Bij een rietenkapbrand moet er veel water op het dak terecht komen. Nu heb ik niet het idee dat er gelijk veel water (torenstraal ofzo) gerealiseerd was. Daarnaast moeten de rietdekspecialisten snel gealarmeerd worden. Nu is Wassenaar na +- een half uur (vanaf de eerste melding) gealarmeerd, tel daarbij 20 minuten aanrijtijd op en dan zit je op 50 minuten.
Bij een rietenkapbrand is schoon water voor de rietdekspecialisten het ideaalst (vanwege het materieel), maar schoon oppervlakte water werkt ook prima. En ja, dan kunnen de fognails eventueel verstopt raken, maar soms is dat niet anders.
Zo heeft Wassenaar vorig jaar begin juli in Rotterdam gestaan bij een rietenkapbrand (verslaafdenopvang aan de delftweg), waar oppervlakte water (schone sloot) gebruikt is en dat is goed gegaan. (Er is niet zo heel veel water nodig voor de fognails).
Goede communicatie tussen de verschillende eenheden is ook belangrijk, hieraan is te denken aan de inzet van de torenstraal , een binnenaanval of verschillende handstralen om zo snel mogelijk sleuven te maken om de brand te stoppen.