Strenger optreden door de politie/ME zorgwekkend?

Auteur Topic: Strenger optreden door de politie/ME zorgwekkend?  (gelezen 8805 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

NikonDirk

  • Leeft op een eiland.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,223
    • Opvallende politievoertuigen.
Reactie #20 Gepost op: 9 mei 2010, 21:47:55
Inderdaad al blijkt het in de praktijk toch vaak anders te gaan ... Mensen die plotseling beginnen te brullen ''Wat moet je nou'' en je kant op komen, vervolgens klappen krijgen, aangehouden worden en in hun verhoor vertellen dat het niet duidelijk was dat ze weg moesten gaan ....
En als je dat dus doet heb je in mijn ogen geen redelijk denk- en communicatievermogen (meer).  ;)


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #21 Gepost op: 9 mei 2010, 21:48:52
En als je dat dus doet heb je in mijn ogen geen redelijk denk- en communicatievermogen (meer).  ;)

En dat is dus momenteel het gedrag van sommige bevolkingsgroepen ....
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


NikonDirk

  • Leeft op een eiland.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,223
    • Opvallende politievoertuigen.
Reactie #22 Gepost op: 9 mei 2010, 21:52:15
En dat is dus momenteel het gedrag van sommige bevolkingsgroepen ....
Ja ja, je hebt krijgt gelijk hoor...  :P


C337

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,363
Reactie #23 Gepost op: 10 mei 2010, 11:46:54
Rotterdamse agenten klagen

ROTTERDAM -  Vijf Rotterdamse agenten hebben op de site Politieknuppel.nl anoniem hun beklag gedaan over het zerotolerancebeleid dat burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft afgekondigd na diverse rellen met Feyenoordhooligans.

De website, waar mensen melding kunnen maken van buitensporig politiegeweld, is een initiatief van GroenLinks. Fractievoorzitter Arno Bonte zegt in het AD dat de agenten het niet eens zijn met de repressieve koers. „Ze vrezen dat door het harde optreden en de vele bekeuringen het draagvlak wegvalt voor het politiewerk.”

http://www.telegraaf.nl/binnenland/6692027/__Rotterdamse_agenten_klagen__.html?p=14,2


AMK

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 695
  • VPK io
Reactie #24 Gepost op: 10 mei 2010, 16:47:00
Maar als je dan nog een redelijk denk- en communicatievermogen hebt lijkt mij de kans klein dat je dan opgepakt wordt. Ook ik kan het wel vinden met de uitspraken van Jemama11.  :)
Ik loop met m'n handen in me nek naar de linie en ik geef te kennen dat ik er niets mee te maken heb en achter de linie wil staan.
Maargoed, in dat geval is het gewoon pech. Gewoon zorgen dat je er niet bent en anders kun je altijd nog de waarschuwingen opvolgen en weggaan. Even citeren naar DiamondBack; 'Als een agent zegt "Spring!", dan mag je alleen vragen "Hoe hoog?" O0


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #25 Gepost op: 10 mei 2010, 17:08:17
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/fundamentele_verandering_ordehandhaving_door_politie_nodig/

Otto Adang
Lector openbare orde aan Politieacademie

Fundamentele verandering nodig van ordehandhaving door politie

De huidige organisatie van grootschalig politieoptreden is nog steeds gebaseerd op de jaren tachtig, een tijd van heftige rellen. Dat moet anders.
Vanaf het moment dat ik zo’n 25 jaar geleden onderzoek ging doen naar de manier waarop rellen ontstaan en grootschalig geweld escaleert heb ik heel wat optredens van de Mobiele Eenheid meegemaakt. De huidige organisatie van de handhaving van de openbare orde en het grootschalig politieoptreden is nog steeds gebaseerd op de in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkelde uitgangspunten.

Die tijd kende heftige rellen: de kroning van koningin Beatrix en de namen Piersonstraat, Vondelstraat, en Dodewaard roepen nog steeds associaties op met grootschalig geweld. Tegenwoordig roepen de namen Pijnacker en Hoek van Holland associaties op met rellen. Maar dat zijn wel andere rellen dan in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Na de rellen bij oranjefeesten in Pijnacker in 2006 vertelde de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in het televisieprogramma Buitenhof, dat de politie soms te ruig te werk gaat en te veel geweld gebruikt. Hij toonde zich bezorgd over de professionaliteit van de politie.

Had de Ombudsman gelijk? We hebben onderzoek gedaan naar recente incidenten in Nederland om te kijken of er een rode draad te ontwaren valt wat betreft de aard en verloop van de incidenten en het – ogenschijnlijk minder gelukkige – politieoptreden. Het onderzoek maakt duidelijk dat in de jaren na de incidenten waar de Ombudsman zich op baseerde, er nieuwe gevallen zijn geweest waarbij sprake is geweest van disproportioneel geweldgebruik door politiemensen in het kader van grootschalige ordehandhaving.

Een agent is in eerste instantie veroordeeld (maar in hoger beroep vrijgesproken) voor zijn optreden bij de Oranjefeesten in Pijnacker en twee agenten worden nog vervolgd door het Openbaar Ministerie vanwege het gebruik van disproportioneel geweld tegen protesterende scholieren in Middelburg. Toch komt uit het onderzoek niet het beeld naar voren dat er bij grootschalige ordehandhaving door de ME structureel sprake is van disproportioneel geweldgebruik. Er bleek iets anders aan de hand te zijn.

De gebeurtenissen met disproportioneel geweldgebruik die leidden tot verontwaardiging over het politieoptreden betroffen steeds ongeregeldheden van beperkte omvang, waarbij het onduidelijk was of ze afgehandeld konden worden door agenten uit de basispolitiezorg (de “platte petten“) of dat toch ME ingezet moest worden. In dat opzicht is er wel degelijk sprake van een rode draad van ‘structureel incidentalisme”, namelijk in gevallen die aangeduid kunnen worden als “grijs gebied” tussen ordehandhaving vanuit de basispolitiezorg en door Mobiele Eenheden.

Disproportionele geweldtoepassing vindt relatief vaak plaats door platte petten die het tijdelijk boven de pet gaat, of door ME'ers die gedrag vertonen dat niet past bij de situatie of de personen waar ze mee van doen hebben. Bij de incidenten die we onderzochten lag het niet aan het optreden van de ME dat de situatie uit de hand liep. Problemen deden zich juist voor bij gebeurtenissen waar twijfel bestond of ME ingezet moest worden. Ook in gevallen dat politiemensen zich genoodzaakt voelen gebruik te maken van hun vuurwapen en bijvoorbeeld een waarschuwingsschot lossen is meestal sprake van, vaak onverwacht, optreden in het grijze gebied. De recente gebeurtenissen in Hoek van Holland vonden plaats nadat het onderzoek was afgesloten, en het is nog wachten op de uitkomsten van de evaluatie, maar nu al is duidelijk dat ook daar sprake was van een situatie waarbij agenten van de dagelijkse politiezorg optraden, terwijl achteraf door het korps werd aangegeven dat ME ingezet had moeten worden.

Kijkend naar de praktijk, valt op dat grootschalige ordehandhavingssituaties zoals die in de jaren tachtig van de vorige eeuw met zijn krakersrellen en voetbalvandalismeproblematiek regelmatig voorkwamen, tegenwoordig zeldzaam zijn. Met het toenemend aantal evenementen komen situaties in het “grijze gebied” tussen dagelijkse politiezorg en inzet van Mobiele Eenheden daarentegen door het hele land regelmatig voor. Er is reflectie nodig op de wijze waarop ordehandhaving in dergelijke situaties vorm moet krijgen, welke organisatie daarbij het beste past, welke strategieën en tactieken effectief of juist contraproductief zijn en hoe leermomenten optimaal benut kunnen worden.

Buiten kijf staat dat de politie door haar geweldsmonopolie in geweldsituaties soms met geweld moet optreden als meest professionele optie. Tegelijk zijn overtuigen en begeleiden belangrijker geworden dan bestrijden en is schakelen tussen verschillende geweldsniveaus vereist, waarbij vriendelijk en streng grenzen gesteld en bewaakt worden.

Moderne openbare ordehandhavers doen aan Public Order Management, dat veel verder gaat dan het bestrijden of zelfs voorkomen van rellen en gedefinieerd kan worden als de systematische planning voor en het sturing geven aan gebeurtenissen in het publieke domein waarbij risico's voor verstoring van de openbare orde bestaan, ongeacht het aantal mensen dat zich verzamelt. Dat vereist een fundamenteel andere aanpak van de grootschalige ordehandhaving, die vooral veel flexibeler is dan nu het geval is en toepasbaar is in een grote diversiteit aan situaties.


JackM

  • HBT, ICET SAVER methodiek
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 896
Reactie #26 Gepost op: 10 mei 2010, 17:28:46
En dat is dus momenteel het gedrag van sommige bevolkingsgroepen ....
Eens, maar als je "wat moet je nou"brult, moet je niet gaan zeuren dat je tikken krijgt
Wees duidelijk, niet halfbakken, en vooral : recht voor de raap wanneer nodig,dan kom je het verste.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #27 Gepost op: 10 mei 2010, 19:05:21
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Fmei%2FOok%20agenten%20klagen%20over%20hard%20optreden%20van%20poltie

Agenten klagen over harde optreden politie

10 mei 2010

De politievakbonden ACP en ANPV maken zich zorgen over het harde ingrijpen van het korps Rotterdam-Rijnmond bij recente incidenten. Zij vragen zich af of de keuze voor zero-tolerance de juiste is.

Ook zou de nieuwe lijn mogelijk consequenties hebben voor het imago van de politie in het algemeen. ,,De manier waarop de politie heeft ingegrepen is legitiem,’’ zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de ACP. ,,Maar het is wel een forse beleidswijziging. En begrijpen de burgers die wijziging wel?

Zero-torelence
Daarnaast is het zo dat in voorgaande situaties de politiemensen de ruimte hadden om zelf te bepalen hoe ze zouden ingrijpen. Met het beleid van zero-tolerance is die ruimte er niet meer. Mensen krijgen een bevel tot verwijdering van de politie. Luisteren ze dan niet, dan grijpt de politie hard in.’’

En dat harde ingrijpen is de politiemensen niet in de koude kleren gaan zitten. Van de Kamp: ,,Politiemensen waren gewend om zelf ruimte te hebben om te bepalen hoe wordt ingegrepen. Die ruimte is er niet meer. En wij vinden dat die ruimte voor nuance en balans er wel moet zijn. Wij hebben ook begrepen dat er binnen de korpsleiding wordt gediscussieerd over die nuance.’’

'Politie greep te hard in'
Walter Welting van de vakbond ANPV onderschrijft de constateringen van Van de Kamp. Jan Willem van de Pol van de NPB heeft van zijn leden nog geen signalen gekregen. De politie greep op 26 april en 1 mei hard in toen burgers in het Rotterdamse centrum bevelen niet opvolgden. Volgens diverse burgers zou de politie te hard hebben ingegrepen.

In de Rotterdamse politiek stelden diverse partijen vragen bij het optreden van de politie. Alleen Leefbaar Rotterdam steunde openlijk de door burgemeester (en korpsbeheerder) Aboutaleb ingeslagen weg. Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks, opende daarop de website politieknuppel.nl. Een paar honderd mensen reageerden inmiddels op het politie-ingrijpen. De politievakbonden onderschrijven de standpunten op de website van Bonte niet.



SRich

  • Proces Operator
  • Verbannen gebruiker
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 733
Reactie #28 Gepost op: 10 mei 2010, 21:15:32
Aan de blauwe collega's hier, hebben jullie liever dat mensen gewoon naar jullie luisteren of niet.....zijn jullie het eens met die vakbond ?
Ik vind juist een goed idee een zero tolerance.....Laat de burger maar gewoon weer respect voor jullie krijgen....
Jullie verdienen het  O0
Doe normaal dan doe je al gek genoeg :P


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931
Reactie #29 Gepost op: 10 mei 2010, 22:27:11
De vraag is of je door strenger optreden meer respect krijgt. Er blijft gewoon een gedeelte van de bevolking met schijt aan gezag. Hoe hard je dan ook optreed. Dat ligt veel dieper en gaat naar bv opvoeding en wat krijg je mee van je omgeving.

Enige wat ik altijd zeg: Wie om aandacht vraagt kan aandacht krijgen (en die aandacht kost over het algemeen geld)

gr
Mike