Vanaf juli 2004 mag alleen bij korte klussen of wanneer een veiliger alternatief zoals een steiger of hoogwerker niet mogelijk is nog een ladder nog worden gebruikt. Daarnaast stelt het kabinet specifiekere eisen aan veilig gebruik van onder meer ladders en steigers.
Dit is het gevolg van de invoering van een Europese richtlijn in de Nederlandse regelgeving waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd.
Wie geinteresseerd is in deze richtlijn kijk op:
http://europa.eu.int/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexapi!prod!CELEXnumdoc&lg=NL&numdoc=32001L0045&model=guichettHet is een hele lange link :-( sorry
Je kunt ook hierover lezen op de website van de Arbeidinspectie:
http://home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=2&subrubriek_id=207&link_id=1501Volgens de richtlijn is het werken met ladders alleen toegestaan als het risico zo klein is dat er geen reden is om andere, veiligere arbeidsmiddelen te gebruiken. Verder moet er sprake zijn van een korte gebruiksduur of een locatie die niet kan worden aangepast aan andere arbeidsmiddelen, bijvoorbeeld een gebouw waaraan geen materieel kan worden bevestigd omdat het een monument is.
Voor het werken met ladders geldt verder:
* ladders moeten stabiel geplaatst worden, op een onbeweeglijke ondergrond, zodat de sporten horizontaal blijven.
* hangladders (m.u.v. touwladders) moeten zodanig worden vastgemaakt dat zij niet kunnen schuiven of heen en weer zwaaien.
* de voet van een draagbare ladder mag niet wegglijden.
* toegangsladders moeten voldoende boven het toegangsniveau uitsteken.
* meerdelige ladders en schuifladders moeten zodanig gebruikt worden dat de verschillende delen niet ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
* beweegbare ladders moeten worden vastgezet voor ze worden betreden.
* werknemers moeten ten allen tijde veilige steun en houvast aan de ladder hebben, ook als ze met de hand lasten dragen op de ladder.