First Responder, waarom niet? Waarom wel?

Auteur Topic: First Responder, waarom niet? Waarom wel?  (gelezen 21948 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #30 Gepost op: 12 juni 2004, 17:08:36
ik weet van brandweer Wijk bij Duurstede dat zijook een team hebben/of aan het oprichten zijn.Maar het zou wel fijn zijn als er meerdere korpsen hier aan mee gaan doen ;)


7194

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,128
Reactie #31 Gepost op: 12 juni 2004, 19:14:40
ik weet van brandweer Wijk bij Duurstede dat zijook een team hebben/of aan het oprichten zijn.Maar het zou wel fijn zijn als er meerdere korpsen hier aan mee gaan doen ;)
Hebben nog niet, maar achter de schermen  :D


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #32 Gepost op: 12 juni 2004, 19:35:46
Hebben nog niet, maar achter de schermen  :D
dank Ger@rd voor de aanvulling.Ik wist ff niet meer hoe ver hun zijn,er is regelmatig contact met de brandweer Wijk bij Duurstede.En zo doende kunnen we van elkaars ervaringen leren en profijt hebben ;)


Ron-Almere

  • Gast
Reactie #33 Gepost op: 31 januari 2009, 14:47:27
De vrijwillige ambulancedienst op Urk is niet meer actief. Dat heeft een woordvoerder van de zogenoemde First Responder-eenheid bekendgemaakt.

Volgens hem heeft het geen zin meer om door te gaan, nu er een professionele ambulancepost komt op Urk. In totaal hebben de First Responder-vrijwilligers elf jaar lang medische hulp verleend. Het project begon in 1997. De ambulance vanuit Emmeloord deed er volgens inwoners van Urk te lang over om het vissersdorp te bereiken.

Overigens heeft de gemeenteraad van Urk donderdagavond een motie aangenomen waarin de medewerkers van de First Responder worden opgeroepen om toch weer te gaan werken. De beslissing van de vrijwilligers om dat toch niet te doen, wordt betreurd en onterecht gevonden.
BRON:Omroep Flevoland


redder

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 194
Reactie #34 Gepost op: 6 februari 2009, 10:22:05
door Gerald Meijer. zaterdag 31 januari 2009 | 08:00 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 31 januari 2009 | 11:16



URK - De porto staat uit. En die blijft uit zolang er geen 'duidelijke oplossing komt', zegt Teunis Verheij. De vrijwilligers van de FRS(First Responder System) willen burgemeester en wethouders ervan doordringen dat ze 'niet met zich laten sollen'.

Urk krijgt een ambulancestandplaats, dat heeft het gemeentebestuur en GGD Flevoland samen besloten. Maar daarmee lijkt de rol voor de FRS uitgespeeld. De vrijwilligers hadden vorig jaar nog zo'n 150 functionele ritten - waarbij ze van nut waren bij problemen voordat de echte ambulance arriveerde. Verheij schat dat er jaarlijks nauwelijks dertig, veertig ritten over zullen blijven als de ambulance een standplaats krijgt op Urk. Terwijl de vrijwilligers wekelijks wel diensten draaien van 24 of 36 uur en elke week een avond oefenen. Verheij: "Vrijwilligers zijn op twee manieren te motiveren: met resultaat of met een vergoeding. Een vergoeding krijgen we niet, het resultaat valt ook weg." De balans is bovendien wankel. " Als twee mensen besluiten er mee te stoppen, is het niet meer mogelijk om de roosters sluitend te maken."

Elf van de vijftien vrijwilligers besloten donderdag de portofoon uit te zetten, zegt Verheij. " Maandagavond praten we met het bestuur van het Rode Kruis", dat de 'paraplu' vormt van de FRS. Maar wat Verheij betreft, komt het gemeentebestuur met een fatsoenlijke oplossing. "We geven al sinds 13 december aan dat we het niet zien zitten. De acute zorg gaat er per saldo op achteruit voor Urk", omdat de echte ambulance er niet altijd zal zijn. " En Urk is voor de wijde regio niet logisch." Dat bestrijdt Cees Verdam, adjunct-directeur van GGD Flevoland. "Patiëntenzorg staat voorop. Voor de rest van de regio maakt het niet uit of we aan de Abtsweg staan of op Urk. Dat hebben we becijferd. Maar voor Urk zijn we veel dichterbij met een standplaats in het dorp." De post komt aan de rand van Urk, op het nieuwe bedrijventerrein. "Anderhalve minuut van de A6." En is de ambulance voor een rit naar elders, dan zorgt de meldkamer dat een andere ambulance in de buurt is, zegt Verdam.

De nieuwe ambulancepost op Urk wordt vermoedelijk in juni of juli opgeleverd. Grote vraag is of Urk het tot die tijd zonder ambulance én zonder FRS moet doen.

Verdam vindt het niet aan de Flevolandse GGD om te beantwoorden hoe het verder moet met de FRS. "Dat is aan Urk, aan de FRS. Zij moeten bepalen over er een zinvolle invulling is voor de FRS." Verdam vindt wel dat de FRS een zinvolle aanvulling is geweest voor Urk. Al waren er situaties waarin dat niet zo was. "Als de FRS vlak voor de ambulance uitrijdt door de nauwe straten van Urk op weg naar een situatie, dan moet je je afvragen of dat iets is wat je moet willen."

BRON: De Stentor


redder

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 194
Reactie #35 Gepost op: 6 februari 2009, 10:24:40
Welkom bij FRS Urk  
dinsdag, 1 januari 2008  
We willen u hartelijk welkom heten op de site van de FRS URK. We hopen dat u via deze site goed geïnformeerd wordt van wat de FRS inhoud en doet voor de bevolking van Urk.

 
  
"Onze eigen ambulance" de FRS rijdt niet meer! WAAROM NIET???  
woensdag, 4 februari 2009  
Als vrijwilligers van de FRS willen we u uitleg geven waarom we besloten hebben om per direct te stoppen.

Wat houdt de FRS in?
Wanneer de FRS een oproep krijgt, hetzij op Urk, maar het kan ook met de KNRM mee zijn, of als er brand is met de Brandweer meegaan voor assitentie voor eventuele slachtoffers. Dan sprinten twee dienstdoende vrijwilligers naar de FRS garage, kijken op de plattegrond van Urk waar ze precies moeten zijn en gaan dan zo snel mogelijk naar de patiënt. Ter plaatse begin je meteen met het bieden van eerste hulp, de geleerde protocollen opstarten en doorgaan met de behandeling in samenwerking met de meegealarmeerde dienstdoende huisarts. Hiermee gaan ze door totdat de GGD ambulance arriveert. Die nemen dan de taken over en wordt er overdracht gedaan en kan men de patiënt vervoeren naar het ziekenhuis. Het FRS team staat daarna weer paraat voor de bevolking om de nodige hulp te bieden.

Wat gebeurt er als de ambulancepost op Urk staat en de FRS blijft bestaan?
Een verplaatsing van de ambulancepost op Urk geeft voor de meeste mensen meteen een gevoel van zekerheid. Deze professionele ambulancezorg in combinatie met de FRS is voor Urk het beste. In theorie zal dit ook zo zijn, maar toch blijkt de praktijk anders te zijn.
Bij een oproep zal de ambulance van de GGD meteen wegrijden vanaf de post, terwijl de vrijwilligers eerst nog naar de FRS ambulance op moeten halen. Het zal vaak voor komen dat de GGD dus al aanwezig is en de FRS dus geen meerwaarde heeft voor de zorg van de patiënt. Het aantal ritten dat voor de FRS meerwaarde heeft, zal dus drastisch verminderen. Naar onze inschatting zal dit met 70% terug lopen

Wat voor invloed zal dit hebben op het FRS team?
Als FRS vrijwilliger oefen je wekelijks, (en soms 2 x  per week samen oefenen met de Brandweer of de KNRM),  en dan wordt je op een hoog niveau geschoold. De theorie die geleerd wordt wil je als vrijwilliger graag in de praktijk toepassen. Wanneer het aantal ritten waarbij je daadwerkelijk eerste hulp kan bieden daalt en het geleerde niet in de praktijk kunt brengen, zal je niveau ook snel dalen. Veel vrijwilligers zullen deze tijd en energie niet meer kunnen opbrengen en besluiten te stoppen. Want besef wel beste mensen, dit doen wij naast onze dagelijkse werkzaamheden. De groep bestaat uit heel diverse mensen. Van student tot huisvrouw en van visverwerker tot ingenieur. Maar als de portofoon gaat dan is het voor iedereen a la minute, zonder uitstel naar de plaats van het ongeval. Immers ELKE SECONDE TELT.

Wat zullen nu de gevolgen zijn als er alleen een GGD ambulancepost op Urk staat (en geen FRS)?
Als de GGD ambulance op Urk aanwezig is, kan er snel professionele hulp geboden worden aan de patiënt. Wanneer de ambulance een patiënt vervoert naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, dan is deze in het gunstige geval binnen een uur weer terug of in het slechtste geval wel meer dan 3 uur weg van de post Urk. Bij een volgende oproep in de tussentijd moet er dus een ambulance van elders komen uit Emmeloord, Dronten of zelfs Lelystad of in het slechtste geval uit Almere of Lemmer. U begrijpt wel de aanrijtijd van de vervangende ambulance wordt extra lang hierdoor.

Waarom is de FRS nu direct gestopt?
We zijn geheel buiten beschouwing gelaten tussen de gesprekken tussen het college van B&W en de GGD Flevoland over de verplaatsing van de ambulancepost. Wij hebben dit via onze eigen kanalen vernomen. Toch hebben woordvoerders van de FRS geprobeerd uit EIGEN INTIATIEF de gemeenteraad in te lichten over hoe de TOEKOMST wordt voor Urk, gezien de acute gezondheidszorg. Toch bleven de meningen van de raad en fractie partijen dusdanig, dat de verplaatsing doorgezet werd. Wij werden op deze manier met de rug tegen de muur  gezet. Om toch nog enig grip te krijgen bij de gemeenteraad en het college van B&W, heeft het team besloten acuut de FRS te stoppen, totdat er een werkzaam situatie is voor het FRS personeel.
Deze (noodgedwongen) actie is aangekondigd, al sinds 2 december 2008, tijdens de gesprekken met de verschillende gemeenteraadsfracties,  met als doel om zo de acute gezondheidszorg op lange termijn veilig te stellen.

We beseffen als team dat we op dit moment zeer te kort doen aan de bevolking en bedrijven, die ons te allen tijde hebben gesteund.

Na een gesprek afgelopen dinsdagavond (03-02-09) tussen het college van B&W enerzijds, en het Rode Kruis bestuur, en vertegenwoordigers van het FRS-team anderzijds, waren er vanuit het college van B&W geen verdere gesprekken mogelijk om de FRS draaiende te houden. De enige mogelijkheid die het college bood was weer paraat staan totdat de ambulancepost op Urk een feit was. Daaruit liet het college blijken dat de FRS niet meer nodig is nadat de ambulancepost op Urk staat.
 
  
 
BRON: website: www.frsurk.nl


Jasper

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 168
Reactie #36 Gepost op: 13 februari 2009, 08:04:08
FIRST RESPONDER IS WEER INZETBAAR  
    
vrijdag, 6 februari 2009  
De First Responder (FRS) is weer inzetbaar. Vrijdagavond om zes uur worden de portofoons weer aangezet en zijn de vrijwilligers weer 'als vanouds' inzetbaar. Dat meldt het bestuur van de afdeling Urk van het Nederlandse Rode Kruis. Reden om weer aan de slag te gaan is een goed verlopen met gesprek met vertegenwoordigers van de raadsfracties. Daarin werd afgesproken om de komende tijd samen te werken een aan voor iedereen haalbare oplossing.

De vrijwilligers legden op donderdag 29 januari het werk neer. Ze waren ontevreden over de komst van de ambulancepost naar Urk. Voor de FRS zouden in de nieuwe situatie te weinig uitrukken over blijven. Daardoor zou het lastig worden om voldoende vrijwilligers te motiveren en zo een sluitend rooster te kunnen draaien.

In de gesprekken die de komende tijd plaatsvinden moet het in stand houden en opzetten van een zo goed mogelijke hulpverlening voor de gemeenschap het uitgangspunt zijn, verklaart het plaatselijke Rode Kruis. Waarnemend voorzitter Peter Hildering zegt verder dat het bestuur het betreurt dat de FRS de afgelopen week niet inzetbaar is geweest: ,,Wij zullen er alles aan doen, wat in ons vermogen ligt, om een dergelijke situatie in de toekomst niet weer te laten ontstaan. Daarbij rekenen wij op de volledige inzet van alle betrokkenen. Tenslotte willen wij onze waardering uitspreken voor de vrijwilligers van de FRS voor hun inzet tot heden en ook voor het besluit diezelfde inzet weer te tonen in de komende tijd. Wij weten dat de afgelopen week voor hen zeer moeilijk is geweest.”

 Bron: Opurk.nl en www.frsurk.nl
SB Calamiteiten UMCN / Event Medical Service Uden / Het Nederlandse Rode Kruis afd. Nijmegen


Joost -VIG-

  • Gast
Reactie #37 Gepost op: 2 maart 2009, 20:48:42
Oke. Apparte gang van zaken. Het is wat anders dan we gewend zijn.
Wat vinden jullie er nou van? Er worden wel artikelen geplaatst maar er komen geen meningen naar voren.

Ik ben erg benieuwd.

Groetjes Joost

PS wel nostalgie zo een oude lage mecedes benz auto :P Erg gaaf! Ik weet wel toen ik nog een klein jongetje was dat deze ook bij mij door de straten sjeeste :P


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #38 Gepost op: 3 maart 2009, 13:23:55
Oke. Apparte gang van zaken. Het is wat anders dan we gewend zijn.
Wat vinden jullie er nou van? Er worden wel artikelen geplaatst maar er komen geen meningen naar voren.

Ik ben erg benieuwd.

Groetjes Joost

PS wel nostalgie zo een oude lage mecedes benz auto :P Erg gaaf! Ik weet wel toen ik nog een klein jongetje was dat deze ook bij mij door de straten sjeeste :P


Zo'n lage mercedes ambu mag wat mij betreft heel lang nostalgie en vooral verleden tijd blijven, daar is tegenwoordig met goed fatsoen de patient plus alle apparatuur en zorverleners niet meer in te vervoeren..laat staan dat je dan nog achterin adequaat uit de voeten kunt. ;-)
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Joost -VIG-

  • Gast
Reactie #39 Gepost op: 3 maart 2009, 17:28:35
Ja je bedoeld lage ambu,s in het algemeen ? Ik weet dat Limburg nog lage auto,s heeft. Verder weet ik het eigenlijk niet. Maar zo een oude mecedes riep gewoon herinneringen op. Het is alweer ongeveer 10 a 15 jaar geleden dat dit model vervangen werd volgens mij. Nou toen was ik tussen de 6 en 11. Weet nog wel dat mn pa met zo een auto thuis kwam om iets op te halen ofzo.

Niet dat ik het wenselijk vind dat ze weer terug op de weg verscheinen  ;D