Joost en 9910001,
Ik ben het met jullie volkomen eens.. Blind staren naar normen moet je ook niet doen.. Echter binnen je organisatie horen mensen die verantwoordelijk zijn voor de inzet van vrijwilligers wel de normen te kennen, en de werk methoden daar op afgestemd te hebben..
Een stucadoor moet naast zijn vakmansschap ook weten dat elke jaar zijn gereedschap gekeurd moet zijn, en dat hij niet op een huishoudtrapje boven de drie meter mag werken..
Dat zelfde geld ook voor redders..
De veiligheid van je vrijwilligers en hulpverleners mag niet onnodig in geding worden gebracht.. En kennis van goede werkmethoden, en bewezen gevaarlijke methoden is noodzakelijk om te zorgen dat vrijwilligers niet onveilige dingen doen..
En materiaal en investeringen is slechts 1 punt.. Je hoeft echt niet veel extra investeringen te doen voor ijsredding, als je de goede waterreddingsmiddelen beschikt.
Investeren in kennis en kunde is juist belangrijk, Je moet dus weten waarom een paalsteek dus gevaarlijk kan zijn.. Je moet weten dat ook een droogpak of een zwemvest zijn beperkingen kent.. Dat is onderdeel van je vakmanschap als redder en dat hoort ook onderdeel te zijn van je training.