Persoon aangehouden na chaos op de Dam AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft een man aangehouden in verband met de korte chaos die ontstond tijdens de twee minuten stilte.
Paniek bij dodenherdenkingslideshow
Dat zei de Amsterdamse korpschef Bernard Welten dinsdagavond. Volgens hem ging het om de man die de paniek veroorzaakte, waarschijnlijk doordat hij hard begon te schreeuwen.
Door de chaos raakte volgens de politie tientallen mensen gewond. Het gaat vooral om botbreuken en schaafwonden. Mensen met botbreuken zijn opgevangen in het Paleis op de Dam.
Volgens premier Jan Peter Balkenende ging het om een bewuste poging om de herdenking te verstoren. Er zouden volgens hem rond de dertig gewonden zijn.
BeweegredenenVolgens Welten raakte iemand zo van streek van het geschreeuw van de man dat deze het op een lopen zette waarna het publiek daar omheen ook in beweging kwam en paniek ontstond. Over de identiteit van de man of zijn beweegredenen is niets bekend.
De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is dinsdag tijdens de twee minuten stilte korte tijd onderbroken.
GillenEr was rumoer te horen en een deel van de genodigden kwam gillend in beweging.
Er ontstond even een chaotische situatie omdat een grote groep mensen uiteenstoof. Diverse mensen, onder wie kinderen, werden weggedragen.
Koningin Beatrix en haar gevolg verlieten de herdenking en keerden korte tijd later terug.
RustDe aanwezigen kregen al snel te horen dat iemand onwel was geraakt. Na die mededeling volgde een kort applaus. Na ongeveer vijf minuten keerde de rust weer en werd de ceremonie voortgezet. Volgens ooggetuigen was een grote groep mensen van schrik in beweging gekomen nadat iemand in het publiek begon te schreeuwen. Anderen meldden dat een dranghek omviel en dat daardoor paniek ontstond.
DominostenenDe 11-jarige Faissel, die samen met twintig tot 25 andere leerlingen van de Amsterdamse Weekendschool vooraan stond bij de herdenking op de Dam in de hoofdstad 'hoorde iemand schreeuwen': "En toen vielen alle mensen om als dominostenen. Ik sta te trillen op mijn benen, ik dacht er weer zoiets gebeurde als op Koninginnedag''.
ApeldoornOok bij andere aanwezigen kwam door de plostelinge paniek het drama vorig jaar tijdens Koninginnedag meteen op het netvlies. Mevrouw Ineke de Hondt uit Utrecht. ''Het was heel beangstigend. Mensen vielen boven op elkaar bij de hekken. Je denkt toch meteen aan de aanslag in Apeldoorn.''
KinderenDe kinderen werden tegen de hekken gedrukt. Een jongetje werd door de Amsterdamse korpschef Welten weggedragen, andere kinderen werden door EHBO' ers naar ambulances gebracht.
NoodverordeningIn Amsterdam was tijdens de nationale herdenking een noodverordening van kracht. Ook had de gemeente de omgeving van de Dam tot veiligheidsgebied benoemd, waardoor onder meer de politie meer bevoegdheden krijgt om de openbare orde te bewaken. De maatregelen gelden ook voor het 5 meiconcert op de Amstel. Voorafgaand aan de stilte legden de koningin en de prins een krans bij het Nationaal Monument. Duizenden belangstellenden woonden de dodenherdenking in de hoofdstad bij.
Bron: www.nu.nl