ja en nee, hangt een beetje van de waterleidingbeheerder af... Als die begint met verkleinen van de diameter dan houdt de VR dat niet tegen, die heeft niks te zeggen over waterlevering. Omgekeerd als de huidige leidingen gehandhaafd blijven zal er bijna geen regio zijn die daar geen gebruik van blijft maken. Ja er wordt geďnvesteerd in tankwagens en er wordt wel gezegd dat regios de brandkraan in de ban doen maar dat is dan in het buitengebied en ik heb de afgelopen decennia vaak genoeg mee gemaakt dat waterwinning uit een brandkraan in het buitengebied (of zelfs kleine kernen) zo lastig is, zo weinig opbrengst dat met het afstoten daarvan niet zo gek veel capaciteit verloren gaat, dat een brandkraan in het buitengebied eigenlijk per definitie geen zekere waterwinning is. Het lijkt er in veel gebieden op dat de investering in iets wat onzeker is wordt afgebouwd ten gunste van een zekerheid, al kan die zekerheid wat langer op zich laten wachten
En dan begint de politiek, dan kan de regio zeggen, kijk eens wat wij bezuinigen met aan de nee kant het doel om aan te geven dat bezuinigingen gehaald worden en er bv geen voertuigen of posten hoeven worden afgestoten. Of het bovenop het bezuinigingsbedrag gooien en te zeggen "nu kan er echt niks meer af want".
Maar dat wordt door het publiek/pers dan weer vertaald met "de brandweer bezuinigt op waterwinning" .
De ontwikkelingen zijn o.a. :
-steeds minder operationele brandweerlieden
-bezuinigingen
-ontwikkelingen mbt de omvang van de branden
Daar moet je mbt de toekomstige waterwinning op inspelen.
We kennen de OBK,de tankwagens,het GWT,open water zoals vijvers,kanalen,sloten etc. (geboorde) putten etc. Daar zul je op basis van de operationele kenmerken, de investeringen en de operationele kosten tzt een keuze uit moeten maken.