http://www.nrc.nl/buitenland/haiti/article2459910.ece/Anarchie_dreigt_in_Haiuml_ti%252C_hulp_traag_op_ganghttp://www.nrc.nl/multimedia/dynamic/00267/054517_MXEM101_615_267844e.jpgHet plein voor het mortuarium in Port-au-Prince was gisteren bezaaid met de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de aardbeving deze week. Het Rode Kruis gaat uit van 40.000 tot 50.000 doden. Foto AP
Anarchie dreigt in Haïti, hulp traag op gangGepubliceerd: 15 januari 2010 14:21 | Gewijzigd: 15 januari 2010 15:21
AP, Reuters, AFP
Port-au-Prince, 15 jan. In Port-au-Prince, de hoofdstad van het straatarme Haïti, groeien de spanningen en de woede onder de inwoners met het uur. De nood is hoog maar de hulpverlening laat, twee dagen na de verwoestende aardbeving, nog steeds op zich wachten.
Een fotograaf van TIME meldde gisteren dat op een aantal plekken in de stad boze burgers barricades van lijken op de straten hebben opgericht, om te protesteren tegen de gebrekkige hulpverlening. Ook zijn er berichten van (sporadische) plunderingen. Inwoners zouden voedsel en water stelen uit winkels, maar ook elektrische apparaten en meubels.
Het aantal vermiste Nederlanders in Haïti is door het ministerie van Buitenlandse Zaken vastgesteld op 22.
Gisteren was er nog sprake van 18 vermisten. Met zeventien volwassenen en vijf kinderen heeft het ministerie nog geen contact kunnen krijgen, bevestigde een woordvoerder vandaag aan het begin van de middag.
Over negen vermiste Nederlanders maakt het departement zich ernstige zorgen, omdat zij zich zouden hebben bevonden in ingestorte hotels.
Vier gewonde Nederlanders, onder wie één kind, hebben zich gemeld bij het consulaat in Haïti. Onder de vermisten zijn onder anderen twee gezinnen die in Haïti waren om hun adoptiekinderen op te halen.
Ook een 72-jarige broeder van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert wordt nog vermist. Hij heeft in Haïti een bamboeboerderij opgezet, die eten levert voor weeskinderen en straatmeisjes.
De nood neemt met het uur toe in de hoofdstad van het Caraïbische land. Er is een tekort aan voedsel, drinkwater en medicijnen. De straten liggen vol met lijken en overal liggen nog mensen onder het puin die niet bevrijd kunnen worden omdat er niet genoeg bulldozers zijn. Buiten het grootste mortuarium van Port-au-Prince (2 miljoen inwoners) liggen volgens getuigen honderden lichamen opgestapeld omdat er binnen geen plaats meer is. Zeker acht ziekenhuizen zouden niet meer functioneren. Gevreesd wordt voor grootschalige epidemieën.
Hulp traag op gang
Maar de hulp komt traag op gang. Vanuit de hele wereld zijn reddingsteams onderweg, in een race tegen de klok om slachtoffers te helpen. De eerste 72 uur zijn vaak cruciaal bij dergelijke rampen. Maar de operatie lijkt een logistieke ramp te worden. Op het vliegveld van Port-au-Prince is niet genoeg materieel om de toestroom van vliegtuigen te verwerken. Tientallen toestellen met medicijnen, voedsel en hulpwerkers cirkelden gisteren uren rond voor ze konden landen. Het Amerikaanse leger zou inmiddels de leiding over het coördinatiecentrum van de VN bij het vliegveld op zich hebben genomen.
Het Haïtiaanse Rode Kruis schat het aantal doden op dit moment op 40.000 tot 50.000. „Maar niemand weet het precies”, aldus een medewerker gisteren. De Haïtiaanse premier sprak eerder van zeker 100.000 doden, maar onduidelijk is hoe betrouwbaar die schatting is. Eenderde van de bevolking zou hulp nodig hebben.
De Haïtiaanse president René Preval zei gisteren dat al 7.000 mensen in een massagraf zijn begraven om uitbraak van ziektes te voorkomen.
Vanuit de hele wereld zijn de afgelopen dagen grote bedragen hulpgeld toegezegd. De Wereldbank zegde gisteren 100 miljoen toe. Het IMF stelt een lening van een zelfde bedrag beschikbaar. Ook de VS hebben 100 miljoen dollar hulpgeld beloofd.
Obama stuurt militairen
President Obama, geconfronteerd met de grootste internationale hulpactie sinds zijn aantreden, zei eerder al dat de VS Haïti „alle steun” zullen geven die het nodig heeft. Gisteren zei Obama dat de Haïtianen „niet zullen worden vergeten, niet in de steek zullen worden gelaten”. „Amerika zal jullie bijstaan, nu jullie dat het hardst nodig hebben.”
Obama stuurt behalve civiele hulpwerkers
een groot Amerikaans militair contigent naar Haïti. De voormalige presidenten Bill Clinton en George W. Bush – die zelf in Amerika bekritiseerd werd wegens zijn optreden bij orkaan Katrina – zijn aangesteld om een geldinzamelingsactie in de VS te coördineren. Clinton is speciaal afgevaardigde van de VN voor Haïti. Het Witte Huis maakte gisteren ook bekend dat Dennis McDonough naar Haïti zal reizen om de Amerikaanse hulpactie ter plaatse te leiden. McDonough is adviseur van Obama op het gebied van nationale veiligheid.
De VN meldden gisteren dat tenminste 36 van zijn medewerkers in Haïti (de organisatie heeft sinds 2004 een vredesmissie van 9.000 man in het land) zijn omgekomen toen hun hoofdkwartier in Port-au-Prince instortte. Nog 150 mensen worden vermist.
Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, zei gisteren dat rekening moet worden gehouden met meer doden. Over het hoofd van de missie, de Tunesiër Hedi Annabi, die sinds dinsdag vermist wordt, is nog geen duidelijkheid.