Opslag vingerafdruk onder vuur

Auteur Topic: Opslag vingerafdruk onder vuur  (gelezen 16677 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

sylvester1986

  • Gast
Reactie #20 Gepost op: 13 maart 2011, 15:57:54
Gemeenteraad tegen opslag vingerafdrukken

UTRECHT - De overgrote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft zich gisteren uitgesproken tegen de opslag van vingerafdrukken in een digitale database.

Alle fractie behalve het CDA steunden een motie van D66 over dit onderwerp. De partijen willen hiermee een krachtig signaal afgeven aan de Minister van Binnenlandse Zaken en de gehele Tweede Kamer om de opslag in databases te staken, decentraal en centraal.


Het voornaamste argument tegen de opslag van vingerafdrukken en een gezichtsscan in een database is de inbreuk op de privacy. Ook is er geen garantie dat de database goed te beveiligen is.

Volgens D66 komen door de opslag individuele belangen en rechten ernstig in gevaar. Wanneer je door deze inbreuk op je privacy geen vingerafdruk wil afgeven krijg je geen paspoort of geldige ID-kaart, en kan je niet voldoen aan de legitimatieplicht, wat strafbaar is, geen verzekering afsluiten of betaalde arbeid verrichten.

Volgens GroenLinks raadslid Stephanie Bottse is de opslag waarschijnlijk ook strijdig met artikel 8 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. De Europese Commissie is inmiddels een onderzoek gestart naar de rechtmatigheid en uitvoering van de Nederlandse paspoortwet. Ondanks dat het landelijke wetgeving betreft, wil Bottse met de motie opkomen voor de rechten van de burgers en een duidelijk signaal geven richting de minister.

Uitgegeven op Vrijdag 11 maart 2011 om 11:00:00

Bron: utrecht.nieuws.nl


sylvester1986

  • Gast
Reactie #21 Gepost op: 23 maart 2011, 19:19:05
Wanneer gaat de regering dit nu eens stopzetten, meerendeel was tegen de opslag?

Citaat
Geen paspoort zonder vingerafdruk

DEN HAAG -  De gemeente Den Haag hoeft een vrouw die weigert haar vingerafdruk af te staan, geen paspoort te verstrekken.

Dat heeft de bestuursrechter woensdag bepaald, zo meldt de NOS.
De 26-jarige vrouw weigert haar vingerafdruk te geven omdat ze niet wil dat haar privacy wordt geschonden. De gegevens worden opgeslagen in een database voor misdaadbestrijding. Volgens de 26-jarige worden op deze manier haar "fundamentele burgerrechten en elementaire levensbehoeften ontnomen". De vrouw bezit sinds 17 juni 2009 geen geldig identiteitsbewijs.
Het is niet de eerste keer dat er een rechtszaak werd gehouden over het nieuwe paspoort met biometrische gegevens. Dit was wel de eerste bestuursrechtelijke beroepsprocedure.
Sinds september 2009 worden in het paspoort digitale vingerafdrukken opgenomen.

Bron: Telegraaf


sylvester1986

  • Gast
Reactie #22 Gepost op: 12 april 2011, 17:02:32
Citaat
Interpol wil wereldwijd biometrisch paspoort

Interpol vindt het hoog tijd voor een elektronische ID-kaart om migranten makkelijk te identificeren en volgen. Vingerafdrukken en DNA moet automatisch geverifieerd worden via een centrale database.

Daar zitten migranten ook op te wachten, denkt secretaris generaal Ronald K. Noble van Interpol. "De overgrote meerderheid van de migranten zijn gezagsgetrouwe burgers die graag hun identiteit gecontroleerd zien worden in meer dan één land door gebruik te maken van hetzelfde identiteitsdocument", zegt Noble op de site van Interpol.

Biometrische gegevens
De beste oplossing daarvoor is een zogenaamd e-ID dat voldoet aan internationale standaarden. "Zowel de werkmigranten als de landen zelf zouden hiervan profiteren omdat de efficiëntie en de beveiliging op nationaal en wereldwijd niveau zou toenemen en de corruptie zou afnemen."Een dergelijke kaart moet volgens Noble voorzien zijn van een mechanisme waarmee de biometrische identiteit van migranten, zoals vingerafdrukken en DNA, systematisch wordt vergeleken met de gegevens in een wereldwijde databases met biometrische gegevens.

Op dit moment controleert interpol jaarlijks een half miljard identiteiten van internationale passagiers. "Het zou een natuurlijke uitbreiding zijn om lidstaten te assisteren bij het bepalen of de dragers van een wereldwijd controleerbare identiteitskaart in het bezit zijn van een geldig document of internationaal gezocht worden om gearresteerd te worden via Interpol op het moment dat zij in een land willen wonen of werken", aldus de secretaris generaal.

Economische groei
Voorts zou een dergelijk identiteitssysteem leiden tot "een grotere economische ontwikkeling en welvaart" voor lidstaten. Op welke manier dat zou moeten gebeuren maakt Noble verder niet duidelijk.
Bron: Webwereld


sylvester1986

  • Gast
Reactie #23 Gepost op: 12 april 2011, 18:20:43
Citaat
April besprekingen Paspoortwet

Persbericht 5-4-2011

Op 20 april (verzet van 21-4) zal een hoorzitting plaatsvinden van de Tweede Kamercommissie van Binnenlandse Zaken over biometrische data in de paspoorten/ID-kaarten en digitale overheidsdatabase. Op 27 april 2011 volgt een openbaar Algemeen overleg over ‘normen voor veiligheidskenmerken biometrische gegevens in paspoorten en reisdocumenten.
Vrijbit is bezorgd dat het debat voorbij dreigt te gaan aan de essentie van de bezwaren van opslag van biometrische gegevens in (op afstand uitleesbare documenten en allang gekraakte) paspoorten/ID-kaarten. En voorbij dreigt te gaan aan de principiële bezwaren en gevaren van opslag überhaupt, in enig digitaal overheidregister.

Vrijbit schreef hierover op 4 april 2011 een brief aan de leden van de Tweede Kamer waarin tevens een update werd gegeven over de lopende nationale rechtzaken, de moties in de diverse gemeenteraden die oproepen de biometrische opslag te doen beëindigen en de Europese onderzoeken naar de Nederlandse Paspoortwet.

Vrijbit is blij dat de meerderheid van de Tweede Kamer heeft laten weten niet akkoord te gaan met het inrichten van één centrale 7 dgs/24uur on-line Staats databank. Maar als de wijziging van de Paspoortwetgeving daartoe beperkt zou blijven, betekent dat enkel een cosmetische ingreep die geen oplossing biedt voor waar in essentie de problemen liggen. Immers zolang de vingerafdrukken -samen met de gezichtsscan -in enig digitaal overheidsregister en in op afstand uitleesbare paspoorten/ID-kaarten worden opgeslagen, wordt van de burger geëist dat hij de unieke lichaamskenmerken die onlosmakelijk deel uitmaken van zijn persoon in handen geeft van de Staat, ter beschikking stelt voor justitieel gebruik en kwetsbaar maakt voor gebruik door onbevoegden.

Het is de besluitvorming in politiek Den Haag geweest die oorzaak is van de onverteerbare situatie dat inmiddels zo’n 4 en een kwart miljoen burgers hun vingerafdrukken hebben moeten afgeven aan de Staat  en daardoor onherstelbare schade kunnen oplopen. En dat de nationale rechtsgang geen effectieve oplossing biedt voor burgers die principieel niet bereid zijn tot de afgifte van hun vingerafdrukken.

De politiek heeft dit veroorzaakt EN heeft de macht dit op korte termijn te niet te doen en de schade zoveel mogelijk te herstellen. Men dient ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk een eind komt aan de situatie dat burgers die, principieel en uit veiligheidsoverwegingen, geen vingerafdrukken willen afgeven aan de Staat, worden buitengesloten van normale deelname aan de maatschappij en essentiële levensbehoeften worden ontzegd. En dat zij vanuit deze positie gedwongen worden om in jarenlange juridische procedures het respecteren van hun fundamentele burgerrechten op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, lichamelijke integriteit, veiligheid en fair trial, moeten bevechten.
Bron:Vrijbit


sylvester1986

  • Gast
Reactie #24 Gepost op: 17 april 2011, 21:08:28
Ik ben onderhand benieuwd hoelang het allemaal nog gaat duren ::)

Citaat
Stop de digitale opslag van vingerafdrukken

Ook de gemeenteraad van Amersfoort heeft een duidelijk signaal afgegeven als het gaat om de opslag van biometrische gegevens. D66, PvdA, GroenLinks en SP dienden op 12 april een actuele motie in die door een meerderheid in de raad gesteund werd. De motie vraagt het college om de verantwoordelijk minister op te roepen, te stoppen met de opslag van vinger­afdrukken in digitale overheids­registers, zolang de privacy van burgers niet gewaarborgd is.

Een motie met gelijke strekking is op 10 maart ook al door de gemeenteraad van Utrecht aangenomen. De reden waarom nu in veel steden dergelijke moties voorliggen is dat deze zaak binnenkort in de Tweede Kamer op de agenda staat.

Al onderhandelend in Amersfoort is de motie gewijzigd in een opdracht aan de raad, uit te voeren door de voorzitter, Burgemeester Bolsius dus. De motie heeft de meerderheid gehaald, mede door het niet eens­luidend stemmen van de VVDers, die in spagaat lagen: vrijheid en privacy tegenover veiligheid en opsporing. Bij een drietal van hen kreeg de vrijheid de bovenhand. Opvallend is dat in de fractie van de VVD in de Tweede Kamer dezelfde discussie speelt.

De motie van D66, PvdA, GroenLinks en SP werd aangenomen met 21 stemmen voor en 15 tegen. Voor waren behalve D66, PvdA, GroenLinks en SP, ook een deel van de VVD (Barske, Hessels, Van der Werff) en Lijst Schulten; tegen waren een deel van de VVD (Kraanen, Vogels, Voogt, Van Wijngaarden), CDA, CU, Groep Van Vliet, BPA, en Trots.
Bron:amersfoort.groenlinks


sylvester1986

  • Gast
Reactie #25 Gepost op: 21 april 2011, 21:27:50
Citaat
Dit zou heel erg fijn zijn O0
Opslag vingerafdrukken waarschijnlijk van de baan

Steeds meer tweede kamer partijen zien een centrale opslag van vingerafdrukken niet zitten. Daarnaast is het agentschap welke de vingerafdrukken zou regelen in diskrediet geraakt. Dit is gebleken uit een overleg over de biometrische gegevens.
Tijdens dit overleg kwam naar boven water dat het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) twee onderzoekers van het Nederlandse Rijk en TNO de toegang niet had verschaft omdat zij de kritisch zouden zijn over de toepasbaarheid van het plan. Vele gemeenten hebben laten weten dat zij afzien van centrale opslag.
De Raadsleden van verscheidene gemeenten vinden de opslag in een database een inbreuk op de privacy van de burgers. Ook politici twijfelen over het nut en zijn bang dat de beveiliging van de gegevens moeilijk gaat worden.
Bron:inbraakbeveiliging.wordpress


sylvester1986

  • Gast
Reactie #26 Gepost op: 21 april 2011, 21:30:46
Citaat
De opslag van gegevens...
De kans dat in Nederland lichaamskenmerken (biometrische gegevens) centraal zullen worden opgeslagen wordt steeds kleiner, zo bleek gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de partijen zegt dat er te veel bezwaren aan kleven.

Verschillende kabinetten hebben de afgelopen jaren al gepleit voor een centrale opslag van die gegevens. Er heerste in Nederland zo’n jaar of tien geleden geleden zelfs veel enthousiasme over de mogelijkheden van de opslag van biometrische kenmerken. De overheid zou hiermee efficiënter kunnen werken, ten voordele van de burger. Bovendien kon zo’n database de misdaadbestrijding verbeteren. Ons land zou een voortrekkersrol kunnen vervullen op het gebied van de biometrie. Maar, zoals eerder op deze plaats is betoogd, er zijn veel en grote bezwaren. Een meerderheid van de Kamer lijkt nu ook te vinden dat opslag niet moet doorgaan. De privacy van burgers loopt daarmee te veel gevaar.

Daarnaast rijzen er steeds meer vragen over de techniek. Zo bracht gisteren de raadsadviseur van het ministerie van Justitie naar voren dat de veiligheid van een landelijk centraal opslagsysteem niet kan worden gegarandeerd. Zijn waarschuwing komt overeen met een recent rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waarin werd gewaarschuwd voor de spionagegevoeligheid van biometrische databases.

De raadsadviseur van Justitie ziet vooralsnog geen problemen met het lokaal opslaan van vingerafdrukken. Maar ook de animo voor lokale opslag loopt snel terug. Steeds meer gemeenten hebben laten weten dat ze geen gegevens zoals vingerafdrukken willen opslaan omdat ze niet weten wat er later mee gebeurt. Daarnaast stellen partijen in gemeenteraden steeds vaker kritische vragen over de opslag van biometrische gegevens.

En het aantal protesten in de gemeenteraden zal snel toenemen nu bekend is geworden dat het verifiëren van iemands identiteit op basis van vingerafdrukken verre van foutloos verloopt. Bij een proef in Roermond bleek dat bij 21 procent van de mensen die een paspoort kwam afhalen de vingerafdruk niet in orde was. Bij 97 van de 448 afgegeven reisdocumenten bleken de vingerafdrukken van mensen die bij de balie kwamen niet overeen te komen met de opgeslagen gegevens. Deze mensen zouden op basis hiervan mogelijk onterecht als fraudeur kunnen worden aangemerkt. Vingerafdrukken blijken onder meer onbetrouwbaar te zijn bij mensen boven de zeventig. Ook bij mensen die met chemicaliën werken kloppen de vingerafdrukken vaak niet.

...en een nieuwe houding

Minister Donner van Binnenlandse Zaken moet formeel nog beslissen of het kabinet wel of niet doorgaat met het aanleggen van een centraal datasysteem voor biometrische gegevens. En hierbij zit de minister in een lastig parket, want er zijn al meer dan een miljoen paspoorten in omloop waarin digitale vingerafdrukken staan opgenomen. Iedereen die dezer dagen toe is aan een nieuwe pas moet op het gemeentehuis zijn vingerafdruk achterlaten. Het ligt niet voor de hand om de invoering van de nieuwe paspoorten af te breken, want daardoor zouden er twee verschillende soorten in omloop zijn.

Aan de andere kant zou Donner ook een voorbeeld kunnen nemen aan zijn ambtsgenoot in Groot-Brittannië. Die besloot rigoureus de projecten voor de opslag van biometrische gegevens af te breken, net als andere doorgeschoten maatregelen die de persoonlijke levensfeer van Britse burgers ernstig aantasten, zoals buitensporig cameratoezicht en het vergaand registreren van surfgedrag op internet.

Het zou het kabinet sieren wanneer het kabinet - net zoals de Kamer heeft gedaan - een andere houding aanneemt ten opzichte van het opslaan van gegevens die principieel eigendom zijn van burgers. Niet alleen biometrische data, maar ook internet- en telefoongegevens. De evidente bezwaren hiervan wegen niet op tegen de verwachte voordelen. Het is goed dat de Kamer dit inziet. Nu de minister nog.
Bron:Frieschdagblad


Haageneesch

  • Foto- en videograaf.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,953
  • Foto- en videograaf Den Haag, PPK-houder.
    • Haageneesch
Reactie #27 Gepost op: 27 april 2011, 08:03:55
Kabinet stopt voorlopig met opslag vingerafdruk

AMSTERDAM - Het kabinet stopt voorlopig met de opslag van vingerafdrukken uit het biometrisch paspoort. Er moet op termijn wel een grote databank komen, maar er is nu nog te veel onzekerheid over de veiligheid en betrouwbaarheid.
© Thinkstock

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws.

Zowel deskundigen als de Kamer hebben twijfels bij een landelijke databank waarin vingerafdrukken worden bewaard die zijn opgenomen voor het biometrisch paspoort.

Ook lokale opslag bij gemeenten wordt voorlopig opgeschort. Vingerafdrukken uit het biometrisch paspoort worden dus alleen nog geregistreerd op een chip in het paspoort zelf.

VVD

Trouw schrijft woensdag dat de paspoortwet niet meer op een meerderheid kan rekenen. Na de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren en later de PvdA en ChristenUnie heeft nu ook de VVD zijn steun ingetrokken.

Er zijn volgens de partij te veel problemen met de opslag, de foutmarge van vingerafdrukken en de manipulatie van data.

Zes miljoen mensen zouden hun vingerafdrukken inmiddels al hebben ingeleverd.


wim76

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 167
  • agent politie haaglanden
Reactie #28 Gepost op: 27 april 2011, 09:46:51
Weer eeuwige gejank over "inbreuk privacy", je merkt er geen ene moer van.
Wat merk je er van dat er in bijna alle grote steden camera's hangen ivm camera toezicht?
Ga je nu niet meer shoppen in de grote steden dan?

Men blijft maar eeuwig janken over het feit dat veel zaken niet opgelost worden. Maar als we bepaalde ideeën hebben worden ze de grond ingeboord onder het kopje "inbreuk privacy". Zelfde als dat men eeuwig blijft roepen dat we harder moeten optreden, zolang het maar niet tegen die schreeuwers zijn.

Ik zie totaal het probleem niet om mijn DNA en vinger afdrukken af te staan.


sylvester1986

  • Gast
Reactie #29 Gepost op: 27 april 2011, 18:32:13
Vingerafdrukken uit het biometrisch paspoort worden dus alleen nog geregistreerd op een chip in het paspoort zelf.
Dus je moet ze nog wel afgeven??