AED Alert, AED Locator, BurgerAED, Burgernet-AED

Auteur Topic: AED Alert, AED Locator, BurgerAED, Burgernet-AED  (gelezen 226295 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #580 Gepost op: 19 november 2013, 23:06:12
Citaat van: RAdeR link=msg=1220945 date=1384774708

Is dit ter info? misschien kan er een stukje tekst met context etc bij, nu staat het ministerieel schrijven beetje verloren in de disucssie.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #581 Gepost op: 20 november 2013, 08:03:10
Citaat van: Joffry Ambu-Vpk link=msg=1221403 date=1384898772
Citaat van: RAdeR link=msg=1220945 date=1384774708

Is dit ter info? misschien kan er een stukje tekst met context etc bij, nu staat het ministerieel schrijven beetje verloren in de disucssie.

Ja, het is in eerste instantie ter info. Maar wellicht is het voor sommige leden ook een aanleiding om verder te spreken over de vanuit Twente aan de minister gemelde knelpunten.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #582 Gepost op: 27 februari 2014, 01:15:58
Reanimatie-AED's zijn van groot belang, ook op Texel
Reanimatie-AED's zijn van groot belang, ook op Texel
RTV Noord-Holland
Gepubliceerd op 25 feb. 2014
Citaat
Reanimatie-AED's zijn van groot belang, dat weten we allemaal. Op Texel hangen de AED's inmiddels verspreid over het hele eiland, zodat er op de meeste plaatsen binnen zes minuten iemand hulp kan bieden.
Samen sterk in de hulpverlening!


thetwin84

  • EHBO,AED-bediener/evenementen vkr/hobby fotografie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,152
  • Dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
    • EHBO-Hedrin
Reactie #583 Gepost op: 16 april 2014, 18:52:53
In de nieuwsbrief van HARTSLAGNU las ik deze ervaring...



Citaat
Ervaringsverhaal - Twee gouden Engeltjes

Maandagavond 18 maart 2013 rond 23:00 uur. We zitten op de bank nog even een kopje thee te drinken voor het naar bed gaan. Mijn vrouw had haar duster aan. Opeens grijpt ze naar haar hoofd en zegt er steken in te hebben. Een paar seconden later is ze buiten bewust zijn...

Ik zie gelijk dat het mis is. Al zittend valt ze achterover in de bank. Ze ademt niet en ik voel geen pols. Ik geef zachte klappen tegen de wangen, geen reactie. Leg haar op haar zijde op de bank, terwijl ik dat doe gorgelt ze ineens heel  vreemd. Leg haar meteen op de grond. Ze gorgelt weer even dan is het stil. Ik houd haar hoofd achterover maar het blijft stil. Geen voelbare lucht uit haar mond, geen voelbare pols in haar hals. Ik leg haar bovenkleding opzij en wil gaan reanimeren. Opeens gaat haar borst lichtjes omhoog en ze begint lichtjes te ademen. Dan pas realiseer ik me, ik moet 112 bellen. Pak de telefoon en leg uit wat ik constateer. Ik moet (met dwingende stem) gaan reanimeren. Verder moet ik de telefoon op geluid zetten om de handen vrij te hebben. Voor ik begin merk ik dat ze bijna onmerkbaar een keer zachtjes ademt, maar ze blijft buiten bewustzijn. Ik controleer toch nog even de hals en voel een lichte polsslag. Dan weer de ademhaling en merk dat deze het zachtjes weer doet. Alles wat ik deed gaf ik door. Ik moest slagen tellen en gaan reanimeren. Ik wilde niet gaan reanimeren terwijl ze pols heeft en begin met 112 te bakkeleien hierover. Mijn gevoel zei - niet doen-. De meldkamer zei reanimeren, omdat het onstabiel was gezien wat ik doorgaf. Dit gaf voor mij verwarring. Ik controleerde de pols weer, en ja, ik kon de slagen tellen. Ik weet niet hoe lang dit duurde tot er op de ramen gebonkt werd. Politie, man en vrouw, met een AED. Vertelde in kort wat ik geconstateerd had. Toch begon ook zij direct te reanimeren, standaard procedure in zo’n geval zeiden ze. Intussen werd de AED aangesloten welke niet in actie hoefde te komen.

Intussen weer geklop. Twee personen uit de wijk met een AED. Die namen mij apart bij mijn vrouw vandaan. Ze stelde mij op allerlei manieren gerust. Ondanks de situatie bleef ik rustig en belde mijn dochter. Weer geklop. Twee ambulances waren aangekomen en namen het van de politie over. Dit alles in zeer korte tijd, misschien een paar minuten.

Mijn vrouw kwam niet bij bewustzijn. Ze is zo snel als mogelijk gestabiliseerd en toen op weg naar het ziekenhuis. Ik zat voorin. Daar aangekomen begon zij bij bewustzijn te komen. Er werd een scan van het hoofd gemaakt en een ernstige hersenbloeding geconstateerd. Meteen door naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Met een anesthesist extra erbij in de ambulance want er was gevaar voor een re-bleed. Een vreselijke tocht, ik werd er misselijk van zo loeiend snel midden in de nacht. Bij de eerste hulp binnengekomen kreeg ze inderdaad een re-bleed. Zag het aan haar krampachtige spastische bewegingen van arm, hand en hoofd. Meteen door naar scan en operatie kamer voor een drain in het hoofd. Ze had inmiddels veel bloed in haar hoofd, zij noemde het een waterhoofd. Er werd ons meteen verteld dat het een zeer ernstige situatie was. Ook werd verteld dat deze bloeding thuis dodelijk was geweest.
Op IC na een volledige verlamming van 9 dagen begon het gevoel terug te komen. Uiteindelijk na een revalidatie periode van 3 maanden, gevolgd door 3 keer per week fysio, welke voorlopig door zal gaan, is ze goed aan het herstellen. In het revalidatiecentrum is ze in de badkamer gevallen waarbij de hals van het bovenbeen brak. Dus revalideert ze nu voor twee. Inmiddels is ze al weer een paar maanden thuis en kan ze bijna alle dingen weer doen als vroeger maar rustiger aan, ook het lopen. Met haar ‘zijn’ is gelukkig niets veranderd.

Achteraf is de zeer snelle hulpverlening haar redding geweest. Binnen een paar minuten was de politie bij me thuis (reed toevallig in de buurt). Vlak daarna uit de wijk de AED vrijwilligers. Vlak daarna de ambulances (beide waren net terug in de kazerne welke op 4 km ligt). Eerste gouden engeltje was dat het niet een uur later was gebeurd, dan zouden we slapen en had ik waarschijnlijk niets gemerkt. Tweede gouden engeltje was dat we precies op tijd in het gespecialiseerd ziekenhuis waren waar ze direct geholpen kon worden in verband met de re-bleed. Dit heeft haar leven gered en de schade is beperkt gebleven door de snelle ingreep.

Wat ben ik blij dat ik de AED cursus gedaan hebt. Wat ben ik blij dat hulpverlening zo goed geregeld is. Het is dat de politie toevallig in de buurt was, anders hadden de AED vrijwilligers uit de wijk meteen kunnen beginnen . Wat ontzettend fijn dat het AED systeem van de wijk met zijn vrijwilligers zo goed werkt. Dat deze vrijwilligers meteen, nu de politie al bezig was, hun aandacht op mij richtten. Heb dat als zeer fijn ervaren. Niets is erger als hulpeloos ernaast te staan en toezien hoe men met mijn vrouw bezig waren. Was achteraf blij dat de AED wijk vrijwilligers mij naar de andere kant van de kamer namen om me gerust te stellen, want dan begint het hč.

Je weet nooit hoe je reageert als dit je partner overkomt. Helemaal niet in paniek geweest. Het knopje ging om en ik was alleen bezig hoe ik het beste kon aanpakken. Dank zij de trainingen ging het vanzelf. Twee maanden na de gebeurtenis kreeg ik een AED herhalingsoproep. Dat heb ik even laten gaan. Zag de confrontatie met ‘Annie’ voorlopig niet zitten. Tijdens de hele periode heb ik geloofd dat het goed zou komen. Dat helpt je op de been, wel wetende dat het zo anders had kunnen lopen. Het is nu 10 maanden geleden. Pas de laatste 2 maanden heb ik een terugslag gekregen. Ga bij de eerstvolgende AED herhaling cursus mijn situatie wel of niet reanimeren opbrengen. Immers standaard zegt 112 reanimeren wat de politie ook deed. In het ziekenhuis heb ik mijn constatering besproken om wel of niet te reanimeren en advies was niet reanimeren.

http://www.hartslagnu.nl/nieuws/124/.html

Nu wordt er door alles en iedereen gezegd start reanimatie... Maar in het ziekenhuis zeggen ze van niet...
Wat is nu waarheid???
[URL=http://www.t-tools.nl/CCount/click.php?id=


Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Reactie #584 Gepost op: 16 april 2014, 19:10:56
Voor een leek is de richtlijn geen ademhaling = reanimeren. Die richtlijn is niet voor niets zo bedacht door dames en heren die daar lang voor geleerd hebben. Wat ze in het ziekenhuis doen is een heel ander verhaal.


thetwin84

  • EHBO,AED-bediener/evenementen vkr/hobby fotografie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,152
  • Dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
    • EHBO-Hedrin
Reactie #585 Gepost op: 16 april 2014, 19:15:21
Citaat van: -Joost- link=msg=1258983 date=1397668256
Voor een leek is de richtlijn geen ademhaling = reanimeren. Die richtlijn is niet voor niets zo bedacht door dames en heren die daar lang voor geleerd hebben. Wat ze in het ziekenhuis doen is een heel ander verhaal.

Klopt, maar hij heeft zijn constatering beschreven in het ziekenhuis. Dus dat houd in dat het ziekenhuis zich dan in zijn situatie verplaatst en dan dus de melding meegeeft niet reanimeren... Hij geeft ook aan in zijn verhaal dat er wel weer pols was en ook weer de ademhaling terug kwam en toch werd hem verteld door 112 temoeten gaan reanimeren...

Nu is mij verteld dat het geen kwaad kan maar dan toch...
[URL=http://www.t-tools.nl/CCount/click.php?id=


Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #586 Gepost op: 16 april 2014, 19:21:37
Buiten Bewustzijn + geen NORMALE ademhaling ( Kijken, Luisteren en Voelen, en dan dus niet normaal, ergo erg langzaam of afwezig, niet hoorbaar, nietvoelbaar of niet zichtbaar) is Reanimeren. Zo geeft 112 het door. Een pols wordt niet gevoeld omdat mensen vaak hun eigen hartslag voelen in stressituaties, daar kan 112 dus niet op afgaan.
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


cavia

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,113
Reactie #587 Gepost op: 16 april 2014, 19:26:37
Citaat van: thetwin84 link=msg=1258985 date=1397668521
Klopt, maar hij heeft zijn constatering beschreven in het ziekenhuis. Dus dat houd in dat het ziekenhuis zich dan in zijn situatie verplaatst en dan dus de melding meegeeft niet reanimeren... Hij geeft ook aan in zijn verhaal dat er wel weer pols was en ook weer de ademhaling terug kwam en toch werd hem verteld door 112 temoeten gaan reanimeren...

Nu is mij verteld dat het geen kwaad kan maar dan toch...
Het gaat om een goede ademhaling. Niet iedere ademteug is ook echt een ademhaling...


thetwin84

  • EHBO,AED-bediener/evenementen vkr/hobby fotografie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,152
  • Dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
    • EHBO-Hedrin
Reactie #588 Gepost op: 16 april 2014, 19:30:01
Citaat van: Golly link=msg=1258988 date=1397668897
Buiten Bewustzijn + geen NORMALE ademhaling ( Kijken, Luisteren en Voelen, en dan dus niet normaal, ergo erg langzaam of afwezig, niet hoorbaar, nietvoelbaar of niet zichtbaar) is Reanimeren. Zo geeft 112 het door. Een pols wordt niet gevoeld omdat mensen vaak hun eigen hartslag voelen in stressituaties, daar kan 112 dus niet op afgaan.

Klopt, zo leren we het allemaal bij de reanimatielessen en ben ik het mee eens...


Citaat van: cavia link=msg=1258989 date=1397669197
Het gaat om een goede ademhaling. Niet iedere ademteug is ook echt een ademhaling...

Klopt de bekende agonale ademhaling etc...


Maar waarom zegt het ziekenhuis dat dan? Waarom geeft het ziekenhuis aan NIET reanimeren terwijl alle hulpverleners WEL zeggen...
[URL=http://www.t-tools.nl/CCount/click.php?id=


Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Reactie #589 Gepost op: 16 april 2014, 19:39:57
Citaat van: thetwin84 link=msg=1258992 date=1397669401
Maar waarom zegt het ziekenhuis dat dan? Waarom geeft het ziekenhuis aan NIET reanimeren terwijl alle hulpverleners WEL zeggen...

Het referentiekader van iemand in een ziekenhuis die zich met reanimatiepatiënten bezig houdt is iets anders dan een leek in een thuissituatie. Naast een behoorlijke dosis kennis en ervaring zijn we gewend om een hele batterij aan apparaten tot onze beschikking te hebben om ook daadwerkelijk iets nuttigs te zeggen over de cardiac output en ademhaling.