GRIP 1 Middel HV Instorting bouwplaats B-Tower Hennekijnstraat - Rotterdam 21-10-2010

Auteur Topic: GRIP 1 Middel HV Instorting bouwplaats B-Tower Hennekijnstraat - Rotterdam 21-10-2010  (gelezen 36676 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RPA

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 40
Wat mij wel opvalt is dat er bij de slachtoffers geen medisch personeel aanwezig is en dat de brandweer de slachtoffers bevrijd en dat pas op straat de medische hulp begint. Is hiervoor bewust gekozen vanwege verdere instortingsgevaar?  ???

Het MMT ging naar binnen en toen kwam er een bouwvakker met een vrij grote mond en toen zag ik het MMT weer terug naar buitenlopen.
Denk dat men er idd vanuit ging voor eventuele verder instorting. En daarom de mensen snel bevrijden en op straat verzorgen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Foktober%2FBouwplaats%20rond%20ingestorte%20toren%20langer%20dicht

Bouwplaats rond ingestorte toren langer dicht

25 oktober 2010

De bouwplaats rond de ingestorte woontoren naast de Bijenkorf in Rotterdam blijft nog zeker de hele week afgesloten voor onderzoek. De politie, bouwer en arbeidsinspectie hebben meer tijd nodig om 3D-foto's te maken.

De drie dimensionale afbeeldingen moeten duidelijk maken hoe de derde verdieping van het pand in aanbouw kon instorten. Dat gebeurde donderdagmiddag, toen bouwvakkers beton aan het storten waren. Ook de tweede verdieping kwam naar beneden.

Bij het ongeluk op de hoek van de Lijnbaan en de Hennekijnstraat raakten zes bouwvakkers gewond, waarvan vijf ernstig. De slachtoffers hebben voornamelijk bekken- en botbreuken.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/10/23/Linkerhand-weet-niet-wat-de-rechterhand-doet.html

Lezen over B-Tower: 'Linkerhand weet niet wat de rechterhand doet'
Terug naar de vorige pagina
23-10-2010 10:35  |  Techniek  |  Beerda, Edo |  2 reacties
John Kerstens op de bouwplaats in Rotterdam waar het ongeluk plaatsvond.

ROTTERDAM - Voorzitter John Kerstens van FNV Bouw vindt dat het ongeval op de bouwplaats van de B-Tower in Rotterdam-Centrum reden is om snel iets te doen aan "te complexe" procedures bij bouwprojecten.

"Wat doen niet mee aan speculaties over de oorzaken, maar wat opvalt is dat hooggeleerde heren meteen allemaal zeggen dat het bouwproces te ingewikkeld is geworden", vertelt Kerstens, die vrijdag op de plaats van het ongeval aanwezig was. "Ook van onze leden horen we dat dit steeds vaker leidt tot onduidelijkheden over verantwoordelijkheden. De linkerhand weet niet meer wat de rechterhand doet." Volgens Kerstens vereist de toenemende complexiteit steeds betere afstemming, maar leidt het er in de praktijk ook toe dat de hoofdaannemer steeds meer verantwoordelijkheden uitbesteedt. "Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Maak je die ketting steeds langer, dan is de kans dat er zwakke schakel tussen zit steeds groter." Naar verluidt heeft Bouw- en Woningtoezicht het project naast de Bijenkorf de afgelopen maanden 22 keer gecontroleerd tijdens de bouw. Maar het ondersteunende steigerwerk zou niet gecontroleerd zijn. Kerstens: "Dat geeft toch te denken." Volgens hem moeten er snel helderder afspraken komen over verantwoordelijkheden. Omdat onduidelijkheid daarover niet alleen de veiligheid van werknemers in de bouwsector in gevaar brengt, maar ook bijdragen aan de hoge faalkosten in de bouw (6 tot 7 miljard per jaar). Kerstens gaat de zaak volgende week aankaarten bij Elco Brinkman van Bouwend Nederland.
Praatje

De FNV-bestuurder maakte vrijdag ook een praatje met het bouwplaatspersoneel bij de B-Tower. De bouwvakkers waren gisteren gewoon op het werk, hoewel er niet werd gebouwd. Ze waren daar om na te praten over het ongeval, in afwachting wanneer ze verder kunnen. Volgens een directe collega van de vijf zwaargewonden waren de betonwerkers met zijn vijven op de vloer bezig met storten en verdichten van beton toen het ongeval plaats vond. Dat gebeurde op 11 meter hoogte. De vloer bezweek toen ongeveer de helft van het vloerveld was gestort. De vijf kwamen boven op de ondersteunende steigerconstructie terecht. Die werd verpletterd onder het gewicht van de neerstortende vloer en bekisting. Een vloerplaat waarop niet werd gewerkt zou recht naar beneden zijn gestort.


JM

  • Arnemuiden, Zeeland
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 463
  • Arnemuiden 4534
Slachtoffers bouwongeval nog in ziekenhuis
Uitgegeven: 26 oktober 2010 10:46
Laatst gewijzigd: 26 oktober 2010 10:47

ROTTERDAM - De vijf bouwvakkers die gewond raakten doordat afgelopen donderdag een woontoren in aanbouw in Rotterdam instortte, liggen dinsdag nog in het ziekenhuis.
 
Een persoon ligt nog op de intensive care, maar alle slachtoffers zijn aanspreekbaar. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag gemeld.

Bouwvakkers waren donderdag aan het begin van de middag aan het werk in het gebouw aan de Hennekijnstraat, toen de derde verdieping van het pand het begaf.

Het puin kwam op de onderliggende laag terecht. De slachtoffers liepen zware botbreuken op. Een zesde bouwvakker kon ter plaatse aan zijn verwondingen worden geholpen.

Bron: www.nu.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/10/23/Instorting-door-storten-beton.html

'Instorting tijdens storten beton'
Terug naar de vorige pagina

23-10-2010 10:20  |  Techniek  |  Velden, Frans van |
De vide in het derde vloerveld op de tweede verdieping. Foto: Arie Kievit.

ROTTERDAM - Het storten van beton op een deel van de derde verdiepingsvloer van de laagbouw van het project B-Tower in Rotterdam heeft donderdag geleid tot het bezwijken van de ondersteuningconstructie.

Kennelijk kon het steigerwerk de daardoor ontstane verdeling van de belasting niet aan. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren uit Rotterdam meldt in een persbericht dat de ondersteuning tijdens het storten van beton is bezweken.

Vijf bouwvakkers kwamen op puin terecht
Een steigerbouwer die naast de kraan stond', keek om en zag dat de medewerkers die het beton stortten naar beneden waren gevallen. Uit zijn verklaring en foto's valt op te maken, dat het betonstorten voor een herverdeling van krachten heeft gezorgd waardoor kennelijk de ondersteuning ernaast is bezweken. Vervolgens stortte ook het deel van de vloer waarop de vijf medewerkers stonden, in.
Zij kwamen op het puin terecht, maar zaten wel onder de betonmortel. De vijf hebben het ongeluk overleefd, maar zij kwamen wel op de intensive care terecht met onder meer botbreuken. De steigerbouwer kwam met de schrik vrij.
Op drie velden van de derde verdiepingsvloer lagen breedplaten gereed, ondersteund door steigerwerk.

Grote vide onder twee vloervelden
Onder twee velden bevond zich een grote vide, door het midden van het derde veld steekt de torenkraan door uitsparingen in de breedplaten. De tweede verdieping van het derde veld heeft tussen de toekomstige straatgevel en de torenkraan ook een vide. Daar waren de breedplaten van de derde verdiepingsvloer ondersteund op de eerste verdiepingsvloer. Daarboven waren vijf medewerkers aan het storten met een betonpomp van Nijwa. Een getuige hoorde een harde knal, gevolgd door de geluiden van steigerbuizen.

Niets vreemds aan steigerberekening
Mogelijk waren ontwerp en berekeningen van het steigerwerk correct, maar is onvoldoende rekening gehouden met de herverdeling van krachten door het betonstorten op een deel van de derde verdiepingsvloer. De ondersteunende constructie lijkt immers eerst te zijn bezweken onder het tweede veld van de derde verdiepingsvloer. Matemco uit Ede heeft het ontwerp, de berekeningen en het materieel voor de ondersteuningen geleverd. "We hebben opnieuw naar het ontwerp en de berekeningen gekeken, maar zien er niets vreemds aan", aldus Henk Kleier van Matemco.

Ongelijkmatig storten kan oorzaak zijn
Karel Terwel, docent en onderzoeker constructief ontwerpen bij de TU Delft en voorheen constructeur bij Ingenieursbureau Zonneveld in Rotterdam, bevestigt dat ongelijkmatig storten de oorzaak van de instorting kan zijn. Maar hij is gevraagd om aan het onderzoek deel te nemen en houdt daarom alle mogelijkheden open.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Waarom begin je als aannemer een eigen onderzoek?  ???

http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Foktober%2FAannemer%20start%20eigen%20onderzoek%20naar%20ingestorte%20toren

Aannemer start eigen onderzoek naar ingestorte toren

29 oktober 2010

Hoofdaannmer Van Eesteren start een eigen onderzoek naar de ingestorte woontoren aan de Hennekijnstraat in Rotterdam. De derde verdieping van dat gebouw stortte vorige week naar beneden, waarbij vijf bouwvakkers zwaar gewond raakten.

De derde verdieping van de B-tower stortte in op het moment dat er beton werd gestort. Van Eesteren wil een eigen onderzoek, om daar in de toekomst lessen uit te kunnen trekken. Ook de arbeidsinspectie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid voeren een onderzoek uit.

Van de vijf slachtoffers hebben er twee langer op de intensive-care-afdeling gelegen. Daar zijn ze nu vanaf, maar ze liggen nog wel in het ziekenhuis.


Banaan

Shire

  • Verkeersleider / OvD-OV in Rotjeknor.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 828
  • Back to the sixties.
Onderzoekje op hoogte ?

livep2000_DOIEl
10:46:50 29-10-10BRANPRIO 2 AL311 HENNEKIJNSTRAAT ROTTERDAM HV Assistentie Politie Vak: 5991211  
1400999BRW Rotterdam-Rijnmond ( Monitorcode )
1400311BRW Rotterdam-Oost ( Kazernealarm Bosland )
De hele dag met metro-treinen spelen en nog betaald krijgen ook ! Soms buiten spelen als OvD-OV


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Waarom begin je als aannemer een eigen onderzoek?  ???

Volgens je eigen bericht

Van Eesteren wil een eigen onderzoek, om daar in de toekomst lessen uit te kunnen trekken.

Ik weet niet wat de afbakening van het onderzoek van de FO en de OvV is, maar ik kan me zo voorstellen dat de aannemer de eigen (veiligheids)procedures tegen het licht wil houden. Of wellicht puur technisch gezien, hoe in de toekomst de constructie anders gewbouwd moet worden. Als de FO en OvV dat niet meenemen in hun onderzoek, is dat wel een eigen onderzoek waard lijkt me.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Het lijkt me dat er straks uit het onderzoek van het OM/OvV komt wat er precies fout gegaan is. De OvV doet vaak uitgebreid onderzoek en doet vaak aanbevelingen om het te voorkomen. Ik heb meer het gevoel dat het een contra onderzoek is mocht het tot vervolging komen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Fnovember%2FGemeente%20controleerde%20B-tower

'Ingestorte toren nog dag van te voren gecontroleerd'

2 november 2010

De bouwplaats van de ingestorte woontoren aan de Hennekijnstraat in Rotterdam, was een dag voor de instorting nog geinspecteerd door de gemeente. Dat heeft wethouder Karakus laten weten, in antwoorden op vragen uit de gemeenteraad.

De afdeling bouwtoezicht van de gemeente had geen signalen opgevangen dat er iets mis was op de bouwplaats. De toezichthouders hebben gekeken naarde bouwveiligheid en de constructie van het pand. Het B-project voldeed aan alle vergunningseisen.

Twee verdiepingen van de woontoren zakten vorige maand naar beneden, op het moment dat er cement werd gestort. Daarbij raakten vijf bouwvakkers zwaargewond.

In totaal hebben inspecteurs van de gemeente 22 keer een bezoekje gebracht aan het B-tower-project.

Het instorten van de woontoren wordt onderzocht door de Arbeidsinspectie, politie, de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de aannemer zelf. De gemeente ziet geen reden om nog een extra eigen onderzoek te starten.