Ammoniak lek op slooplocatie Wheeweg GRIP 1 - Goor 8-9-2009

Auteur Topic: Ammoniak lek op slooplocatie Wheeweg GRIP 1 - Goor 8-9-2009  (gelezen 6070 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

MORCIK

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 354
Reactie #30 Gepost op: 16 september 2009, 19:40:30
Citaat
Ammoniaktank stond in hinderwetvergunning

De gemeente Hof van Twente zegt niet geweten te hebben dat er bij Bouwens een ammoniaktank aanwezig was, terwijl deze wél in de hinderwetvergunning (tegenwoordig milievergunning) was opgenomen. De vergunning is in 1999 door de toenmalige gemeente Goor ingetrokken. Naar nu blijkt heeft de gemeente er nooit op toegezien of de tank ook daadwerkelijk verwijderd was. Des te opmerkelijker is de verklaring van Bouwens die kennelijk niet wist wat er in zijn eigen hinderwetvergunning stond. Bouwens beweert namelijk nooit van de tank afgeweten te hebben sinds hij het pand van Haverkate heeft overgenomen. Volgens Henk Ardesch, directeur van het slopersbedrijf, zouden de overige koelinstallaties op basis van freongas wel geleegd zijn. De ammoniaktank is 'over het hoofd gezien'.

http://goorsnieuws.nl/index.php/algemeen/936-ammoniaktank-stond-in-hinderwetvergunning

Citaat
'Brandweer handelde onvoldoende'

Er is in diverse kringen met stijgende verbazing gereageerd op de handelswijze van de Goorse brandweer tijdens de bezwering van het ammoniaklek bij Bouwens. Op het terrein van het voormalig slachtingsbedrijf moest er vorige week, een dag later, een bedrijf uit Rotterdam aan te pas komen om het gat te dichten. Dit had naar eigen zeggen ook verholpen kunnen worden door de deskundige brandweerlieden van Elementis (Servo) uit Delden. Daarbij komt het gegeven dat de Goorse brandweerlieden drie jaar geleden, tijdens een grote oefening, ook te maken hebben gehad met een ammoniaklek. Tijdens die proef werd duidelijk dat er in dergelijke gevallen veel meer maatregelen genomen worden. Zo rijst er naast het gebrek aan duidelijke communicatie naar de burgers toe de vraag waarom er maar een beperkt gebied is afgezet, vorige week. Diverse vragen van diverse deskundigen die de uitkomsten van de evaluatie met belangstelling tegemoet zien.

http://goorsnieuws.nl/index.php/algemeen/952-brandweer-handelde-onvoldoende

Citaat
Vraagtekens bestrijding lek

GOOR - De politiek in de Hof van Twente heeft grote vraagtekens bij de aanpak van bestrijding van het ammoniaklek bij Bouwens. PvdA-fractievoorzitter Rijkens vraagt vanavond tijdens de raadsvergadering nog opheldering.

"Het kan toch niet waar zijn dat de gemeente niet wist dat daar een ammoniaktank op het dak stond. Iemand moet dat geweten hebben. Of de gemeente of Bouwens." Zowel de gemeente, Bouwens als het sloopbedrijf wist niets van de ammoniaktank op het dak van één van de gebouwen van de vroegere kippenslachterij Haverkate. Vreemd genoeg blijkt uit de historie van het vergunningensysteem bij Bouwens dat de toenmalige gemeente Goor in 1999 een vergunning voor de beruchte ammoniaktank heeft ingetrokken. Rijkens: "Het lijkt erop dat nadien nooit gecontroleerd is of de tank is verwijderd."

Ook de VVD-fractie heeft de bestrijding van het incident besproken binnen de fractie. Er is tevredenheid over de inzet van de hulpdiensten én aanwezigheid van verantwoordelijk wethouder Sybom ( ook VVD). 'Wel vragen wij ons af of de bevolking voldoende is geïnformeerd. ", aldus fractievoorzitter Gerda Bruins.

Burgemeester Kok ontbrak vorige week omdat hij in Italie zat. Kritiek is er alom op de communcatie naar de burgers. De afdeling voorlichting van de gemeente was pas woensdagmorgen, een dag na de ramp, na negen uur bereikbaar.
Op het sloopterrein staan nu nog twee tanks van 1400 liter. Hierin zat Freon type R22, de meest gevaarlijke variant van een soort koelstof die inmiddels verboden is omdat het schadelijk is voor de ozonlaag.
Volgens woordvoerster Braat van de gemeente Hof van Twente zijn de tanks op 3 mei 2007 geleegd waarbij de gemeente Hof van Twente aan het einde aanwezig is geweest. 'Deze afvoer is deugdelijk uitgevoerd.'.

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2009/september/16/vraagtekens_bestrijding_lek