Geheimhoudingsplicht bij EHBO-ers

Auteur Topic: Geheimhoudingsplicht bij EHBO-ers  (gelezen 30668 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #120 Gepost op: 11 augustus 2008, 17:08:01
Die wet is gewoon openbaar. De recente uitspraak van de Inspecteur niet. Sorry voor de verwarring.

Maar is dat een interpretatie van de inspecteur??


http://wetten.overheid.nl/cgi-bin/deeplink/law1/title=Kwaliteitswet%20zorginstellingen
Citaat
Artikel 1
1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

a. zorg: zorg als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, met uitzondering van bij algemene maatregel van bestuur aangewezen zorg;
 
b. instelling: het organisatorisch verband dat strekt tot de verlening van zorg;

 
 
Als ik deze wet op zoek staat er niets in over geheimhoudingsplicht.

http://www.cbpweb.nl/documenten/inf_va_geh_med_gegevens.shtml

Citaat
Beroepsgeheim en geheimhoudingsplicht
De geheimhoudingsplicht is de plicht tot geheimhouding van in vertrouwen verstrekte gegevens. Sommigen hebben een geheimhoudingsplicht op grond van hun beroep, anderen op grond van een ambt dat zij bekleden, of vanwege een wettelijk voorschrift dat de geheimhouding regelt. Geheimhouding kan ook afgesproken worden in een overeenkomst.

Op grond van artikel 88 Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg hebben artsen, tandartsen, apothekers, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen een medisch beroepsgeheim. Aan het medisch beroepsgeheim wordt nadere invulling gegeven in de WGBO. De WGBO is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek (BW). Artikel 7:457 BW legt tevens de instelling waar een hulpverlener werkzaam is de zorgplicht op om het geheim te beschermen. Daarnaast is de geheimhoudingsplicht voor bijvoorbeeld maatschappelijk werkers geregeld in een beroepscode. Meer informatie over de reikwijdte van de geheimhoudingsplicht van een bedrijfsarts vindt u in hoofdstuk 2.3 van de CBP-studie De zieke werknemer.

http://www.hulpgids.nl/wetten/wgbo.htm
Citaat
Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)
--------------------------------------------------------------------------------
Inleiding
Deze wet regelt de relatie tussen patiënt en hulpverlener (artsen, verpleegkundigen, orthopedagogen, psychologen, verloskundigen, fysiotherapeuten, logopedisten, orthopedagogen et cetera). Wanneer een patiënt de hulp van een zorgverlener inroept, ontstaat een geneeskundige behandelingsovereenkomst tussen hen. De patiënt is opdrachtgever tot zorg, hetgeen gedefinieerd wordt als: onderzoek, het geven van raad en handelingen op het gebied van de geneeskunst, die het doel hebben iemand van een ziekte te genezen, ziekte te voorkomen of de gezondheidstoestand te beoordelen, of het verlenen van verloskundige bijstand. De WGBO is dwingend recht, dat wil zeggen dat zorgverleners (of zorgverlenende instanties) en patiënten onderling geen afspraken kunnen maken die in strijd zijn met de WGBO. In de WGBO zijn een aantal spelregels vastgelegd, die voorheen in losse wetten en in rechterlijke uitspraken te vinden waren.
(...)
De plicht van de zorgverlener een medisch dossier bij te houden
Een hulpverlener heeft de plicht om een apart dossier van elke patiënt bij te houden. Een dossier is het geheel aan gegevens dat een hulpverlener over een patiënt bijhoudt. Welke gegevens precies in het dossier moeten worden opgenomen, verschilt per behandeling en per medische beroepsgroep. Dit wordt door de hulpverlener zelf beoordeeld, maar is ook afhankelijk van wettelijke bepalingen of voorschriften. In het dossier moeten in ieder geval de basisgegevens opgenomen worden. Dit zijn onder meer de bevindingen bij lichamelijk en psychiatrisch onderzoek, de diagnose, de ingestelde behandeling, de voortgang van de behandeling, het anaesthesie- en operatieverslag, belangrijke laboratoriumuitslagen, verwijs- en ontslagbrieven, röntgenfoto’s, verpleegkundige rapportages, aantekeningen van gesprekken en bevindingen van vroegere hulpverleners of geraadpleegde deskundigen. Ook de informatieverstrekking en uw afgegeven verklaringen moeten in het dossier worden opgenomen.
Persoonlijke werkaantekeningen van de hulpverlener horen niet in het medisch dossier. Persoonlijke werkaantekeningen zijn indrukken, vermoedens en vragen. Ze dienen als geheugensteun voor de gedachtevorming van de hulpverlener en zijn niet bedoeld voor collegiaal gebruik. Zo gauw de hulpverlener persoonlijke werkaantekeningen met zijn collega’s deelt door ze op te nemen in uw dossier dan zijn uw rechten, zoals recht op inzage en vernietiging, van toepassing. Over het algemeen blijven ook klachtafhandeling en aansprakelijkheidstelling buiten het medisch dossier. Hiervoor worden aparte dossiers aangelegd door een onafhankelijke klachtencommissie en de directie.
(...)
Bewaartermijn van uw medisch dossier
De algemene bewaartermijn van een medisch dossier is 15 jaar. Na afloop van de bewaartermijn moet het dossier vernietigd worden. Van uitzonderingen op de algemene bewaartermijn van 15 jaar is sprake bij: • goed hulpverlenerschap
Uw medische gegevens kunnen langer bewaard worden indien dit redelijkerwijs voortvloeit uit de zorg van een goed hulpverlener. Ook kan uw huisarts uw medische gegevens langer dan 15 jaar bewaren in het kader van continuïteit van zorg.  
• wettelijke plicht
Voor het dossier van een onvrijwillig opgenomen psychiatrische patiënt geldt een wettelijke bewaartermijn van 5 jaar na beëindiging van de gedwongen opname. Voor vrijwillig opgenomen psychiatrische patiënten geldt wel de algemene bewaartermijn van 15 jaar. Voor bepaalde gegevens in academische ziekenhuizen is de Archiefwet van toepassing. Documenten zoals het operatieverslag en de ontslagbrief moeten 115 jaar bewaard worden. Gegevens in het kader van een medische keuring moeten bewaard worden zolang het noodzakelijk is voor het doel waarvoor de keuring is gedaan. Dit zal meestal korter zijn dan 15 jaar.
• verzoek van de patiënt
U kunt een hulpverlener verzoeken bepaalde medische gegevens langer dan 15 jaar te bewaren. Maar u kunt ook om vernietiging van uw gegevens vragen, waarbij de bewaartermijn korter dan 15 jaar wordt. Binnen de Wet BOPZ kan een patiënt echter niet om vernietiging van zijn gegevens vragen voordat de wettelijke bewaartermijn is verstreken.
• anonieme gegevens
Indien uw hulpverlener uw gegevens anonimiseert, kunnen ze langer dan 15 jaar worden bewaard. Gegevens zijn anoniem wanneer ze niet, of met onevenredig veel moeite, herleidbaar zijn tot een persoon. Het verwijderen van de naam is niet altijd voldoende. Het bewaren van anonieme gegevens is vooral van belang voor wetenschappelijk onderzoek.  
• belang van anderen
Wanneer het gaat om ergelijke aandoeningen kan een hulpverlener gegevens langer bewaren in het belang van uw kinderen. Of uw hulpverlener heeft de gegevens nog nodig voor een juridische procedure, die u tegen hem aangespannen heeft.


Dit geld ook allemaal voor de plaatselijke, georganiseerde, EHBO vereniging...  :o :o


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #121 Gepost op: 11 augustus 2008, 18:16:35
Op grond van artikel 88 Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg  
 hebben artsen, tandartsen, apothekers, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen een medisch beroepsgeheim.

Wat een leesvoer, kom hier ter ontspanning hoor!!  ;) ;D
En EHBO-ers worden niet specifiek genoemd, vreemd. Maar ieder met gezond verstand weet heus wel welke info hij mag delen met anderen, en welke niet. En welke van belang is voor een zo goed mogelijke hulpverlening..
Het welbekende ''grijze gebied''.


Pleegje_

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,160
Reactie #122 Gepost op: 11 augustus 2008, 18:18:29
Maar is dat een interpretatie van de inspecteur??

Het is een uitspraak geweest in een overleg. Meer kan/mag ik je er niet over vertellen.


Als ik deze wet op zoek staat er niets in over geheimhoudingsplicht.

Dit geld ook allemaal voor de plaatselijke, georganiseerde, EHBO vereniging...  :o :o



Alle georganiseerde hulpverlening valt onder de kwaliteitswet zorginstellingen. Dus ook EHBO.


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #123 Gepost op: 11 augustus 2008, 19:09:13
Dus je geeft geen informatie aan de politie als die bij je komt en iets vraagt, goed maar................ zoals je verteld je geeft niets door aan de politie als een slachtoffer je wat in vertrouwen verteld( zoals je aangeeft bv verboden middelen heeft gebruikt). Maar nu heeft het slachtoffer waar jij het over hebt in een auto gereden en was onder invloed van die verboden middelen( wat hij/zij ook aan je toegeeft), en dit slachtoffer heeft een ongeval verorzaakt waar de tegenpartij bij is overleden, dan houd je nog je mond? En laat dat oveleden slachtoffer nu een kind zijn, wat doe je dan? Ook je mond houden? Zou je daar mee kunnen leven? Of  hoe zouden julie het vinden als één van je eigen familie leden is overleden door een ongeval en de hupverleners houden hun mond, heb je dan nog zoveel begrip hiervoor?
Mensen "geheimhoudingsplicht"is een breed begrip. Ik snap heel goed dat tegenover de pers je mond houd, maar tegenover de politie.Ik sta er wel eens versteld van als je kijkt op de sites waar alle hulpverleningen staan, die zij gefotografeerd en gefilmd, hoeveel medische informatie er vaak opstaat, dan vraag ik mij wel eens af hoekomen ze er aan.  Doe hier niet zo krampachtig over, zeker niet tegenover familie leden e.d . Waneer je dit wel doet kan het ook wel eens averrechts gaan werken. En ..............politie mensen zij ook maar gewone mensen die hun werk ook graag goed willen doen, en zie ze niet als boemannen.

Inderdaad.

Ik ben geen agent. Ik ben op dat moment hulpverlener, ook voor zo'n stuk verdriet. Dus ben ik alleen maar bezig om dat stuk verdriet zijn leven te redden ook al heeft deze persoon 3 minuten terug een hele schoolklas wees gemaakt.

Ik ben EHBO-er, de politie zal zich van haar taak kwijten en recht zal zonder meer geschieden. Mijn taak in dit verhaal: zorgen dat het stuk verdriet levend aan de zorg van het ambu-personeel wordt overgedragen en klaar is klara.


Marnix

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 757
  • Ned. Rode Kruis
    • Rode Kruis
Reactie #124 Gepost op: 11 augustus 2008, 19:51:57
Voor wie per se een wettelijke basis wil:
Wetboek van StrafrechtArt. 272 lid 1 van het Wetboek van Stafrecht luidt als volgt:
“Hij die enig geheim waarvan hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat hij uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift dan wel van vroeger ambt of beroep verplicht is het te bewaren, opzettelijk schendt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie.”

De artikel 88 van de Wet BIG en 7:457 BW benadrukken dit nogmaals voor hulpverleners in de medische sector.
CN NRK


Brilsmurf

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 69
  • NRK
Reactie #125 Gepost op: 11 augustus 2008, 20:21:47

En EHBO-ers worden niet specifiek genoemd

Medewerkers van het Rode Kruis vallen, zoals eerder gezegd, onder de Conventies van Geneve. Die zijn ook door Nederland ondertekend.
Rode Kruis Utrecht Midden


Marnix

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 757
  • Ned. Rode Kruis
    • Rode Kruis
Reactie #126 Gepost op: 11 augustus 2008, 20:24:57
Klopt, dus ook bijv. Rode Kruismedewerkers die (krijgs-)gevangenen bezoeken
CN NRK


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #127 Gepost op: 11 augustus 2008, 20:47:31
Medewerkers van het Rode Kruis vallen, zoals eerder gezegd, onder de Conventies van Geneve. Die zijn ook door Nederland ondertekend.



Okee, Rode Kruis valt onder de Conventie van Geneve. Had ik nog nooit bij stilgestaan...weer wat wijzer!  ::)
Maarrrrr, een ''gewone huis-tuin-en keuken EHBO-er''? Die vallen onder dat kopje ''zorginstellingen''? Nogmaals,
ik weet dat heel veel beroepen te maken hebben met een geheimhoudingsplicht. Maar punt blijft: Iemand met gezond verstand, zal dat opzij kunnen zetten teneinde tot een zo goed mogelijke hulpverlening te komen.


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #128 Gepost op: 11 augustus 2008, 20:47:53
Die Geneefse Conventie, heel leuk en zo, maar geldt die niet allen maar in tijd van oorlog?


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #129 Gepost op: 11 augustus 2008, 20:49:29
Die Geneefse Conventie, heel leuk en zo, maar geldt die niet allen maar in tijd van oorlog?

Goeie vraag  ::)