In mijn ogen gaat dit totaal niet meer over de inzet en/of invulling van een TS-4/FLEX/Variabel/SIV/TS-2 of hoe je het wilt noemen, de meest recente berichten gaan alleen maar over het gewicht van een te redden slachtoffer/pop bij keuring of wat voor omvang een brandweermens heeft. Verder krijg ik de indruk dat het een ''wie heeft de grootste'' discussie wordt tussen hulpverlening in Quatar en Nederland.
Fitte mensen van de brandweer die het voertuig met minder mensen gaan bezetten zijn cruciaal in deze discussie. Als je mensen uit een blusploeg sloopt weet je dat dat de kleinere ploeg soms een stapje extra moet doen. Je weet dat je de oude eisen voor PPMO bedacht in een periode dat je met 6 man uitrukte moet aanscherpen.
Het is namelijk niet vreemd als je een beleidsbeslissing neemt er een domino-effect onstaat omdat andere beleidsregels die je ooit genomen hebt niet meer actueel zijn dus herzien moeten worden.
Ambulancediensten, zeker een ambulancedienst die grotendeels wordt aangestuurd door anesthesiologen (medische directie) en chirurgen ((hoofd)officieren) houden niet van losse eindjes omdat we dat in de zorg niet doen. Onze ambulancedienst heeft net als de ziekenhuizen en het traumacentrum diverse internationale accreditaties, onder andere gold seal van joint commission international.
Als je als ambulancedienst ook HART (optreden in gaspak, rope rescue, werken met adembescherming en tal van andere taken die in Nederland brandweertaken zijn) hebt ben je verplicht om de kwaliteit te borgen conform alle regeltjes en eisen voor patientveiligheid.
Bij ons zijn anesthesiologen ruim een jaar bezig geweest om de kwaliteit van de 'brandweertaken' te borgen om de wijze die we binnen ziekenhuizen heel normaal vinden. We weten zelf prima dat we het ons zelf erg lastig maken en tijdens het proces diverse keren harde noten moeten kraken of teleurstellingen moeten verwerken omdat de accreditatiecommissie ons duidelijk maakt dat we nog meer verbeteringen en meetbare indicatoren moeten doorvoeren om de accreditatie te krijgen.
We weten ook dat we de accreditatie kwijt kunnen raken bij een onaangekondigde inspectie van deze onafhankelijke inspecteurs als bijv. HART van de ambulancedienst ondermaats is. Het traumacentrum raakt dan gelijk haar belangrijkste accreditaties kwijt. Geloof mij dat er geen anesthesioloog of chirurg bij onze ambulancedienst te vinden die is het mee wil maken dat door ons het traumacentrum haar accreditaties kwijtraakt.
Bij ons zie dat de brandweer met gemengde gevoelens gekeken heeft naar de ontwikkelingen van HART bij de ambulancedienst. Het heeft pijn gedaan bij de brandweer en er zijn momenten van tegenwerking geweest. In eerste instantie hebben de directeuren het in goede harmonie gedaan tot het moment dat we geen streep meer verder kwamen en de directie heeft besloten om haar (hoofd)officieren los te laten op onze brandweervrienden. De brandweer bij ons heeft kennis gemaakt met de charme van 23 chirurgen, dominantie, persoonlijke confrontaties waarbij vooraf al vast stond dat het 1 van beide de kop zou gaan kosten en chirurgische besluitvorming.
Het is niet altijd even fraai geweest maar we hebben het niet voor ons zelf gedaan maar voor de burgers, namelijk patientveiligheid maximaal garanderen 24/7, 365 dagen per jaar.
De brandweer hier heeft de beste keuze gemaakt, namelijk aanhaken bij de ambulancedienst omdat ze weten dat ze anders ingehaald worden door de ambulancedienst bij sommige taken die vroeger in handen lagen van de brandweer. In de UK zie je ook dat een aantal ambulancediensten, vooral waar men nauw samenwerkt met air ambulance charities (met medisch specialisten) ook in staat zijn geweest grote druk op de brandweerorganisatie te zetten omdat ze willen presteren.
Wij weten ook net als alle kleuters op de hele wereld dat een ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Je kan de mooiste en beste voertuigen kopen, je kan persberichten rondsturen over je technische hoogstandje in Zeeland maar het stelt niets voor als je niet weet of de bezetting (de mensen) niet fit genoeg is.
Het is ook niet het exclusieve recht van de brandweer om te brullen over gedrag van burgers, politieke besluitvorming etc zodra er doden vallen bij een brand zoals in Hellevoetsluis. Ik heb al van alles gelezen; de bewoners hadden een te hoge vuurlast in huis, de brand is opzettelijk aangestoken, de mensen waren niet zelfredzaam genoeg, de politici hebben besloten dat verpleegtehuizen moeten sluiten en bla bla.
Als de brandweer het niet over de eigen dienst, haar eigen personeel en haar eigen prestaties wil hebben moeten anderen het maar eens doen.