Mestverwerker Reiling kende gevaar voor werknemers niet Uitgegeven: 16 december 2010 14:05
Laatst gewijzigd: 16 december 2010 14:18
DEN BOSCH/STERKSEL - Afvalverwerker Reiling wist niet dat werknemers gevaar liepen door restafval in een mobiele waterzuivering in een loods op het terrein van het bedrijf. Directeur Peter Driessen heeft dat donderdag gezegd in een eerste publieke reactie op het bedrijfsongeval dat begin oktober het leven aan drie werknemers kostte.
Reiling erkent dat het bedrijf voor de mobiele waterzuivering geen vergunning heeft.
Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie heeft tot op heden gecommuniceerd dat de arbeiders onwel zijn geraakt tijdens de schoonmaak van een lege container. Het bedrijf ontkent dat de waterzuivering werd gereinigd. Vor de bedrijfsleiding is het een raadsel wat het eerste slachtoffer in het lege bassin deed en hoe hij daar is terechtgekomen. Zijn collega’s overleden nadat ze hem te hulp schoten. Twee weken eerder toen de mobiele zuivering wel werd gereinigd hadden de werknemers nergens last van.
Chemische reactie
Volgens de specialist van het bedrijf is er een levensgevaarlijke chemische reactie ontstaan toen organisch materiaal, namelijk blaadjes, in contact kwam met het restafval van de waterzuivering. ''Reiling wist niet dat het gevaarlijk kon zijn, anders was er niemand zonder bescherming naar binnen gestuurd’’, verklaarde advocaat Charles Termaat donderdag tijdens een kort geding tegen de provincie over recente maatregelen die tegen het bedrijf zijn genomen om geuroverlast voor omwonenden te beperken.
Onderzoek justitie
Naar aanleiding van het ongeval en mogelijke overtredingen van de milieuwetgeving is justitie bezig met een onderzoek. Vorige week werden de bedrijfsleider en de directeur opgepakt en twee dagen verhoord. Justitie meldde dat ze worden verdacht van overtreding van de milieuwetgeving. Driessen verklaarde donderdag dat hij ook is verhoord over het dodelijke ongeval.
Reiling heeft de mobiele waterzuivering naar eigen zeggen nodig omdat het steeds moeilijker is om van afvalwater af te komen. Ongekende regenval in november zorgde ervoor dat ook de buffercapaciteit de limiet bereikte. Het zorgde voor ernstige geuroverlast. Buurtbewoners klaagden over hoofdpijn, luchtwegproblemen, traanogen, misselijkheid en braakneigingen. De provincie meldde donderdag tijdens het kort geding dat onder meer blauwzuur en waterstofsulfide is gemeten en dat is schadelijk voor de volksgezondheid.
Het bedrijf beroept zich bij elke overtreding op overmacht. De kortgedingrechter doet volgende week uitspraak over het verzoek van Reiling om de dwangmaatregelen op te schorten.
http://www.nu.nl/algemeen/2403631/mestverwerker-reiling-kende-gevaar-werknemers-niet.html