De beste stuurlui staan aan de wal of zoals ik achter de computer. Het is altijd lastig oordelen over een klus als je er niet bij bent geweest. Toch laten diverse filmpjes wel een beeld zien vanaf het begin.
Vuurzee verwoest monumentaal winkelpand aan de Schrans in LeeuwardenBij aankomst is te zien dat het pand volledig is afgesloten door rolluiken. Zichtbaar is een kleine hoeveelheid rook. We weten uit onderzoek en ervaring dat temperatuur zorgt voor de pyrolyse (uitdampen) van brandbare gassen en die een rooklaag vormen. Wil je deze brand aanpakken dan moet je direct handelen en een opening forceren in het rolluik of beter helemaal verwijderen (wegtrekken met lier HV?). Via de opening moet er dan meteen een LD waterkanon ingezet worden of een nevelkogel 800 liter om de rookgassen te koelen. Je hoeft dan niet eens naar binnen toe maar zorgt wel direct voor slagkracht. Een HD-straal is dan met zijn opbrengst vaak al te weinig. LD-straal 450 liter zou kunnen maar nog beter een waterkanon van 2000 liter per minuut. Met de hoogwerker zou je daarna de ramen boven in het pand kunnen kapot maken en het waterkanon vanuit de korf kunnen inzetten om daar te koelen. Je maakt dan wel veel waterschade maar voorkomt branduitbreiding.
De 1e stralen schuim/water worden nu ingezet aan de buitenzijde van het pand tegen een dicht rolluik en stenen muur. Blussend/koelend effect is mijn inziens nul. Inmiddels kan de brand zich verder ontwikkelen en een enorme hoeveelheid warmte produceren waardoor alle materialen in het pand gaan uitdampen. Dit resulteert in dikke rookpluimen die onder kracht eruit komen. Dan moet je inderdaad niet meer naar binnen en een veilige afstand houden.
Dan komt het moment dat het rolluik kapot gaat maar dan nog spuit men niet naar binnen maar langs het pand...... Waarom is hier dan niet direct een waterkanon opgezet? Je jaagt de brand dan wel naar binnen toe maar met een overkil aan water zorgt je voor veel afkoeling en stoom. Nu krijgt de brand kans zich verder te ontwikkelen en onbeheersbaar te worden. Het moment van rooktontbranding/flashover zorgt voor een enorme vuurzee met zelfs bedreiging voor de hoogwerker. Die moet wegdraaien en kan daardoor een periode minder effectief worden ingezet.
De hoeveelheid water (druk) uit het waterkanon van de hoogwerker is niet maximaal lijkt het. De handstralen die worden ingezet hebben veel te weinig slagkracht om iets te betekenen. Het water wordt niet in de "kern" gespoten maar bovenin de vlammen waardoor het koelend effect minimaal is.
Lastige klus omdat het pand in het begin dicht zat. Misschien omdat de brand in eerste instantie onderschat is. Er was immers weinig zichtbaar. Misschien ook wel omdat de watervoorziening in de binnenstad onder de maat is om te gaan werken met waterkanonnen. Dan moet je dus direct opschalen terwijl er nog weinig zichtbaar is. Rookgassen zijn onze grote vijand omdat ze giftig en brandbaar zijn. We weten ook dat als je rookgassen vrijkomen door warmte en dat rookgassen te koelen zijn. En als je dus laag in de vlammen spuit is je koeling maximaal. Dat bedoel ik dus met de "kern" blussen. Ik leer dit de manschappen in de opleiding altijd wel. Zelfs BHV-ers leren op hun cursus dat ze laag in de vlammen moeten spuiten.......waarom een brandweermens dat niet?!
En alle branden beginnen klein maar dan moeten ze wel gemeld worden.