwe casus meer komen?


Redheadkingpin

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 293
Reactie #56 Gepost op: 3 februari 2004, 21:58:34
leuke site en een leerzame inzet. Ik vind wel dat er veel verschil inzit van kleine/middelbrand naar zeer grote brand. Ik vind dat het eerder een middelbrand is dan grote of nog meer dan dat. Hetgene wat me wel heel erg opvalt aan de foto's is dat er na zo'n melding niet iedereen ademlucht heeft omgehangen. Dit is tenslotte voor onze eigen bescherming!!!! Is het ook bekend dat voor er groot watertransport is afgelegd en opgebouwd (nadat deze al ter plaatse zijn) nog ruim een half uur duurt? De rietenkap is dan al opgebrand.

Op de foto heeft vrijwel iedereen omgehangen. behalve de chauffeur. Foto is waarschijnlijk net na aankomst brw gemaakt. op de foto kan je zien dat ze spin-maskers hebben, en dat geeft een handeling extra om je lucht om te hangen. op de foto zijn twee brw mannen bezig met aansluiten. De man met de witte fles op de rug lijkt bezig te zijn met de mensen van het dak af te praten.

Het is zeker bekend dat wts opbouwen tijd vergt, daarom moet je zo ook zo vroeg mogelijk alarmeren.
Misschien kan je met de brandkraan uitbreiding voorkomen en zodra het wts is opgebouwd beginnen met afblussen.


Rene112

  • Gast
Reactie #57 Gepost op: 3 februari 2004, 22:21:48
nieuwe casus?
De maand is pas 3 dagen oud en de uitslag is al bekend. kan er voor deze maand geen nieuwe casus meer komen?

Misschien goed om nog even terug te lezen Fikkie. Het doel van deze casus is niet om de uitslag (afloop van de brand) te ontdekken/voorspellen, maar juist de uitwisseling van ervaringen, meningen en ideeën. Zo kunnen we veel van elkaar leren.

Daarnaast zijn er (gelukkig) veel enthousiaste lezers en mensen die reageren op de casus, maar we willen graag ook de mensen een kans geven die niet dagelijks op het hulpverleningsforum komen kijken.

groeten,
René de Caluwé
Heerhugowaard


Jaap Goos

  • Gast
Reactie #58 Gepost op: 4 februari 2004, 20:05:13
Ik vind hem moeilijk, het is zeker middelbrand daar kan geen twijfel over bestaan.
1e prioriteit is het redden van mens en dier, dus mensen zullen uitgehoord moeten worden, die mensen met de tuinslang moeten van het dak af, die zullen waarschijnlijk een hoop informatie kunnen verschaffen, dus niet zondermeer wegsturen. Wat is er aanwezig op de zolder, was men aan het werk? allemaal punten die meetellen voor een bevelvoerder om de juiste overwegingen te kunnen maken. Btw ik ga er hier voor het gemak maar van uit dat iedereen er uit is.
Waterwinning is hier een grote onbekende, ik zou ook wel eens willen weten wat de diameter van de leiding is, best belangrijk om een voorlopig inzetplan te bepalen. Verder zal de inzet bepaald moeten worden aan de hand van een goede verkenning, ook binnen! Tweede prioriteit is het voorkomen van uitbreiding, dus in dit geval had ik er graag een redvoertuig bij gehad in de vorm van of een hoogwerker dan wel een ladder. De eerste straal, ik zou gelijk kiezen voor lage druk, wordt ingezet aan de achterzijde ter bescherming van de belendingen achter het pand.
Als uit de binnenverkenning zou blijken dat hij er op de zolder goed in zit, en volgens mij is dat zeker het geval, wordt het redden wat er te redden valt. Alle kostbaarheden er uit halen en blijft er dan nog tijd over misschien ook nog wat meubels ed.
Tja die waterwinning zit mij dwars. In eerste instantie kan de eerste TAS op de brandkraan maar dit zal niet voldoende zijn om er nog een TAS op te zetten, laat staan voor het voeden van een redvoertuig.
Dat rieten dak zorgt ervoor dat er weinig meer overblijft dan de hele brand rondom in te pakken. Specialistische rietploegen kunnen hier ook geen eer meer behalen, de waterwinnig zal veiliggesteld moeten worden en onder deze omstandigheden is het WTS 2500 een goede optie. Gelukkig is de brand dan al in een dusdanig stadium dat ik dat al lang niet meer in mijn eentje hoef te bedenken. Ik denk dat we hier vechten voor een verloren zaak, zeker gezien de hoeveelheid rook en de kracht waarmee het naar buiten wordt geperst.


fikkie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 718
  • wikki en fikkie klaren de klus
Reactie #59 Gepost op: 4 februari 2004, 20:13:45
op de foto is inderdaad duidelijk te zien dat de man met "witte" ademluchtcilinder de mensen van het dak probeert te halen. De man die van achter naar voren loopt heeft duidelijk geen ademlucht om.

De eerste straal met hd ligt mijns inziens niet op de juiste plaats. Als je de eerste foto bekijkt zie je dat er aan die kant geen deur zit om naar binnen te gaan. Op de 2de foto is aan de voorkant ook geen deur te zien en omdat het een oude boerderij betreft zit de trap meestal in het achterhuis. Om een binnenaanval te doen kun je dan ook het beste aan de rechtse kant de eerste straal hd afleggen om mee naar binnen te gaan.
de brandwacht die aan het omhangen is lijkt via de ladder de straal in te willen zeten op de plaats waar de 2 buurtbewoners aan het blussen zijn. Om een maximale effect te krijgen van je hd kun je beter een binnenaanval doen. Op het moment dat hij verder uitbereid (wat zeer waarschijnlijk is) zullen deze mensen van het dak moeten en ben je te laat om de straal opnieuw binnen in te zetten om uitbreiding naar beneden te voorkomen. de zolder kun je toch al als verloren beschouwen.