Als je dat zegt heb je niet eens bezuinigingen nodig, dan loopt iedereen vanzelf wel weg bij de brandweer...
Brand zal altijd blijven ontstaan. Je kunt alleen, van te voren, maatregelen nemen die de omvang van de brand bepalen en verkleinen. Wat is acceptabel en welke slagkracht hebben we daarbij nodig. Als een eigenaar van een industrie pand van 5000m2 aantoond (conform de richtlijnen van VROM) dat hij een gelijkwaardige veiligheid heeft als 1000 m2 (zoals de wet voorschrijft) moeten we dan met 3 compangien rond het pand gaan staan en een heleboel water in het pand gaan pompen of moeten we alleen zorgen met en paar brandweerwagens dat de brandscheiding naar het buurpand in tact blijft? De schade dat het gehele compartiment uitbrand is bij de bouwaanvraag als impliciet door de aanvrager geaccepteerd.
Daar valt nog heel wat winst te halen op financieel gebied als we daar eens procedures voor zouden maken. Ieder brandweermens dat ingezet wordt moet toch betaald worden...
In een bosgebied laat men de 'brandpaden' over woekeren vanwege de kosten(?) voor het onderhoud. Moet dan de brandweer met heel veel mensen de natuur gaan beschermen of moeten ze in dat geval alleen zorgen dat er geen mensen gewond raken en of huizen beschadigd raken? De bosbeheerder verzaakt zijn taak en de brandweer wordt als vangnet gebruikt??
Dat zijn principiele vraagstukken waar een antwoord opgegeven zou moeten worden waardoor er, bij een brand, veel minder brandweermensen (dus minder kosten) aanwezig hoeven te zijn.