12-11-2003
De vraag rest nu of het brandweerkorps Goes van te voren heeft geoefend met de brandweermensen die uitrukken met het gaspakkenteam. Ook dit team zou maandag bij een lekkage als een van de eerste de Westerscheldetunnel zijn ingegaan, om te onderzoeken wat er gaande zou kunnen zijn. Gezien de volgorde van alarmering had dat namelijk de prioriteit.
Uiteraard is dit team goed getraind op het gebied van een gaspakken- of ontsmettingsinzet. Waar je waarschijnlijk op doelt is of dit team specifiek voor tunnelinzetten geoefend heeft. Geen idee eerlijk gezegd, het zou goed kunnen dat ze meegedraaid hebben met de grote oefeningen voorafgaand aan de opening van de tunnel.
Ze hebben uiteraard niet dezelfde trainingen gehad als de korpsen die voor de eerste inzet in de tunnel verantwoordelijk zijn (Borsele en Terneuzen). Immers, die opleidingen (in Zwitserland) waren gericht op brandbestrijding en niet op een inzet met gevaarlijke stoffen. Ik zie ook niet echt het nut van aparte trainingen voor OGS-inzetten in de tunnel... Wellicht dat het voor een volgende oefening eens nuttig is om mee te nemen. Tunnelbrandbestrijding is wezenlijk anders dan 'normale' brandbestrijding. Een OGS-inzet in een tunnel zal in essentie weinig verschillen van een OGS-inzet in bijvoorbeeld een complex gebouw.
Ik denk overigens niet dat je aan de volgorde van alarmering de prioriteit van de benodigde eenheden af kunt lezen....
De vraag is echter of jouw conclusie wel juist is mbt de inzet van het gaspakteam in de eerste fase van het incident. Als het gaspakkenteam al in actie zou komen, dan gebeurt dat pas na een eerste verkenning van de eerst aangekomen eenheden (SIV e.d.). Als deze eerste verkenning niet in gewone brandweerpakken plaatsvindt, dan zal die waarschijnlijk eerst plaatsvinden in chemicalienpakken (wezenlijk verschillend van gaspakken!!). Chemicalienpakken liggen op iedere tankautospuit, dus ook op de tankautospuiten van de korpsen Borsele en Terneuzen. De ploegen op die voertuigen zullen dus hoogstwaarschijnlijk die eerste verkenning in chemicalienpakken op zich nemen.
Indien er uiteindelijk toch gaspakdragers ingezet moeten worden (en dat is bij lang niet alle OGS-inzetten het geval) zullen die altijd begeleid worden door de korpsen ter plaatse. Het gaspakkenteam is geen op zichzelf staande eenheid, maar opereert altijd samen met de lokale eenheden. Bovendien staan ze onder bevel van een (H)OVD en ROGS die uiteraard goed bekend zijn met de tunnel.
Dan kan het tot slot ook nog zo zijn dat het gaspakkenteam alleen in actie komt ter ontsmetting van de ingezette chemicalienpak-dragers, dus puur ondersteunend.
Ik denk dat het sowieso een illusie is dat iedereen in Zeeland die in principe met de tunnel te maken kan krijgen (en dat kan theoretisch iedere brandweerman zijn) een speciale opleiding genoten moet hebben. Bij een groot incident zal er bijvoorbeeld uit andere delen van de regio aflossing komen, dus ook van korpsen die in beginsel niets met de tunnel te maken hebben.
Gr
Erik