Luchtballon maakt noodlanding
OSSENDRECHT - Donderdagavond rond negen uur heeft een heteluchtballon een noodlanding gemaakt aan de Aanwas in Ossendrecht.
Vlak voor de fabriekshal van Wido is de ballon geland. Er was een lichtgewonde passagier en er zat een flinke scheur in de ballon.
De luchtballon kwam met een behoorlijke snelheid naar beneden.
http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/8644319/Luchtballon-maakt-noodlanding.ece
'Landing luchtballon was gewoon gepland'OSSENDRECHT - De landing die een luchtballon donderdagavond in Ossendrecht maakte was gewoon gepland. Van een noodlanding was dan ook helemaal geen sprake. Dat zegt Filip Oudenaert, directeur van American Ballooning, de Belgische eigenaar van de luchtballon.
Volgens hem is er niks mis gegaan tijdens de landing en raakte er ook niemand gewond. Ooggetuigen meldden donderdagavond dat er bij een noodlanding één persoon lichtgewond zou zijn geraakt. De ballon zou vlak daarvoor rakelings over de huizen en de boomtoppen hebben gescheerd. Ook zat er volgens de getuigen een scheur in de ballon.
Dit moet echter de zogenoemde rotation vent zijn geweest, stelt Oudenaert. Dat is een ventiel aan twee kanten van de ballon dat gebruikt wordt om het vaartuig om zijn as te laten draaien.
Oudenaert: "Er landen in Ossendrecht niet vaak luchtballonnen, dus misschien dat dat de commotie heeft veroorzaakt. De piloot had dit terreintje uitgekozen omdat het het enige gebied was dat braak lag. De rest er omheen was ingezaaid. Die gebieden proberen we zo veel mogelijk te vermijden, om geen problemen te krijgen met de landbouwers."
De ballon was opgestegen in Brasschaat. Na één uur en twintig minuten zette de piloot het vaartuig aan de grond. "Je weet van tevoren nooit waar dat precies zal zijn. Je kunt met een ballon nu eenmaal niet sturen, de wind bepaalt waar je naartoe wordt gevoerd. In dit geval was dat een veldje in Ossendrecht."
Oudenaert zegt het al wel vaker mee te hebben gemaakt dat de landing van een luchtballon opwinding op de grond veroorzaakt. Vooral als het om ongebruikelijke landingsplaats gaat. "De gekste plek waar ik mijn ballon ooit aan de grond heb gezet was een kerkhof. Aangezien er plotsklaps geen zuchtje wind meer stond was dat op dat moment de beste locatie."
http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/8646640/Landing-luchtballon-was-gewoon-gepland.ece