Zeven jaar cel geëist voor plofkrakenhttps://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@87348/zeven-jaar-cel/Een gevangenisstraf van zeven jaar onvoorwaardelijk. Deze eis hoorde een verdachte van verschillende plofkraken vandaag tegen zich eisen. Het onderzoek door de recherche bracht vier plofkraken, een inbraak in een verzorgingshuis, bezit van hennep en traangasbusjes, heling en gebruik van een jammer aan het licht. De man wordt ook verweten deel uit te maken van een criminele organisatie.
Deze organisatie beschikte over een loods in Lijnden die lange tijd door de politie is geobserveerd. De verdachte wordt daar gezien en ook worden er spullen gevonden die gebruikt worden bij plofkraken. Ondanks het dragen van handschoenen is er voldoende DNA-bewijs om de 29-jarige verdachte uit Stichtse Vecht vier plofkraken aan te rekenen:
in december 2012 in Zwolle en Utrecht en in april 2013 in Wijk bij Duurstede en Amsterdam
Bij de plofkraken werd steeds hetzelfde te werk gegaan: om vier uur ’s nachts reed de man met zijn medeverdachten in een gestolen auto naar een filiaal van de ABN AMRO. Ze hadden ontploffingsmiddelen klaargemaakt en speciaal voor de kraak een telefoon gekocht. Het gasmengsel werd met een elektrische ontsteking tot ontploffing gebracht, de auto werd eventueel gebruikt om de automaat of deur open te rammen, de mannen vluchtten daarna op scooters.Ook voor de andere feiten die zijn tenlastegelegd is bewijs. Na de inbraak in een verzorgingstehuis in Leerdam in januari 2007 is ook DNA van deze verdachte aangetroffen en heeft de medeverdachte een belastende verklaring afgelegd. Bij de doorzoeking in de woning van de verdachte zijn hennep, traangasbusjes en een jammer aangetroffen.
Voor al deze feiten eiste de officier van justitie een celstraf van zeven jaar. Hierbij hield hij rekening met de uitgebreide documentatie van de verdachte, het hoge recidiverisico en de gebrekkige medewerking met de Reclassering. En niet in de laatste plaats de ernst van de feiten. De materiële schade van de vier plofkraken bedraagt circa drie ton. En als het lukt om geld buit te maken, gaat dit om enorme bedragen. In Zwolle en Wijk bij Duurstede lukte dit niet; in Utrecht en Amsterdam werd ruim een ton aan geld weggenomen. De grote maatschappelijke schade en de forse buit, vraagt ook om een forse gevangenisstraf, aldus de officier.
De zaak tegen de 28-jarige medeverdachte uit Arnhem werd aangehouden omdat hij een nieuwe advocaat heeft, en wordt op een latere datum behandeld.