Duin- en Bollenstreek krijgt geleidelijk weer stroomGepubliceerd op 09 januari 2010, 19:57
Laatst bijgewerkt op 09 januari 2010, 23:33
Duin- en Bollenstreek -
In steeds grotere delen van de Duin- en Bollenstreek, die zaterdagavond is getroffen door een grote stroomstoring, doen het licht, de verwarming en de telefoon het weer. Dat maakte netbeheerder TenneT bekend.
TenneT liet weten het gebied, waaronder de gemeenten Hillegom, Lisse, Sassenheim, Voorhout, Katwijk en Noordwijk vallen, gefaseerd weer te voorzien van stroom. Als eerste kon de gemeente Sassenheim weer gebruik maken van stroom.
Binnen niet al te lange tijd moet de hele Bollenstreek weer gebruik kunnen maken van het energienet, meldde TenneT. ,,Zo’n grote stroomstoring komt zelden voor’’, zei de woordvoerder van het bedrijf.
Kort na zeven uur ontstond in het hoogspanningsstation in Sassenheim een defect. Daardoor kwamen ongeveer 100.000 gezinnen zonder stroom te zitten. Licht, verwarming en zelfs het telefoonnet vielen uit. In veel plaatsen gingen buren bij elkaar zitten rondom de open haard om zich te verwarmen. Waxinelichtjes en campinglampjes werden tevoorschijn gehaald.
Auto’s van brandweer, politie en ambulance reden zaterdagavond met zwaailichten rond in de streek. Omdat ook het telefoonverkeer uitviel, was dat de enige manier om direct in contact te blijven met de inwoners, meldde een woordvoerster van de politie. Mochten inwoners plotseling de hulpdiensten willen inschakelen, dan konden ze dat dat doen door een auto van de brandweer of de politie staande te houden. Ook waren de politiebureaus en de brandweerkazernes geopend zodat de inwoners daar terecht kunnen.
Het was opvallend dat zich nauwelijks problemen voordeden, meldt een woordvoerder van het actiecentrum van de brandweer. ,,We kregen wat meldingen van mensen die vastzaten in een lift, maar dat hebben we kunnen verhelpen. Ook gingen hier en daar automatische brandmeldinstallaties spontaan af.'' Inwoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen hadden vrijwel geen last van de stroomstoring. ,,Die hebben allemaal hun eigen noodvoorziening''', meldt de woordvoerder. ,,In verreweg de meeste gevallen startte die probleemloos op. En waar dat niet lukte, hebben we een handje geholpen.''
Kort nadat de stroom uitviel, kwamen de burgemeesters van de getroffen gemeenten samen in een crisisteam om te overleggen welke maatregelen ze moesten nemen
Bron:
www.leidschdagblad.nl