Tav de Recovery: dit is geen specialisme waarmee je automatisch kunt doorstromen naar de ambulance. Eén van de punten die daarbij een rol speelt, is dat er nog best veel ziekenhuizen zelf de opleiding verzorgen en dan ook voor de rol en functie zoals de Recovery-verpleegkundige die binnen dat ziekenhuis heeft. Dit is echter wel aan het veranderen. Er zijn (landelijke) eindtermen voor de opleiding opgesteld en die worden ook steeds meer gehandhaafd om de opleiding vorm te geven.
Echter, met die eindtermen zijn ook wel de hiaten naar voren gekomen. En dan bedoel ik de hiaten om door te stromen richting ambu. Maar aan de andere kant denk ik dat er in de toekomst wellicht wel mogelijkheden gaan ontstaan: het vak van Recovery-vpk ontwikkeld zich steeds verder in de richting van IC-zorg en daarnaast wordt het voor ambulancediensten ook lastiger om vanuit de bestaande vijvers (IC/CCU, SEH en Anesthesie) het eigen bestand op peil te houden.
Hoe zouden ze t.z.t. tegenover MC als werkervaring/voorlopleiding staan?
In mijn geval is mijn afdeling heel divers en vergelijkbaar met onze IC. Enige wat wij niet doen is beademen.
T.z.t. gaan wij ook noninvasief beademen. Onze MC fungeert als "CCU", Stroke-Unit (eerste 48 uur na CVA en zonodig Trombolyse), PACU (Post Anesthesie Care Unit, zwaardere OK's zoals vaatOK's en darmOK's) en liggen er veel interne problemen zoals pneumomieen en sepsis. Ook dreigende respiratoire insufficiente patienten die nog genoeg hebben aan een Ventimask en heamodynamische instabiele patienten die vullingsbehoeftig zijn en aan de (Vasoactieve middelen) Noradrenaline liggen.
Lijkt mij dat als je daar enkele jaren gewerkt hebt ook wel de nodige ervaringen hebt opgedaan die je op de ambu kan gebruiken. Vooral cardiaal , neurlogisch en intern gezien.